Reklama

Reklama

Následky otřesu

  • Česko Krutá volba (festivalový název) (více)
Trailer 2

27. júla 1976 mesto Ťan-šan zasiahne ničivé zemetrasnie. Sedemročné dvojčatá, dievča Fang-deng (Zi-feng Zhangová) a chlapec Fang-da (Zi-feng Zhangová), sú uväznení v troskách. Dievča bolo vždy fyzicky a emocionálne silnejšie. Vždy brata bránila pred posmechom alebo trápením zo strany iných detí. Aj teraz, keď zostali uväznení pod troskami, brata utešuje, aby sa nebál. Navrhuje hrať hru, spievať pesničku. Záchranári však zistia, že môžu zachrániť len jedno z detí. Len čo uvoľnia cestu pre jedno, druhé bude zavalené a takmer istotne zomrie. Záchranári vysvetlia desivú skutočnosť ich matke. Matka Li Yuan-ni (Fan Xu) stojí pred krutou voľbou - ktoré z detí bude musieť obetovať? Po minútach vnútorného boja sa vzdá dcéry, ale tá jej rozhodnutie počuje. Keď sa akcia skončí, matka považuje dcéru za mŕtvu. Dievčatko však zázrakom prežije a po niekoľkých dňoch ju oslobodí iný záchranársky tím. Skľúčená a citovo ranená nedokáže hovoriť o svojej matke ani bratovi. O otcovi vie, že zahynul. Považujú ju za sirotu a ujme sa jej rodina jedného zo záchranárov. V adoptívnej rodine a v relatívnom blahobyte Fang-deng (Jingchu Zhangová) dospeje, odcestuje do USA a tam sa vydá. Aj v dospelosti však zostáva citovo neistá a uzavretá. Žije ďaleko od svojej pravej matky Li Yuanni a brata Fang-da (Chen Li). Matka aj dcéra sú duševne poznamenané tragickou voľbou, ktorá rozdelila ich životy. Prichádza rok 2008 a s ním mohutné zemetrasenie v provincii Sečuan. Fang-deng sa vracia do Číny, aby sa ako dobrovoľníčka zúčastnila záchranných akcií. Znovu sa ocitne uprostred nedoziernej katastrofy a ľudského zúfalstva. Je svedkom situácií, kedy žiadne riešenie neprinesie úľavu všetkým, každé z nich niekoho zarmúti. Začína sa pozerať inak aj na svoju vlastnú dávnu traumu. Okamih, ktorý ju oddelil od pravej matky a brata, konečne prestáva vidieť očami sedmročného dievčatka ako ťažko zraňujúcu krivdu. A tak po 32 rokoch nájde cestu k svojej pôvodnej rodine. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (42)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $62,962Tržby Celosvetovo $100,292,829║ pôsobivá dráma, s dobre vykonštruovaným dejom, emócie to nedokáže ale ždímať tak ako by sa patrilo, skôr to je taký civilnejší dosah pre diváka, nemá to ten nátlakový efekt aby diváka musela dostať tragédia do kolien, obrazovo je katastrofa zosnímaná veľmi pôsobivo, sila /80%/ ()

zette 

všechny recenze uživatele

Skoda, ze film je tak moc roztahany do osudu postizene rodiny zemetresenim... Osobne podobne velkofilmy moc nemam rad, ale natoceni samotneho zemetreseni se povedlo velmi. Solidni vyprava a herecke vykony. Ti, kteri mluvi o cinske propagande mi je lito, neni o nic vetsi nez ta, ktera se na nas dere denne z medii. ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Následky otřesu sice byly natočeny s poměrně štědrým rozpočtem, ten však byl podle všeho investován hlavně do pečlivé výpravy, nikoli do okázalých diváckých atrakcí. Namísto katastrofického blockbusteru, u nichž se publikum obává o život postav a kochá se impozantními obrazy destrukce a zkázy, tedy Feng Xiaogang natočil víceméně intimní (melo)drama, které v jednom plánu přináší konzervativní poselství o rodinných hodnotách a ve druhém plánu tematizuje postupný hospodářský růst Číny, přičemž neopomíjí chválit vlídnou a ochranitelskou ruku státu, resp. komunistické strany. Ačkoli některým spolukomentátorům připadá emocionalita v tomto filmu přepálená, svým pojetím má mnohem blíže k víceméně umírněnému, "realistickému" vyjadřování západních kinematografií, nežli k typické asijské vypjatosti (kterou nicméně nevnímám automaticky negativně). Můžeme si ostatně všimnout, že momenty, které by lecjaký tearjerker využil k slzavým orgiím dojatých obličejů a tklivé hudby (shledání bratra a sestry), Xiaogangův film ze svého syžetu záměrně vypouští. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek rozhodně není bez chyb, kdyby jedna chtěla, mohla by začít sepisovat výtky, jenže nechce.. Příběh dívenky, která při zemětřesení uvízla spolu se svým bratrem pod sutinami domu, zaslechla z matčiných úst větu, která ji rozervala na kousky, mě vtáhnul a nepustil.. Přiznávám, že na konci mi tekly slzy jako hrachy.. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Matka může ze zhrouceného domu po zemětřesení zachránit jen jedno ze svých dvou dětí a druhé musí obětovat. Z toho vyplyne docela složitý čínský film o dvou osudových zemětřeseních, plný emocí a hezky popsaných postav, ale který poněkud kulhá na tempu i na logice. Matka, která by byla osudem donucena obětovat dceru, by ji možná mohla v šoku po katastrofě nechat ležet jako mrtvou před zbořeným domem, ale později by se určitě postarala o tělo a o pohřeb, nebo by hledala hrob. A hrob dítěte by jistě nemohl být vytvořen bez těla bez matčina vědomí a především bez těla - a mrtvé tělo nebylo. Navíc v komunistické Číně známé kolektivismem a tedy policejní kontrolou osob by se matka třeba i z odstupem času dozvěděla, že její dcera (zapsaná do školy pod pravým jménem) přežila; stejně tak úřady by asi nedaly souhlas k adopci bez ověření smrti pravých rodičů. Stejně tak adoptivní otec by se při zmizení dcery patrně obrátil na úřady s prosbou o pátrání... Protože film mne přes cituplnou story emočně nijak zvlášť nedostal, byl pro mne kromě zmrtvýchvstání Fang-deng paradoxně nejzajímavější lehce plakátový vývoj čínského hospodářského zázraku odehrávající se v pozadí života obou přeživších dětí. A taky jsem se naučil, že v Číně je smuteční barvou bílá... Trailer: http://www.csfd.cz/film/277784-kruta-volba/videa/ ()

Galerie (70)

Zajímavosti (5)

  • V srpnu 2010 překonal výdělkem přes 532 milionu RMB do té doby nejvýdělečnější čínský film Jian guo da ye. (Raztubyl)
  • Čínský kandidát na cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film na 83. ročníku předávání Cen Akademie. (Raztubyl)
  • Tímto filmem se režisér Xiaogang Feng stal prvním čínským režisérem, jehož filmy vydělaly dohromady přes jednu miliardu dolarů. (Raztubyl)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Reklama

Reklama