Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nie všetci vyznávači islamu sú teroristi, dokonca málo z nich je teroristov, na takúto jednoduchú pravdu sa snaží poukázať tento film. Zvonku sa nám to môže zdať ináč, ale tu ide o pohľad zvnútra malej komunity rehoľníkov uprostred nepriateľského územia ovládaného islamom. Dilema ostať alebo odísť sa tu rieši po celý film a rozhodnutie je nakoniec osudné. Z väčšej časti sa dá film označiť ako nudný s predlhými pasážami modlenia sa, ale scéna poslednej večere ako labutej piesne bez slov vynahradí čakanie. Zostávam užasnutý nad tým, ako môže hudba dotvoriť jednoduchú scénu s postupným približovaním detailov tvárí na nazabudnuteľný zážitok. ()

fantassia 

všechny recenze uživatele

Film jsem si vychutnala v původním znění a byla jsem nadšená, navíc mám ráda dobře zpracované duchovní věci a dokonce můžu i dobře zazpívané žalmy. Tenhle film je prosáklý duchovní atmosférou, ukázkovou prací skupiny mnichů na sjednocení , shodě a vybudování oázy duchovního míru a jedinečné lidské vyrovnanosti v dokonalé harmonii uprostřed neklidu a teroru, takže prosím ufouny zvyklé na horory a béčka nebo vykastrovanou klasiku, aby se do toho vůbec nepouštěli, vyhli se filmu obloukem a to velkým(např.verbal + wirtuaruska a jejich napodobeniny) a neprudili pak svými nechápavými nebo oplzlými komentáři, předem děkuji za pochopení. ()

Reklama

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

ODPAD !!! a viac sa k tomuto filmu nevyjadrujem. Povinne by som ho púšťal chlapcom v semináry, aby si dobre rozmysleli, či predsa len budú farári. Neni o čom. Nuda Nuda NUDA. Keby ukázali, ako ich teroristi postrieľali, dal by som plnú pálku, lebo nato som čakal celú projekciu, aby ich niekto zabil a aby som mohol ísť konečne preč. Ako vravím - ODPAD !!!! ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Režisér Xavier Beauvois využil skutečnou událost, k níž došlo v roce 1996 v Alžírsku ke stvoření filmové úvahy na téma víry a přístupu k ní a (ne)možnosti vzájemné koexistence lidí s jinou náboženskou příslušností. Citlivá režie a velice působivý film, jeden z nejlepších artových počinů tohoto roku. (P.S.: Koukám, že opět se našlo pár jedinců, kteří nejsou schopni překousnout náboženské téma filmu. Možná by se měli vrátit zpátky k něčemu, jako je Šifra mistra Leonarda.) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

O bohoch a ľuďoch je dôležitý film, pretože rozpráva príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá sa navyše stala ďaleko predtým, ako začal západný svet skutočne brať islamský terorizmus vážne. Aspoň mediálne. Nestretáva sa tu iba svet kresťanský a moslimský, miestni kňazi odmietajú ako terorizmus, tak aj násilnú represiu voči nemu zo strany miestnej armády. Najväčším utrpiteľom je ale miestny ľud, ktorému sa snaží kresťanská komunita pomáhať. Nemal som silu hľadať metafory späté s dejom v čítaní veršov z biblie, príbeh je sám o sebe dosť "výmluvný" a dnes ešte aktuálnejší, filozofovanie nad nimi prenechám radšej kritikom. Či našli mnísi vďaka svojmu rozhodnutiu neustúpiť kráľovstvo nebeské a koho tam našli, vedia už iba oni samy. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Snímek si odnesl cenu Césara pro nejlepší francouzský snímek pro rok 2010. (Raro)
  • Zástupcovia Francúzska zvolili snímku O bohoch a luďoch (2010) ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2010. (MikaelSVK)
  • Název filmu je odkazem na Žalm 82, 6–7, jenž se objeví též v úvodní scéně filmu: „Ač jsem řekl: ‚Jste bohové, všichni jste synové Nejvyššího,‘ zemřete též jako jiní lidé, padnete tak jako každý vladař.“ (Misericordia)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama