Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Anderton 

všechny recenze uživatele

O bohoch a ľuďoch je dôležitý film, pretože rozpráva príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá sa navyše stala ďaleko predtým, ako začal západný svet skutočne brať islamský terorizmus vážne. Aspoň mediálne. Nestretáva sa tu iba svet kresťanský a moslimský, miestni kňazi odmietajú ako terorizmus, tak aj násilnú represiu voči nemu zo strany miestnej armády. Najväčším utrpiteľom je ale miestny ľud, ktorému sa snaží kresťanská komunita pomáhať. Nemal som silu hľadať metafory späté s dejom v čítaní veršov z biblie, príbeh je sám o sebe dosť "výmluvný" a dnes ešte aktuálnejší, filozofovanie nad nimi prenechám radšej kritikom. Či našli mnísi vďaka svojmu rozhodnutiu neustúpiť kráľovstvo nebeské a koho tam našli, vedia už iba oni samy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak nevím. V jednu chvíli film příšerně nudí a v té druhé, i když se zdánlivě nic nemění, působí nesmírně uklidňujícím dojmem a vyzařuje z něj to nejpomenovatelné "něco". Upřímně řečeno vůbec nevím, jaké k tomu zaujmout stanovisko. Jasno mám akorát v tom, že pokud Beauvois zamýšlel složit hold zavražděným trapistům, podařilo se mu to dokonale a jsem přesvědčen, že pro křesťanskou komunitu se jedná o dost zásadní snímek. Každopádně já stále tápám, takže volím zlatou střední cestu. 50% ()

Reklama

Johnny.ARN odpad!

všechny recenze uživatele

ODPAD !!! a viac sa k tomuto filmu nevyjadrujem. Povinne by som ho púšťal chlapcom v semináry, aby si dobre rozmysleli, či predsa len budú farári. Neni o čom. Nuda Nuda NUDA. Keby ukázali, ako ich teroristi postrieľali, dal by som plnú pálku, lebo nato som čakal celú projekciu, aby ich niekto zabil a aby som mohol ísť konečne preč. Ako vravím - ODPAD !!!! ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľné artové veľdielo, ktorému som sa vyhýbal z neoprávnenej obavy, že sa budem nudiť. Je to fascinujúca koláž hudby, náboženských obradov, skvelých hereckých výkonov (zvlášť Lambherta Wilsona v roli opáta Christiana) a hlavne filozoficko náboženských úvah o živote, násilí a smrti. Radím tento film k trom najzaujímavejším snímkam o viere aké som kedy videl (1. http://www.csfd.cz/film/249240-ivetka-a-hora/ 2. http://www.csfd.cz/film/31777-zivot-jako-smrtelna-choroba-prenasena-pohlavni-cestou/). ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

V ostatních komentářích si lze přečíst výtky k přílišné nefilmovosti a rozvleklosti snímku. Já jsem si ale ničeho takového většinu stopáže moc nevšímal. Nic jsem nečekal a byl jsem spíše příjemně překvapen. Mniššské prostředí je sice na mě moc vážně ale bylo zajímavé do něj náhlednout. Malilinko kratší stopáž a spád by asi nikterak neuškodila ale vzhledem k povaze tématu mi pomalejší tempo nevadilo. I když do nějaké meditativní fáze jsem se s filmem příliš nedostal, myšlenky jestli setrvat v trvalé víře a pomoci bližních nebo si uchránit vlastní život byly určitě velmi zajímavé. Nakonec ale bohužel musím konstatovat, že tvůrci sice měli duchovní náboj ale nepíliš filmové prostředky a jak se má přejít k meditaci, k dramatu není to zvládnuto. Nestojím o nějaké melodrama amerického střihu s patetickou hudbou ale myslím si, že zrovna vtrhnutí do kláštera a následné odvezení mnichů islamskými teroristy by mohlo být natočeno trochu emotivněji. Celkově duchovní zážitek zajímavý, filmový spíše poloviční. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Zástupcovia Francúzska zvolili snímku O bohoch a luďoch (2010) ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2010. (MikaelSVK)
  • Název filmu je odkazem na Žalm 82, 6–7, jenž se objeví též v úvodní scéně filmu: „Ač jsem řekl: ‚Jste bohové, všichni jste synové Nejvyššího,‘ zemřete též jako jiní lidé, padnete tak jako každý vladař.“ (Misericordia)
  • Snímek si odnesl cenu Césara pro nejlepší francouzský snímek pro rok 2010. (Raro)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama