foto

David Attenborough

  • nar. 8.5.1926 (94 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

David Attenborough se narodil 8. května 1926 v Londýně ve Velké Británii. O herectví se příliš nezajímal a začal studovat přírodní vědy na univerzitě v Cambridgi, kde promoval v roce 1947. V tomto roce nastoupil dvouletou službu u královského loďstva.

V roce 1952 se spojil s BBC a v roce 1954 započal v televizi svou řadu „ zoologických otázek“. V BBC se mimo to věnoval rozhlasovému vysílání o politice, archeologickým průvodcům, krátkým povídkám, zahradnictví a náboženským programům. V roce 1965 začala vysílat BBC2, na jejímž řízení se Attenborough podílel. Byl také odpovědný za zavedení barevné televize v Británii a za rozšíření MONTY PYTHONOVA LÉTAJÍCÍHO CIRKUSU do světa. V roce 1969 by jmenován programovým ředitelem s redakční odpovědností za obě televizní stanice BBC.

Osm let za stolem bylo pro Davida příliš, a proto roku 1973 podal rezignaci a vrátil se k tvorbě pořadů. Nejdříve přišla série pořadů o přírodní historii jihovýchodní Asie. V roce 1979 napsal a natočil 13 dílů cyklu LIFE ON EARTH (ŽIVOT NA ZEMI), který se stal velice populárním a ambiciózním projektem BBC. V podobném duchu se nesly další dvě série, ŽIVÁ PLANETA (1984) a ZÁZRAKY ŽIVOTA (1990). V roce 1993 vznikl velkolepý seriál oslavující Antarktidu LIFE IN THE FREEZER. Jeho dokumenty jako ŽIVOT V PŘÍRODĚ (1997), MODRÁ PLANETA (2001) a ŽIVOT SAVCŮ (2002) byly nominovány na různé televizní ceny a některé dokonce vyhrály, konkrétně televizní cenu RTS pro rok 1999 vyhrál seriál PTAČÍ SVĚT (1998). V roce 2006 představil dokumentární seriál PLANETA ZEMĚ.

David se zhostil role vypravěče ve filmu ZET A DVĚ NULY a objevil se v televizním filmu SOB ROBBIE A LEGENDA O ZTRACENÉM KMENU.

V roce 1985 byl udělen Davidu Attenboroughovi titul Sir. Získal také čestný titul na mnohých světových univerzitách. Podporuje různé charitativní organizace a skupiny, zejména ty, které se snaží chránit deštné lesy a jejich zvířenu. David má staršího bratra Richarda, který je úspěšným hercem a režisérem.

Pavel "TheRaven" P.

Herecká filmografie

Filmy

2002 Sob Robbie a legenda o ztraceném kmenu (TV film)
1985 Zet a dvě nuly - vyp.
1956 Pantomania, or Dick Whittington (TV film)

TV seriály

1989 A TV Dante (TV seriál)

Dokumentární

2021 A Perfect Planet (TV seriál) - vyp.
Humans (E05) - vyp.
Oceans (E04) - vyp.
Weather (E03) - vyp.
další epizody (5)
2020 David Attenborough: Život na naší planetě
Extinction: The Facts (TV film)
Indická divoká Karnátaka - vyp.
The Romantics and Us (TV seriál)
Vegan 2020 - a.z.
2019 Diving Deep: The Life and Times of Mike deGruy
Divoký Singapur: Pralesy (TV film) - vyp.
Naše planeta (TV seriál) - vyp.
Lesy (E08) - vyp.
Sladká voda (E07) - vyp.
Tajemné hlubiny (E06) - vyp.
další epizody (8)
Poslední šance na záchranu planety (TV film)
Sedm světů, jedna planeta (TV seriál)
Ze zákulisí (E08)
Afrika (E07)
Severní Amerika (E06)
další epizody (8)
Timelapse of the Future: A Journey to the End of Time - vyp.
Vegan 2019 - a.z.
War on Plastic with Hugh and Anita (TV seriál)
2018 David Attenborough a mořský drak (TV film)
David Attenborough: Zvířecí dynastie (TV seriál)
Tygr (E05)
Psi hyenoví (E04)
Lev (E03)
další epizody (5)
David Attenborough: Zázrak jménem vejce (TV film)
Luskoun: Nejžádanější zvíře světa (TV film) - vyp.
Moudrost velryb (TV film) - vyp.
The Queen's Green Planet (TV film)
Timelapse of the Entire Universe - vyp.
2017 And the Winner Isn't
David Attenborough: Mravenčí hora (TV film)
David Attenborough: Slon jménem Jumbo (TV film)
In This Climate
Jak dospívají gepardi (TV film) - vyp.
Modrá planeta II (TV seriál) - vyp.
Naše modrá planeta (E07) - vyp.
Pobřeží (E06) - vyp.
Zelená moře (E05) - vyp.
další epizody (7)
Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (TV seriál)
Ferocious Fighters (S04E06)
Incredible Shells (S04E05)
Curious Counters (S04E04)
další epizody (6)
2016 A Plastic Ocean
Attenborough's Life That Glows (TV film)
David Attenborough - v devadesáti stále za kamerou (TV film)
David Attenborough a obří dinosaurus (TV film)
David Attenborough: Zoo Quest v barvě (TV film)
Hlubiny oceánu: Světla v propasti (TV film) - vyp.
Jaguáři – šelmy z pralesa (TV film) - vyp.
Leuchtfeuer des Lebens
Nature: Raising the Dinosaur Giant (TV film)
Zázračná planeta II (TV seriál) - vyp.
Jak vznikala Zázračná planeta II (E07) - vyp.
Města (E06) - vyp.
Pláně (E05) - vyp.
další epizody (7)
Žirafy, něžní obři afrických savan (TV film) - vyp.
2015 Attenborough a Obama (TV film)
David Attenborough: Rajští ptáci (TV film)
David Attenborough: Velcí ptáci (TV film)
David Attenborough: Velký bariérový útes (TV seriál) - prův.
Survival (E03) - prův.
Visitors (E02) - prův.
Builders (E01) - prův.
Divoký Singapur (TV seriál) - vyp.
Lov (TV seriál) - vyp.
Život s predátory (E07) - vyp.
Závod s časem (E06) - vyp.
Bez úkrytu (E05) - vyp.
další epizody (7)
Rybařící levharti (TV film) - vyp.
Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (TV seriál)
Remarkable Regeneration (S03E06)
Curious Cures (S03E05)
Curious Feeders (S03E04)
další epizody (6)
2014 David Attenborough's Natural History Museum Alive (TV film)
David Attenborough: Úžasné žáby (TV film) - vyp.
David Attenborough: Život v oblacích
Galapágy 3D: Zázrak přírody
Láska a partnerství v říši zvířat (TV film)
Plants behaving Badly (TV film)
Příběh života (TV seriál)
Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (TV seriál)
Magical Appearances (S02E10)
Strange Parents (S02E09)
Spinners and Weavers (S02E08)
další epizody (10)
2013 Afrika (TV seriál)
Afrika - budoucnost plná nadějí (E06)
Sahara (E05)
Mys Dobré naděje (E04)
další epizody (6)
Bill Bailey: Dobrodružství v džungli (TV seriál)
Edvardovský hmyz ve filmu (TV film)
Galapágy (TV seriál)
Meerkats: Secrets of an Animal Superstar (TV film)
Mikro monstra (TV seriál)
Přírodní kuriozity Davida Attenborougha (TV seriál)
Seeing the Pattern (S01E05)
A Curious Twist (S01E04)
Young Wrinklies (S01E03)
další epizody (5)
The Mating Game (TV film) - vyp.
When Bjork Met Attenborough (TV film)
Zvířata a Attenborough (TV film)
2012 Archa Davida Attenborougha (TV film)
Attenborough - 60 let v divočině (TV seriál)
David Attenborough: Příběh tučňáka
Film o filmu - David Attenborough: Příběh tučňáka
Království rostlin (TV seriál)
Medvěd z Knihy džunglí (TV film) - vyp.
Svět kolibříků (TV film)
Wildlife Trusts' Centenary, The
Život mezi paviány (TV film) - vyp.
2011 All Watched Over by Machines of Loving Grace (TV seriál) - a.z.
Animal House (TV film) - vyp.
Ceramics: A Fragile History (TV seriál)
David Attenborough a obří vejce (TV film)
Elsa - lvice, která změnila svět (TV film)
Létající monstra
Madagaskar (TV seriál)
Pouštní moře (TV film)
Secrets of Scott's Hut, The (TV film)
Zmrzlá planeta (TV seriál)
Na tenkém ledě (E07)
Poslední panenská zem (E06)
Zima (E05)
další epizody (7)
2010 Attenborough's Journey (TV film)
Britští géniové (TV seriál)
Himaláje (TV film)
Mateřský pud u zvířat (TV film)
Panda Makers (TV film)
První život (TV seriál)
Rajky (TV film)
Umírající oceány (TV film)
2009 Darwin (TV film)
David Attenborough: Kolik lidí se vejde na Zemi? (TV film)
Ekologické katastrofy
Fascinující proměny přírody (TV seriál) - vyp.
Velká hostina (E06) - vyp.
Povodně v poušti (E05) - vyp.
Velký tah (E04) - vyp.
další epizody (6)
Uncovering Our Earliest Ancestor: The Link (TV film)
Život (TV seriál)
Primáti (E10)
Rostliny (E09)
Obyvatelé hlubin (E08)
další epizody (10)
2008 Art of Arts TV (TV seriál)
Badgers: Secrets of the Sett (TV film) - vyp.
Clever Monkeys (TV film) - vyp.
Keporkak: Putování od výhně k mrazu (TV film)
Kukačka (TV film)
Levhart sněžný - vyp.
Lobo - vlk, který změnil Ameriku (TV film) - vyp.
Svět plazů a obojživelníků (TV seriál)
Obrnění obři (E05)
Podivuhodní hadi (E04)
Živoucí draci (E03)
další epizody (5)
Tygr - špionáž v džungli (TV seriál)
2007 11. hodina - a.z.
Climate Change: Britain Under Threat (TV film)
Cruel Camera
Pouštní lvi (TV film)
Putování pakoňů očima skrytých kamer (TV film)
2006 Are We Changing Planet Earth? (TV film)
Can We Save Planet Earth? (TV film)
Planeta Země: Budoucnost (TV seriál)
Zázračná planeta (TV seriál)
Hlubiny oceánu (E11)
Lesy mírného pásma (E10)
Mělká moře (E09)
další epizody (11)
2005 Jak umění utvářelo svět (TV seriál)
The 50 Greatest Documentaries (TV film)
The Wild Life of Gerald Durrell (TV film)
Život pod našima nohama (TV seriál)
2004 Medvědi - špionáž v lese (TV film) - vyp.
Way We Went Wild, The (TV seriál)
2003 Ancient Forests, The
On the Brink
Sloni - špionáž ve stádu (TV film)
Tajemství oceánu
Život savců (TV seriál)
Potrava a myšlení (E10)
Společenský žebříček (E09)
Život na stromech (E08)
další epizody (5)
2002 Great Natural Wonders of the World (TV film)
Life on Air (TV film)
Lvi - špionáž v brlohu (TV film)
Život savců (TV seriál)
Masožravci (E05)
Hlodavci (E04)
Býložravci (E03)
další epizody (5)
2001 BBC: A Window on the World (TV film)
Human Face, The (TV seriál)
Modrá planeta - Historie oceánů (TV seriál)
Pobřeží (E08)
Pulz moře (E07)
Korálová moře (E06)
další epizody (8)
Ultimate Wild Paradises: Top Ten Destinations, The (TV film)
2000 Greatest Wildlife Show on Earth, The (TV film)
Night of a Thousand Shows (TV film)
Song of the Earth, The (TV film)
State of the Planet (TV seriál)
Wilderness Men (TV seriál)
Ztracení bohové Velikonočního ostrova (TV film)
1998 Ptačí svět (TV seriál)
Na hranicích možností (E10)
Problémy rodičovství (E09)
Starosti okolo vajíček (E08)
další epizody (10)
1997 Auntie: The Inside Story of the BBC (TV seriál)
Život v přírodě (TV seriál)
1996 Attenborough in Paradise (TV film)
Cities of the Wild
Survival Island
1995 Soukromý život rostlin (TV seriál)
Surviving (E06)
Living Together (E05)
The Social Struggle (E04)
další epizody (6)
1993 K: Kenneth Clark 1903 - 1983 (TV film)
Life in the Freezer (TV seriál)
Footsteps in the Snow (E06)
The Big Freeze (E05)
The Door Closes (E04)
další epizody (6)
1990 Zázraky života (TV seriál)
Continuing the Line (E12)
Courting (E11)
Talking to Strangers (E10)
další epizody (12)
1989 Lost Worlds: Vanished Lives (TV seriál)
The Rare Glimpses (E04)
Dinosaur (E03)
Putting Flesh on Bone (E02)
další epizody (4)
1987 The First Eden (TV seriál)
Strangers in the Garden (E04)
The Wastes of War (E03)
The Gods Enslaved (E02)
další epizody (4)
1984 Živá planeta (TV seriál)
New Worlds (E12)
The Open Ocean (E11)
Worlds Apart (E10)
další epizody (12)
1983 Svět přírody (TV seriál)
1979 Život na Zemi (TV seriál) - prův.
The Compulsive Communicators (E13) - prův.
Life in the Trees (E12) - prův.
The Hunters and Hunted (E11) - prův.
další epizody (13)
1977 Zákony divočiny (TV seriál)
1975 Arena (TV seriál)
The Tribal Eye (TV seriál)
1971 Blank on the Map, A (TV film)
1969 The Miracle of Bali (TV seriál)
1967 The World About Us (TV seriál)
1960 People of Paradise, The (TV seriál)
1954 Zoo Quest (TV seriál)

Scenáristická filmografie

Dokumentární

2015 David Attenborough: Velký bariérový útes (TV seriál)
Survival (E03)
Visitors (E02)
Builders (E01)
2014 David Attenborough's Natural History Museum Alive (TV film)
2013 Afrika (TV seriál)
Afrika - budoucnost plná nadějí (E06)
Sahara (E05)
Mys Dobré naděje (E04)
další epizody (6)
Zvířata a Attenborough (TV film)
2011 Zmrzlá planeta (TV seriál)
Podzim (E04)
2009 Darwin (TV film)
Uncovering Our Earliest Ancestor: The Link (TV film)
2008 Svět plazů a obojživelníků (TV seriál)
Obrnění obři (E05)
Podivuhodní hadi (E04)
Živoucí draci (E03)
další epizody (5)
2006 Zázračná planeta (TV seriál)
Pouště (E05)
Jeskyně (E04)
Sladkovodní svět (E03)
další epizody (5)
2003 Život savců (TV seriál)
Potrava a myšlení (E10)
Společenský žebříček (E09)
Návrat do vody (E07)
další epizody (4)
2002 Život savců (TV seriál)
Masožravci (E05)
Hlodavci (E04)
Býložravci (E03)
další epizody (5)
2001 Modrá planeta - Historie oceánů (TV seriál)
Pobřeží (E08)
Korálová moře (E06)
Moře mírného pásma (E05)
další epizody (7)
1998 Ptačí svět (TV seriál)
Na hranicích možností (E10)
Problémy rodičovství (E09)
Starosti okolo vajíček (E08)
další epizody (10)
1995 Soukromý život rostlin (TV seriál)
Surviving (E06)
Living Together (E05)
The Social Struggle (E04)
další epizody (6)
1993 Life in the Freezer (TV seriál)
Footsteps in the Snow (E06)
The Big Freeze (E05)
The Door Closes (E04)
další epizody (6)
1990 Zázraky života (TV seriál)
Continuing the Line (E12)
Courting (E11)
Talking to Strangers (E10)
další epizody (12)
1989 Lost Worlds: Vanished Lives (TV seriál)
The Rare Glimpses (E04)
Dinosaur (E03)
Putting Flesh on Bone (E02)
další epizody (4)
1987 The First Eden (TV seriál)
Strangers in the Garden (E04)
The Wastes of War (E03)
The Gods Enslaved (E02)
další epizody (4)
1984 Živá planeta (TV seriál)
New Worlds (E12)
The Open Ocean (E11)
Worlds Apart (E10)
další epizody (12)
1979 Život na Zemi (TV seriál)
The Compulsive Communicators (E13)
Life in the Trees (E12)
The Hunters and Hunted (E11)
další epizody (13)
1977 Zákony divočiny (TV seriál)

Producentská filmografie

Dokumentární

1954 Zoo Quest (TV seriál)

Režijní filmografie

Dokumentární

1956 Traveller's Tales (TV seriál)

Host

TV pořady

2013 National Television Awards (TV pořad)
2011 Jonathan Ross Show, The (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
1964 Late Night Lineup (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(432)