Reklama

Reklama

Until the Light Takes Us

Trailer

Obsahy(1)

Dokument o jednom z nejkontroverznějších hudebních proudů - o norském blackmetalu. Film pomocí interview s nejvýznamnějšími osobnostmi scény rozebírá a mapuje samotný vznik, životní názory a postoje, nechvalně proslulé události devadesátých let (zapalování kostelů, vraždy a údajný satanismus) a v neposlední řadě i to, kam se až původně undergroundové hnutí pár zasvěcených dnes dopracovalo. (Traktor16)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

MonaSax 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mně hodně chytlo za srdce, miluji black metal, celým svým černým srdcem a tohle by každý fanoušek měl znát. Mrazivý a ne vůbec veselý začátek něčeho velkého, jako je norský black metal. Musím říct, že i přesto všechno, co udělal Varg, tak jsem si ho docela oblíbila. Atmosféru tohoto dokumentu skvěle dokresluje vybraná hudba v podobě ambientní tvorby Varga, úžasných Múm, klasických pecek Darkthrone, Mayhem a dalších. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Velmi jsme se na tento dokument těšil a věřil jsme, že se dozvím nějaké nové informace (což se stalo) a poslechnu skvělou hudbu a poslechnu si rozhovory se skvělými hudebníky. Potíž byla, že jsem o tomto dokumentu četl pár recenzí na specializovaných serverech a zde to byla povětšinou kritika, ale u mě kritika nenastane ba naopak. 5z5 P.S.: Nerespektuji pálení kostelů, vraždu, atd.. ale stalo se.. vražd proběhla fůra jen nebyly tak medializované a to pálení kostelů bylo specifické no.. ()

Reklama

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument odhalující vznik a okolnosti norského black metalu, z úst těch, kteří ho tvořili. Není to jen o hudbě, ale to kolem je s tím prostě navždy spjato. Nevím jestli je to dobře nebo ne. Ale black metal mě vždycky přitahoval právě tou autenticitou, takže to tak asi má být. Nejtemnější hudební odvětví. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

O existenci dokumentu jsem se dozvěděl prakticky pár vteřin předtím, než jsem si ho pustil, takže jsem dopředu vůbec netušil, do čeho jdu. Snímek mě ale dokázal zaujmout, takže jsem se na něj dokázal dívat po celých 93 minut, i když bylo pozdě v noci. A vůbec na mě celý dokument působil tak nějak poklidně, přestože se tam pár vážných momentů našlo. Interview byly natočeny pěkným způsobem a líbilo se mi, že tam tvůrci nechali mluvit pouze tázané a své vlastní otázky k nim vystřihly. Co se týče lidí, kteří se v tomto dokumentu objevili, tak mi všichni přišli zajímavý. Hlavně tu byli všichni (přeživší) lidé, co stáli u zrodu black metalu jako takového. Asi nejvíce mě na Until the Light Takes Us zaujalo, že až tady jsem si uvědomil, že vlastně celou aféru black metalu v první polovině 90. let odstartovala jen malá skupinka mladých chlapů z jednoho CD obchodu v Oslu. Je taky dobré, že tvůrci si našli takové lidi, kteří byli každý jiný a měli trochu jiný pohled na věc, ale přesto se moc nerozcházeli. Vystupující tu prostě zastupují to svoje. Varg vypadá, že mu jde o ideologii, Fenrizovi o hudbu, Frost jakoby se na vše díval z abstraktního a depresivního pohledu, ať už při tom vypadá přehnaně nebo ne. Jak říkám, snímek je jako celek pěkný, poklidný a celý je pojatý zajímavě. Jakoby se takhle na scénu black metalu ještě nikdo nedíval. ()

jos_sep 

všechny recenze uživatele

Určitě to nejlepší, co bylo o norském black metalu natočeno. Pro zasvěcené tam asi moc nových informací nebude, ale líbí se mi, jakým způsobem je to podáno. Po prvním shlédnutí mě vadila ta část s Frostem. Říkal jsem si: "Tohle už není black metal, už to není o tom, o čem black metal zpočátku byl. Je to jen divadýlko." Pak mi došlo, že snad režisér chtěl ten kontrast ukázat. Na jedné straně underground s Fenrizem, který vypadá jako troska a vzpomíná na ty hrozný nahrávky na audio kazety, na druhé straně už zmiňovaný Frost, výstavy a vernisáže. Povinnost pro všechny fanoušky norskýho bm. Norsko bývala krásná země. A Fenriz a Varg jsou prostě největší frajeři! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení dokumentu probíhalo i ve věznici v Trondheimu, kde si Varg Vikernes odpykával jedenadvacetiletý trest za vraždu kytaristy Euronyma a zapálení 4 kostelů. Rok po vydání dokumentu byl však na žádost předčasně propuštěn. (Hlavonozec)
  • Název dokumentu je odvozen z norského "Hvis lyset tar oss", což je název jednoho z nejzásadnějších black metalových alb od kultovního projektu Burzum, který je v dokumentu zmiňován. (Punisher)

Reklama

Reklama