foto

David Attenborough

  • nar. 8.5.1926 (91 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

David Attenborough se narodil 8. května 1926 v Londýně ve Velké Británii. O herectví se příliš nezajímal a začal studovat přírodní vědy na univerzitě v Cambridgi, kde promoval v roce 1947. V tomto roce nastoupil dvouletou službu u královského loďstva.

V roce 1952 se spojil s BBC a v roce 1954 započal v televizi svou řadu „ zoologických otázek“. V BBC se mimo to věnoval rozhlasovému vysílání o politice, archeologickým průvodcům, krátkým povídkám, zahradnictví a náboženským programům. V roce 1965 začala vysílat BBC2, na jejímž řízení se Attenborough podílel. Byl také odpovědný za zavedení barevné televize v Británii a za rozšíření MONTY PYTHONOVA LÉTAJÍCÍHO CIRKUSU do světa. V roce 1969 by jmenován programovým ředitelem s redakční odpovědností za obě televizní stanice BBC.

Osm let za stolem bylo pro Davida příliš, a proto roku 1973 podal rezignaci a vrátil se k tvorbě pořadů. Nejdříve přišla série pořadů o přírodní historii jihovýchodní Asie. V roce 1979 napsal a natočil 13 dílů cyklu LIFE ON EARTH (ŽIVOT NA ZEMI), který se stal velice populárním a ambiciózním projektem BBC. V podobném duchu se nesly další dvě série, ŽIVÁ PLANETA (1984) a ZÁZRAKY ŽIVOTA (1990). V roce 1993 vznikl velkolepý seriál oslavující Antarktidu LIFE IN THE FREEZER. Jeho dokumenty jako ŽIVOT V PŘÍRODĚ (1997), MODRÁ PLANETA (2001) a ŽIVOT SAVCŮ (2002) byly nominovány na různé televizní ceny a některé dokonce vyhrály, konkrétně televizní cenu RTS pro rok 1999 vyhrál seriál PTAČÍ SVĚT (1998). V roce 2006 představil dokumentární seriál PLANETA ZEMĚ.

V určité míře se David věnoval i herectví a mohli jsme ho vidět v britském snímku ZET A DVĚ NULY. Také se objevil v televizním filmu SOB ROBBIE A LEGENDA O ZTRACENÉM KMENU.

V roce 1985 byl udělen Davidu Attenboroughovi titul Sir. Získal také čestný titul na mnohých světových univerzitách. Podporuje různé charitativní organizace a skupiny, zejména ty, které se snaží chránit deštné lesy a jejich zvířenu. David má staršího bratra Richarda, který je úspěšným hercem a režisérem.

Pavel "TheRaven" Pecháček

Herecká filmografie

Filmy

2002 Sob Robbie a legenda o ztraceném kmenu (TV film)
1985 Zet a dvě nuly
1956 Pantomania, or Dick Whittington (TV film)

TV seriály

1989 TV Dante, A (TV seriál)

Dokumentární

2017 In This Climate
2016 Attenborough at 90 (TV film)
Attenborough's Life That Glows (TV film)
David Attenborough a obří dinosaurus (TV film)
Nature: Raising the Dinosaur Giant (TV film)
Zázračná planeta II (TV seriál) - vyp.
Zázračná planeta II - Cities (E06) (epizoda) - vyp.
Zázračná planeta II - Deserts (E04) (epizoda) - vyp.
Zázračná planeta II - Džungle (E03) (epizoda) - vyp.
Zázračná planeta II - Grasslands (E05) (epizoda) - vyp.
Zázračná planeta II - Ostrovy (E01) (epizoda) - vyp.
Zázračná planeta II - Pohoří (E02) (epizoda) - vyp.
Zoo Quest in Colour (TV film)
2015 David Attenborough Meets President Obama (TV film)
David Attenborough: Rajští ptáci (TV film)
David Attenborough: Velcí ptáci (TV film)
David Attenborough: Velký bariérový útes (TV seriál)
Divoký Singapur (TV film)
Lov (TV seriál) - vyp.
Lov - Bez úkrytu (E05) (epizoda) - vyp.
Lov - Hra na schovávanou (E03) (epizoda) - vyp.
Lov - Jak se loví v moři (E04) (epizoda) - vyp.
Lov - Největší výzvy (E01) (epizoda) - vyp.
Lov - V moci ročních období (E02) (epizoda) - vyp.
Lov - Závod s časem (E06) (epizoda) - vyp.
Lov - Život s predátory (E07) (epizoda) - vyp.
Rybařící levharti (TV film) - vyp.
2014 David Attenborough's Natural History Museum Alive (TV film)
David Attenborough: Úžasné žáby (TV film) - vyp.
David Attenborough: Život v oblacích
Galapágy 3D: Zázrak přírody
Láska a partnerství v říši zvířat (TV film)
Plants behaving Badly (TV film)
Příběh života (TV seriál)
2013 Afrika (TV seriál)
Afrika - Afrika - budoucnost plná nadějí (E06) (epizoda)
Afrika - Kalahari (E01) (epizoda)
Afrika - Kongo (E03) (epizoda)
Afrika - Mys Dobré naděje (E04) (epizoda)
Afrika - Sahara (E05) (epizoda)
Afrika - Savana (E02) (epizoda)
Bill Bailey: Dobrodružství v džungli (TV seriál)
Edvardovský hmyz ve filmu (TV film)
Galapágy (TV seriál)
Meerkats: Secrets of an Animal Superstar (TV film)
Mikro monstra (TV seriál)
Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (TV seriál)
The Mating Game (TV film) - vyp.
When Bjork Met Attenborough (TV film)
Zvířata a Attenborough (TV film)
2012 Archa Davida Attenborougha (TV film)
Attenborough - 60 let v divočině (TV seriál)
David Attenborough: Příběh tučňáka
Film o filmu - David Attenborough: Příběh tučňáka
Království rostlin (TV seriál)
Medvěd z Knihy džunglí (TV film) - vyp.
Svět kolibříků (TV film)
Wildlife Trusts' Centenary, The
Život mezi paviány (TV film) - vyp.
2011 All Watched Over by Machines of Loving Grace (TV seriál) - a.z.
Animal House (TV film) - vyp.
Ceramics: A Fragile History (TV seriál)
David Attenborough a obří vejce (TV film)
Elsa - lvice, která změnila svět (TV film)
Létající monstra
Madagaskar (TV seriál)
Pouštní moře (TV film)
Secrets of Scott's Hut, The (TV film)
Zmrzlá planeta (TV seriál)
Zmrzlá planeta - Jaro (E02) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Léto (E03) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Na tenkém ledě (E07) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Podzim (E04) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Poslední panenská zem (E06) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Zemské póly (E01) (epizoda)
Zmrzlá planeta - Zima (E05) (epizoda)
2010 Attenborough's Journey (TV film)
Britští géniové (TV seriál)
Himaláje (TV film)
Mateřský pud u zvířat (TV film)
Panda Makers (TV film)
První život (TV seriál)
Rajky (TV film)
Umírající oceány (TV film)
2009 Darwin (TV film)
David Attenborough: Kolik lidí se vejde na Zemi? (TV film)
Ekologické katastrofy
Fascinující proměny přírody (TV seriál)
Uncovering Our Earliest Ancestor: The Link (TV film)
Život (TV seriál)
Život - Hmyz (E06) (epizoda)
Život - Lovci a kořist (E07) (epizoda)
Život - Obyvatelé hlubin (E08) (epizoda)
Život - Plazi a obojživelníci (E02) (epizoda)
Život - Primáti (E10) (epizoda)
Život - Ptáci (E05) (epizoda)
Život - Rostliny (E09) (epizoda)
Život - Ryby (E04) (epizoda)
Život - Savci (E03) (epizoda)
Život - Životní zkoušky (E01) (epizoda)
2008 Badgers: Secrets of the Sett (TV film) - vyp.
Clever Monkeys (TV film) - vyp.
Keporkak: Putování od výhně k mrazu (TV film)
Kukačka (TV film)
Levhart sněžný - vyp.
Svět plazů a obojživelníků (TV seriál)
Tygr - špionáž v džungli (TV seriál)
2007 Climate Change: Britain Under Threat (TV film)
Cruel Camera
Pouštní lvi (TV film)
Putování pakoňů očima skrytých kamer (TV film)
11. hodina - a.z.
2006 Are We Changing Planet Earth? (TV film)
Can We Save Planet Earth? (TV film)
Planeta Země: Budoucnost (TV seriál)
Zázračná planeta (TV seriál)
Zázračná planeta - Džungle (E08) (epizoda)
Zázračná planeta - Hlubiny oceánu (E11) (epizoda)
Zázračná planeta - Hory (E02) (epizoda)
Zázračná planeta - Jeskyně (E04) (epizoda)
Zázračná planeta - Království ledu (E06) (epizoda)
Zázračná planeta - Lesy mírného pásma (E10) (epizoda)
Zázračná planeta - Mělká moře (E09) (epizoda)
Zázračná planeta - Od pólu k pólu (E01) (epizoda)
Zázračná planeta - Pouště (E05) (epizoda)
Zázračná planeta - Sladkovodní svět (E03) (epizoda)
Zázračná planeta - Travnaté pláně (E07) (epizoda)
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
The Wild Life of Gerald Durrell (TV film)
Život pod našima nohama (TV seriál)
50 Greatest Documentaries, The (TV film)
2004 Medvědi - špionáž v lese (TV film) - vyp.
Way We Went Wild, The (TV seriál)
2003 Ancient Forests, The
On the Brink
Sloni - špionáž ve stádu (TV film)
Tajemství oceánu
2002 Great Natural Wonders of the World (TV film)
Life on Air (TV film)
Lvi - špionáž v brlohu (TV film)
Život savců (TV seriál)
2001 BBC: A Window on the World (TV film)
Human Face, The (TV seriál)
Modrá planeta - Historie oceánů (TV seriál)
Ultimate Wild Paradises: Top Ten Destinations, The (TV film)
2000 Greatest Wildlife Show on Earth, The (TV film)
Night of a Thousand Shows (TV film)
Song of the Earth, The (TV film)
State of the Planet (TV seriál)
Wilderness Men (TV seriál)
Ztracení bohové Velikonočního ostrova (TV film)
1998 Ptačí svět (TV seriál)
1997 Auntie: The Inside Story of the BBC (TV seriál)
Život v přírodě (TV seriál)
1996 Attenborough in Paradise (TV film)
Cities of the Wild
Survival Island
1995 Soukromý život rostlin (TV seriál)
1993 K: Kenneth Clark 1903 - 1983 (TV film)
Life in the Freezer (TV seriál)
1990 Zázraky života (TV seriál)
1989 Lost Worlds: Vanished Lives (TV seriál)
1987 First Eden, The (TV seriál)
1984 Živá planeta (TV seriál)
1983 Svět přírody (TV seriál)
1979 Život na Zemi (TV seriál)
1977 Zákony divočiny (TV seriál)
1975 Arena (TV seriál)
The Tribal Eye (TV seriál)
1971 Blank on the Map, A (TV film)
1969 The Miracle of Bali (TV seriál)
1967 The World About Us (TV seriál)
1960 People of Paradise, The (TV seriál)
1954 Zoo Quest (TV seriál)

TV pořady

2013 National Television Awards (TV pořad)
2011 Jonathan Ross Show, The (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1964 Late Night Lineup (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Dokumentární

1956 Traveller's Tales (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(270)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace