Reklama

Reklama

Kapitolky o havěti

(seriál)
Dokumentární / Rodinný
Česko, 2009, 10x13 min

Kamera:

Jan Osten

Obsahy(1)

Nový cyklus populárně přírodovědných dokumentů nejen pro děti "Kolem je všechno v květu. Podívejte se trochu kolem sebe a uvidíte, že barevná harmonie, kterou se opíjely vaše oči, když bloudily po krajině od dalekých obzorů až po lesnatou stráň před vámi, je přímo v jiné podobě vedle vás." Takhle poeticky psal o jarní louce ve své knize Rok kráčí přírodou známý profesor entomologie na Karlově univerzitě a autor celé řady populárně-naučných knih Jan Obenberger před sedmdesáti lety. Hmyz obývá Zemi již více než 400 milionů let. Za tuto dobu se vyvinulo nepřeberné množství druhů, lišících se tvary, barvami i způsobem života. Právě louka představuje prostor, kde žije trvale - nebo se třeba jen krátkodobě objevuje - celá řada druhů hmyzu. Co ale vlastně většinou víme o té nejhojněji zastoupené hmyzí havěti? Pravděpodobně jen to, že motýli mají barevná křídla, vosy žihadlo a slunéčka obyčejně sedm teček. A tím to končí. A proto pojďme postupně se zadívat na svět hmyzu, protože je to skupina živočichů pro člověka po všech stránkách významná... I když ji neprávem - a především z neznalosti - nazýváme nelichotivě havětí.

1.-Louka
2.-Motýl
3.-Potápník
4.-Vosa
5.-Slunéčko
6.-Krtonožka
7.-Kůrovec
8.-Hrobařík
9.-Komár
10.-Páteříček (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

S radostí kvituji každý počin, který může rozšířit obzory veřejnosti. Někdy mi přijde text až příliš odborný a stálo by za to zrevidovat jej pro menší děti (ZŠ) a zároveň je příšerný hudební doprovod. Jinak pěkné dílko s opravdu hezkými záběry hmyzu. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zajímavý a přínosný počin České televize. Všelijaké zahraniční filmy i přírodě jsou dělané úplně jinak a bohužel hůř. Zahraničními filmy a seriály o přírodě nás vždy někdo provází. Kamera sleduje výklad nějakého přírodovědce, který chodí, skáče, plazí se, rozhrnuje křoví, nadzvedává kameny, napodobuje pohyby a zvuky zvířat a skutečně jen tu a tam ono zvíře, o kterém nám s takovým nadšením vypráví, spatříme. Takovéto podání je velmi zdlouhavé. A navíc nás tyto filmy seznamují s životem zvířat tak roztodivných, že silně pochybuji o tom, že je většina z nás v přírodě opravdu někdy spatří. Díky těmto seriálům sice víme, na jakou návnadu se nejlépe chytá žralok, jak se rozmnožuje lenochod, ale jak vypadá jezevec, se nedozvíme. Já bych si moc a moc přál, aby v obdobných seriálech Česká televize pokračovala a aby se hodně opakovaly a aby je bylo možno koupit i na DVD. Vždyť než by natočili filmy jen o ptácích, s kterými se můžeme setkat. Kdo z nás rozezná myš od hraboše? Kdo z nás ví, jak vypadá plch a kde bychom se s ním mohli setkat? Kapitolky o havěti jsou obrovským přínosem pro vzdělávání dětí a pro rozšiřování obzoru dospělých. A že byly v seriálu používány odborné názvy? Vždyť to je v pořádku! Každý odborný pojem byl totiž řádně vysvětlen. (Sobota 03.07.2010) ()

Reklama

mustela 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý počin na poli populárně naučných pořadů. Přestože se podle názvu, grafiky i doprovodného komentáře evidentně jedná o naučný seriál pro děti, každý, kdo není tělem i duší entomolog, v něm narazí na zajímavé a nové informace ze života hmyzu. Příjemně mne překvapily velice kvalitní makro záběry. Myslím, že tento seriál technicky převyšuje mnohé české přírodopisné filmy a díky snadno srozumitelnému a poutavému komentáři nasazuje v daném žánru laťku hodně vysoko. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Námětově i obrazově velmi zajímavé, menší výhrady bych měl k textu. Chybí mi tam větší systematičnost, jakési utřídění a přehled, porovnání druhů. Je jasné, že za 10 minut se toho mnoho stihnout nedá, ale není to nemožné. Jinak ale skvělé! ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, výstižné a poučné! Na tak krátkou stopáž si ani nemůžu víc přát! Výhrada je k té hudbě, jestli se to tak dá říct. Trhala mi uši...70% ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama