Snadný prachy

Easy Money

Akční / Krimi / Drama / Thriller

Švédsko, 2010, 124 min

Daniel Espinosa

V kosmopolitním, tolik tolerantním Švédsku nemají Arabošvédové ani čas tvořit tenoristické muňky. Jejich jedinou starostí je, aby jim Jugošvédové nezavřeli progresivně rostoucí koksovnu a nenarušili dodavatelsko-odběratelské vztahy se strategickými Romošvédy. Jelikož jediným Švédem v tomto výživném dramatu je slizský Nor, není v podstatě ani ke komu přilnout a vy máte pocit, že všichni hodní a altruističtí opravdoví Švédové stloukají v IKEA sterilní nábytek, aby si ti roztomilí přistěhovalci mohli po celodenním kriminálním shonu uložit boty do botníku GREVBÄCK, opláchnout unavený obličej v umyvadle HÖLLVIKEN, zamknout své těžce vydělané peníze do skříně EDLAND a nechat si na matraci SULTAN HJELMÅS v posteli LILLESAND něco hezkého zdát.(17.5.2011)

Kdybych tenhle film měl nějak popsat, tak bych zvolil přirovnání, že je to něco jako trilogie Pusher, ale ne tak dobrý. Tváří se to dost reálně, hemží se to tam imigrantama a i když se to odehrává ve Švédsku, tak jediná osoba se švédskou národností je tam holka hlavního hrdiny. Násilí je tam spíše mimo obraz a akce v podstatě taky moc není. Hraje se tam na takové ty klasické špinavé intriky, kde jsou všichni svině. Já fandil Srbovi s malou holčičkou. Jo a největšího mafiána Radovana tam hraje titulní trouba z V číně jedí psy.(30.6.2011)

Ďalší severan, ktorý si pravdepodobne dláždi cestu do Hollywoodu. A prajem mu to. Gule na to má. Neskutočne drzý film s nevídanou dávkou napätia, dobrých hereckých výkonov a scenáristickej vychcanosti. Seversky chladný, ale štýlový a hlavne nepredvídateľný. Tlieskam. 80%.(3.12.2011)

PENÍZE JSOU REÁLNÉ. TEĎ JE TŘEBA ZEPTAT SÁM SEBE, JESTLI TO PŘIJMOUT, NEBO SI MYSLET, ŽE TO TROCHU SMRDÍ..... /// Mlaďas J.W. má na účtu dvě kila, ale je chytrej a mohl by vydělat na globálním ekonomickým průseru. Aspoň si to myslel. Jenže osud chtěl, aby svůj život spojil s Araby, Srby a Albánci – tedy lháři a podrazáky, co se modlí každej k jinýmu bohu. Dlouho – vlastně furt se v poklidu vypráví, důraz se klade na charaktery, ukázat motivy a důvody...atd, atd. Decibely ohromí jen při návštěvě nočního klubu (nikam nechoď!, furt píšu o filmu!). Všechno se podřizuje a připravuje pro hodinu ,,H“, kdy se charaktery dají ,,do pohybu“. NEMYSLI SI, ŽE ZNÁŠ LIDI, SE KTERÝMA PRACUJEŠ! Film o drogové mafii zdlouhavě ukazuje, že ,,BÍLEJ KŮŇ“ nikdy černý stádo nepovede. Leda že by..... . Zbytečně DLOUHÉ, ale ZAJÍMAVÉ, možná až psychologické vyprávění, které určitě v závěrečná půlhodince – když řada předem naplánovaných i nešťastných příhod graduje, nabídne nadprůměrný filmový zážitek. Jestli čekáte americkej popcorňák – tak tohle ti kluci ze ,,severu“ netočej. Jejich filmy a příběhy jdou jinou cestou! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechci čekat na americkej remake. 2.) Jmenuji se Michael Scofield a chci se naučit zdrhnout z vězení. 3.) Pracuju pro Abdulkarima. 4.) Zjistím, proč nekupovat psa od Albánců. 5.) Chystám se podnikat s klukama z Arábie a tichými společníky jsou Albánci (slyšet je jen několik Srbů). 6. Jsem bílej kůň osedlanej přičmoudlým jezdcem. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **(6.5.2011)

Tak trochu zklamání. Začne to skvělým útěkem z vězení, o kterém se Michaelu Scofieldovi může jen zdát, ale pak se začne kecat a kecat. A já mám tyhle "kecací" filmy rád, jenže když čekáte spíše akci a dostane se vám drama… zkrátka, jste zklamaní a čekáte, kdy se něco začne dít. A v tom přijde skvělý konec. Zkrátka jako na horské dráze. Na začátku a konci jste nahoře a říkáte si, že to je bomba, ale mezitím se nudíte a myslíte si, že umřete nudou. 60 %.(14.12.2011)

Realismus je cítit, skutečně cítit na každém druhém kroku. Každý chce prachy, každý chce krásný a snadný život. A každý to chce nejlépe hned. Drama individuálních osudů nese rukopis severských filmů, roztřesená kamera, žádné mazlení, naturální sekvence. Zvláštní film. Výživný, ale zvláštní. Při závěrečných titulcích jsem nebyl zklamaný, ale čekal jsem asi trochu víc. Dusná severská atmosféra tomu jenom nasvědčovala.(11.6.2011)

Úkaz metrosexuálního "klučinu" při preměně v rasistického chlapa. Na počátku byl on, student ekonomické fakulty někde ve Švédském království, kde vládne fitness trenér. Kluk ze skromných poměrů se snaží zapadnout do vyšších kruhů, přivydělává si jako taxikář (jak mafie, že?), čeká na svou šanci, která se jak jinak naskytne a mladík se rychlostí zvuku (ne světla) dostává do "vyšších kruhů", kde nestačí koulet očima. Joel Kinnaman je sympaťák, i když gay, v roli přemýšlejícího studenta vydělá balík, který jak by se na první pohled zdálo, není lehké dostat na svůj účet. Neskončí to tak jak všichni glosatoři a hoši od milice čekají... sám jsem se nestačil divit a po dlouhém čase film, ktery mě opravdu vtáhl. Kdo by to byl řekl do těch seveřanů. 8/10(18.6.2011)

Asi takhle: NEJpříjemnější překvapení a překonání vlastních očekávání za hooodně dlouhou dobu má jméno… Snabba Cash. Skandinávci jednoznačně dokazují, že tento žánr je jim vlastní a bodují (u mě) na všech frontách. Námětem, samotným zpracováním, hereckými výkony neokoukaných tváří, vizuálem, stylovým soundtrackem, až po VELMI jistou režii. Bonbonek a delikatesa pro fajnšmekry, kterou rád po čase rozbalím a ochutnám znovu. A hlavní deviza snímku?! Jednoznačně autenticita a propracování jednotlivých charakterů. Zatímco 90% snímků podobného ražení si “zkouší na něco podobného hrát”, (což jim ve výsledku láme vaz), Snabba Cash je od první do poslední minuty naprosto věrohodný. Teď pár řádků k snímku samotnému. JW je “mladej frajírek , kterej by rád víc přičichl ke zlaté smetánce” a žil si na vysoké noze. Bohužel mu k tomu chybí to nejdůležitější a to sice money. Co mu však schází na cash flow, to dohání měrou vrchovatou intelektem, (ikdyž…., ale o tom až o něco později). Šance (příležitost) se má chytnout za pačesy a tak, (když se JW naskytne) , dlouho neotálí. Problém je ten, že dostat se do mlýnku mezi Araby, Srby a Albánce nevěstí dlouhodobě nic dobrého a užívání si života “na výsluní” netrvá déle, než bys řekl IKEA. V momentě, kdy jim nemáte již co nabídnout, se pro ně stáváte bezcennou a zbytečně riskantní přítěží. Tento snímek Daniela Espinosy není rozhodně líbivým, nesnaží se divákovi podbízet, jít mu naproti, nepřidává své sympatie ani na jednu či druhou stranu, “pouze” věcně a syrově předkládá fakta a vypráví příběh. Tím bude (možná) pro mainstream hůře stravitelným, pro mě osobně je to trefa do černého a pěst přímo mezi oči. P.s. Bál jsem se závěru, ale (naštěstí) naprosto zbytečně. 90%(23.5.2011)

Taková menší rozcvička před Safe House, ve které ve Švédsku žijí zlí arabští a srbští mocenáši, kteří kontrolují obchod s drogami. Skvělý tmavěmodro-šedý filtr dělá z ucházející kriminálky značně temnou podívanou, která diváka seznámí nejen s tím, jak se na severu nejlépe pašují drogy (těch pejsků je mi líto ještě teď).(4.2.2012)

Seversky chladný a o to víc realistický thriller, který víc než na akci či násilí staví na typově přesné charakterizaci postav. Hlavní hrdina JW si na nákladné večírky bohatých přátel vydělává vedle studia taxikařením a různými vedlejšími melouchy. Na kontě má všehovšudy něco přes 200 švédských korun a to je dostatečný motiv přijmout nabídku svého šéfa dopravit vězně na útěku, jinak známého drogového dealera, do bezpečí. A už v tom jede! Přijímá nabídku prát peníze narkomafii! Ve své naivitě si JW myslí, že prostě snadno bude ve vatě. Jenže zákony podsvětí jsou neúprosné. Začíná drsná hra kdo z koho a jak na ty Araby, Srby, Hispánce a Albánce vyzrát. Pořekadlo "Vlk se nažral a koza zůstala celá" tady opravdu neplatí. S nadcházejícím koncem jsem měl trochu obavy jak vše dopadne, ale Švédové nejsou naštěstí Američané. Joel Kinnaman v hlavní roli studenta , kterému to pálí je výborný a ve své herecké filmografii už má i připravované pokračování Snabba Cash 2...Příjemné a hlavně neotřelé překvapení kterým mě Švédové dokázali, že stále umí skvěle natočit kriminálku!(10.4.2012)

Obsah filmu vypadá optimističtěji než realita. Čekal jsem bohatší krimi zápletku, víc akce a méně dramatu. # příběh 6 | hudba 5 | humor 0 | akce 2 | napětí 6 | pustil bych si znovu 4(20.8.2011)

Návod, jak si totálně dojebat nadějný život. Těžce metro/homosexuálního norskýho studenta (ze skromných poměrů) ekonomky začne vábit snobský život švédský smetánky, a tak hledá nejsnažší cestičku k vatě. Neznalost nelegální branže (prolezlý Arabama, Jugošema, Srbama a Cikánama), naivita a chamtivost ale doženou každýho - navíc, když se paktujete s takovou chátrou. Ze Srbů nikdy nekoukalo nic dobrýho (sorry Djokoviči) - viz. SERBIAN FILM ;-D. Každopádně, Švédové jsou poslední dobou naprostá jistota na poli kriminálních thrillerů.(8.7.2011)

Film jsem viděl před pár dny a musel jsem si nechat hodnocení tzv. odležet. Poměrně realisticky natočený film o prostředí, do kterého by se asi nikdo z nás nechtěl dostat (myslím tím kruhy, které obchodovaly se zeleninou). Hlavní postava mi tam skvěle sedí a realističnost podtrhuje řeč - každá sorta lidí hovoří tou svojí (ne jako v US filmech, kde všichni i v nejzapadlejší džungli hovoří english). Zajímavý film.(13.3.2012)

• Petroff

Týpek má kameru a levnou amatérskou prostitutku. Oba dělaj, že se viděj poprvý... On jí nabízí prachy, aby mu ukázala kozy... Ona dělá stydlivku... On přihodí litr... Ona svlíkne triko. On chce vykouřit... Ona nechce ani slyšet... Pak střih a scéna se přesune za zastávku autobusu. On přihodí dva litry... Ona otevře pusu a strčí si do ní jeho penis. Střih a pár záběrů na souložící občany... Semeno, láva, smegma, magma na tváře a je vyděláno... Hmm, aha, tak to asi není ono... tak nic... jen mi to něco připomnělo... Jé, pardon, takhle dáma nejezdí, splet jsem si to s pokerem.(24.6.2011)

Velké překvapení. Zvlášť proto, že zrovna od Švédů jsem podobnou pálku nečekal. Musím říct, že současný trend naturalistických krimithrillerů z prostředí imigrantů či o střetu dvou (sub)kultur/podsvětí (měkkosrdcatého západu a drsného Balkánu, potažmo Blízkého východu) se mi moc zamlouvá, viz též À bout portant a Taken, ale i Captifs a Turistas.(31.7.2011)

MINIKINO Kavárna, Ostrava, 6.7.2011: Tentokráte v mnohem komornějším prostředí v 6ti lidech. Tento severský triler se docela povedl. Je o mladíkovi (studentovi VŠ), který ač chudý se potřeboval kamarádit se smetánkou. Ovšem k takovým vztahům je potřeba mnoha peněz, aby člověk nějak vypadal atd. Však víme jaká je to snobárna. Jak nejjednodušeji získat hromadu peněz? Legálně asi ne. JW se tak spouští do spirály, z které není úniku. Ač schopný a chytrý je v nové brandži nový a neví co vše to obnáší. Což ho pekelně semele. Jak si lze jednoduše, kvůli karavině, naprosto pokurvit život. Zahráno dobře a realisticky, škoda že nebyl dán větší prostor Dejanu Cukicovi. Hlavní hrdina zahrál výborně, uvidíme co z něj vyroste. Kamera a střih na vysoké úrovni.80%(7.7.2011)

Docela kontroverzní film, který si nebere servítky. Téma drogových dealerů, mafie a podobných je tu zastoupeno ve velké míře. A je to dobře. To a sledování, jak se JW mění (k horšímu) má něco do sebe.(14.5.2012)

Příběh o podvodníčkovi, který se chce stát velkým gangsterem a nakonec je překvapen, že ho vyšplouchnou. Premisa je klasická, ale natočeno je to vážně realisticky. Nikdo nekrade miliardy, ale vše se točí kolem malého dealování drog, válek mezi gangstery a vzájemného okrádání. A nepotřebujete k tomu velkou gangsterskou rodinu, stačí vám dva lidé a to z toho filmu dělá zajímavou záležitost. Ten pocit, že takhle by to nějak mohlo fungovat vážně zabírá.(28.1.2012)

Srbové, Albánci, Hispánci, Arabové, koks a jeden frajírek z obyčejných poměrů, co touží moc a moc najít si pevné místo mezi zlatou mládeží, za což je ochoten zaplatit jakoukoliv cenu. Nebo si to alespoň myslí. Jedním z hlavních taháků je nejednoznačnost postav, kdy nenajdete snad jednu jedinou veskrze pozitivní, což dává větší prostor k tomu, aby se člověk s některým z aktérů ztotožnil. Tomu napomáhá i výborná práce herců. Dalším je pak málo vídaná autentičnost podpořená bezchybnou kamerou a celkovou atmosférou. Jsem toho názoru, že spousta lidí si na konci řekne "Jo, tak nějak to chodí." a já jsem jeden z nich. 90%(13.6.2011)

Uf, takhle syrový kriminálky uměj jenom Angláni a Švédové. Vlastně si nepamatuju žádnej švédskej film, kterej bych si kdy dal do škatulky "blbej". I tady se to hemží různejma národnostma a jazykama od Švédů, přes Srby až po jihoameričany a zase se všechno točí kolem koksu a prachů. Namyšlenej zchudlej hejsek se proto připlete ke špatný straně, aby moh machrovat před svejma prachatejma kamarádíčkama. Ale to ještě neví, že tam to jde snadno, ale ven už podstatně hůř. Filmu nemam co vytknout-postavy super, kamera taky, napětí až do konce. Vlastně jo-Dejan Cukic dostal strašně málo prostoru.(17.6.2011)

<< předchozí 1 2 3