Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vysloužilý učitel a bývalý ředitel internátní školy se ohlíží zpět za svou kariérou i osobním životem v průběhu několika desetiletí. (oficiální text distributora)

Recenze (13)

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1939 - jeden z filmov, ktorý mal byť zaradený v súťažnej sekcii plánovaného prvého festivalu v Cannes. Ten sa nakoniec kvôli vojne nekonal (retrospektívne film uviedli na festivale v roku 2002 spolu s ďalšími piatimi filmami - "Union Pacific", "Lenin v oktyabre", "La loi du nord", "The Four Feathers" a "The Wizard of Oz") (zdroj: wiki) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tento úžasný film o učiteli a jeho žácích, natočený podle stejnojmenného románu Jamese Hiltona, je jedním z nejsentimentálnějších filmů vůbec. Obsah příběhu, včetně jeho názvu, má za úkol tahat za srdce nostalgií po romantické historické době. Robert Dona získal za hlavní roli Oscara, a to právem. Jeho výkon je fenomenální a nestárnoucí. Pro dnešní dobu je příkladný. Dalo by se ho přirovnat k českému herci Františku Smolíkovi, který hrál podobného učitele, třídního profesora Málka, ve filmu Vyšší princip (1960). Oba hráli své učitele upřímně a nevinně. Film o učiteli Chippingovi, později známém jako Chips, je životopisem jeho učitelské dráhy, od doby, kdy začínal až po zlomek jeho života. Sám Chips to divákům sděluje ve svých pamětech. A nejúžasnější na celé věci je, že zahrnuje období od doby, kdy mu bylo 25 do 88 let, a celé toto období hrál právě Robert Donat, kterému bylo v době natáčení 34 let. Ano, Oscar byl zasloužený. Příběh je nenáročný a svým způsobem roztomilý. V učiteli se můžeme vidět. Všichni jsme se někdy v životě ocitli v nepříjemných situacích a bezradní nad tím, co děláme špatně. Tento film na straně diváka zaujme i svou emocionální stránkou. A každého, kdo si celý koncept správně přebere, i kdyby film viděl po desítkách, samotný závěr vždy dostane. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pokud byla Myrna Loy (po serii Thin Man) nazyvana "dokonalou zenou" , pak me nenapada jak by musela byt nazyvana Greer Garson po tom, co predvedla v tomhle filmu. Dale pak uprimne nechapu, jakym zpusobem prezil Mr. Chips chvili, kdy o takto dokonalou zenu prisel... Jinak velmi emotivni a mily film, byt trosku pohadkovy. :-) ()

TO 

všechny recenze uživatele

Takovou úžasnou manželku jako měl pan Chips bych taky chtěl, akorát by nesměla dopadnout stejně jak ve filmu, v opravdu skvělém filmu. Příběh ukazuje 60.let ze života výborného učitele. Svou obsažností se liší od filmů jako Panu učiteli s láskou, nezaměřuje se jen na vyučování, ale komplexně vykresluje celý život tohoto skvělého člověka, všechny jeho strasti i slasti. Moc povedené. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Anglie 1870: neobratný a nesmělý Charles Edward Chipping (Robert Donat) tráví několik prvních dnů v roli učitele na starobylém brooklfieldském internátě s nesmělými pocity. Jeho žáci vyvolávají umělé problémy, jen aby mohli otestovat autoritu Charlesovu autoritu. Ten si s tím však postupně poradí a dostane se mu patřičného uznání. Potká i šarmantní Katherine (Greer Garson) a zdá se, že jeho život nemůže být šťastnější... Obrovské překvapení filmu Greer Garson byla objevena samotným šéfem MGM Louisem B. Mayerem na jednom londýnském jevišti a spolu s předsvědčivým Robertem Donatem se rozhodujícím způsobem podílela na úspěchu tohoto výborně šlapajícího filmu, který se stal natolik populárním, že byl podle něj o třicet let později natočen muzikálový remake. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Exteriéry budovy fiktívnej školy Brookfield sa natáčali v Repton School, ktorá sa nachádza v anglickom meste Repton v kraji Derbyshire. (classic)
  • Asi 200 chlapcov z Repton School zostalo počas školských prázdnin doma, aby sa mohli objaviť vo filme. (classic)

Reklama

Reklama