Reklama

Reklama

Bezva chlap

  • Norsko En ganske snill mann (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Ulrik (Stellan Skarsgård) je sympaťák. Asi byste do něj neřekli, že se právě vrátil z basy. Moc toho nenamluví, netrápí ho žádné zvláštní touhy a nic moc od okolí nevyžaduje. Chce jen v rámci možností vést spořádaný rodinný život. Není to ale jednoduché, když jeho bývalá manželka (Kjersti Holmen) je svolná maximálně k jedné “rychlovce”, jeho už dospělý syn (Jan Gunnar Røise) ho skoro nezná a navíc čeká dítě s ženou (Julia Bache-Wiig), která si myslí, že je dávno mrtvý. Jediní, kdo Ulrika bez debat vítají, jsou jeho staří přátelé, gangsteři lokálního charakteru. Seženou mu první bydlení, práci i holku. Ulrik tak začíná nový život opravdu od nuly. Bydlí ve sklepě a kalhotky jeho první holky by nevzrušily ani chlapa, co dostal doživotí. Ulrik navíc řeší ještě jedno dilema: vyrovnání starých účtů. Měl by sprovodit ze světa člověka, který ho dostal do kriminálu. Nebude ale svět nakonec lepším bez jeho gangsterských kámošů? (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (114)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V podstatě nepolíbena zvukovou Skandinávií jsem se setkala s Bezva chlapem. Dopřála jsem si zážitek s předpremiérou, takže už jenom tohle bylo velice podnětné, protože takhle jsem ve Světozoru byla naposled na Waterloo po česku, což sice shodou okolností hodnotím stejně, ale důležitý je ten kontext ;) Zatímco jsem po letech odstupu seznala, že v českém filmu to jde i hůř (proto ten rozdíl mezi jednou * a **), se Stellanem Skarsgårdem jsem prožila ojedinělý výlet po Norsku. Ojedinělý v tom, že jsem více pozornosti věnovala reáliím, které jsem srovnávala s českými, než-li příběhu. Připomněla jsem si díky častému opakování téže hrubých gagů něco z lidových komedií jakékoli provenience, ale byla jsem překvapená, že to lze i v kontextu inteligentnějšího celku. Přesto nejsem tolik zahlcena novým, abych se dala na cestu častějšího setkávání s "mrazivým humorem a nejrůznějšími postavičkami", či jakou blbinu to řekla ta paní z Aerofilms. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Odlehčená báchorka s klasickým schématem o muži, který se po 12ti letech vrátil z chládku, chce začít znovu, ale zároveň se zdaleka nevyhýbá návratům k nevyřizeným účtům ze starých časů, mě asi nejvíc překvapila Stellanem Skarsgårdem v hlavní roli. Nikdy jsem nepochyboval, že jde o výborného herce, ale tady jsem si poprvé plně všiml jeho silného charismatu v pohledu, dokázal mi být jako Ulrik navzdory rozporuplnějšímu charakteru sympatický a víckrát nečekaně zaujmout i jemně humornými rysy své postavy. Dobře napsaný příběh skrývá více zajímavých, zejména vztahových odhalení, zvolené tempo mě nenudilo a temnějšího severského humoru bylo akorát v pravidelných decentních dávkách. Závěr nevnímám jako čirý happy end, aneb už jen samotné spadnutí do něčeho, čemu by se měl bývalý vězeň na svobodě zcela vyhnout, cítím spolu s posléze vykonaným činem (byť v méně očekávané variantě a navzdory jistým okolnostem) i jako částečnou prohru, visicí hrozbu k odhalení a.... a také nebezpečí, že tohle může takový člověk vykonat zas a znovu... prostě bludný kruh, do něhož se Ulrich dostal, kdežto navzdory sympatiím a smyslu pro dobrý skutek očekávat stoprocentní nápravu nelze. Přesto v tomto podání nijak depresivní záležitost, spíše film do pohody, v němž jsem nejvtipnější místa vnímal během příprav a jednání gangsterské party, už od cesty směrem k pořízení důležitého předmětu. „Hlavně se musíme tvářit drsně!“ [80%] ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Presne pre tieto postavy mám Stellana Skarsgårda rada. Ponúka rozporuplné pocity. Najprv vám môže byť jeho postava Ulrika nesympatická, máte pocit, že dej je nejaký statický, ale stačí chvíľu vydržať a film sa vám dostane pod kožu a dostanete zážitok, o ktorom potrebujete ešte niekoľko dní premýšľať, nechať si ho poprevaľovať po mozgových bunkách, aby ste vyťažili tie správne pocity, chute a vône. Každá z postáv má niečo spoločné – sú synonymom málo potrebných ľudských bytostí – od absencie lásky až po rôzne životné krivdy. Nie sú ani krásni, ani nijako nadaní, vlastne pri nich pociťujete pachuť márnosti. Prach si a na prach sa obrátiš. Dialógy sú strohé, ešte aj ten sex je bez akýchkoľvek prikrášlení – rýchly a bezemočný. Budete sa cítiť múdrejší, krajší a úspešnejší ako oni. Ale v každom je iskra nádeje, že sa môže život zlepšiť. Nakoniec, je to často naša voľba, ako sa posunúť ďalej. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Při odchodu z vězení bachař radil dívat se dopředu. No jo, jenže co když to, co je zpátky, je zase vedle vás a dívá se dopředu spolu s vámi..? Postavené na spoustě drobných detailů (nedetekované nadšení okolí, že už je venku, nebo třeba výraz Skarsgårda, když bytná poprvé vydá kalhotkový signál a on si uvědomí, že je zle) a postavách, které se skrze ně profilují (od Hennieho prodejce zbraní, který zná svou komoditu až po Rolfeho, toho třetího vzadu á la Buscemiho Donny z Big Lebowski). Takové to severské pohlazení proti srsti, které se v nejtěžší chvíli přelije z deštivé zimy do slunného jara.. ()

Abiosis 

všechny recenze uživatele

*ULRIK A JEHO ŽENY* Ženy v tomto filme si rady vyhŕňajú sukne a chudák Ulrik - i keď preferuje jedlo pred sexom - sťahuje nohavice, ale často nerád. A to neraz. Okrem tohto vzrušenia sa vám iného vo filme veľa nedostane. Plynie veľmi pomaly, a keď sa už zdá, že tempo by sa mohlo zrýchliť, dej sa o niečo potkne a opäť sa vlečieme slimačím tempom. Rovnako ako príbeh aj dialógy sú spomalené, natiahnuté do dĺžky v dôsledku dlhočizných a častých páuz medzi jednotlivými replikami, a tak ako má povoľnosť žien ďaleko od skutočného správania sa väčšinovej ženy, tak aj vedenie dialógov vyzerá, ako keby všetci obyvatelia Nórska trpeli na následky nespavosti. Verdikt v 1 vete: Pomalý príbeh o snahe bývalého trestanca začleniť sa do spoločnosti. 31.05.11 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v Nórsku, no najmä v hlavnom meste Oslo. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama