Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátník Vagn je tak trochu outsider. Žije sám, chodí do práce, a hlavně hraje se stejně starými a mnohdy i staršími chlapíky fotbal. Celý tým se chystá na pravidelný autobusový zájezd do Švédska, kde je tentokrát čeká zápas s drsným mužstvem místních policistů. Vagnovy kopačky, které toho v průběhu filmu budou mít na svědomí ještě daleko víc, způsobí, že ho spoluhráči zapomenou na benzinové pumpě – zcela bez prostředků. Tam se dá dohromady se zlodějíčkem Johnem, který, ačkoli ho právě pustili z vězení, se snaží benzinku vykrást. Jejich setkání je začátkem řady nedorozumění, zaviněných tím, že Vagn netuší, co je John zač, a Johnovi se zase strašně nehodí přítomnost neodbytného chlapíka, který je pevně rozhodnut s jeho pomocí dostihnout autobus se spoluhráči. Začátky jsou krušné, ale nakonec se mezi dvěma zcela odlišnými muži pomalu rodí jakési pouto a zasmušilý Vagn vylézá ze své ulity a začíná znovu žít. Sympatické road movie je místy seversky chladné, ale i hřejivě humorné, především však dobře napsané, zahrané a nepatetické. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (48)

markotter 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, ve kterém hraje velkou roli parta důchodců, ale primárně to o stáří není. Spíš o bilancování života a změně pohledu na některé problémy. Vagn a John (a vlastně i krásná Jeane) jsou lúsři k pohledání a jejich roadmovie za ujetým autobusem je chvílemi veselá, chvílemi smutná, ale skoro po celou dobu zábavná. Úplný kilo to není, vidím to na 84 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Jestli to musíš vědět...nejsem ženatý.“ - „Není divu. Vypadáš jak sračka.“ - „Je to tak špatné?“ - „Ne...ještě horší.“ Člověk by řekl, že půjde zas jen o jednu z mnoha severských tragikomedií. A měl by pravdu, protože přesně tímhle Veteráni jsou. Jenže je nutné hned doplnit, že o jednu z mnoha vysoce kvalitních severských tragikomedií. Což mě příliš nešokovalo, poněvadž se to dalo čekat. Čím mě ovšem Veteráni velmi mile překvapili, že dokázali zábavným způsobem zapojit i žánr road movie, se kterým obyčejně mívám problém. A nuda se u cestování na fotbalový zápas v podání bandy svérázných starců a jednoho (nejen generačně) nesourodého dua outsiderů rozhodně nedostavila, ba naopak. Navíc jsem se několikrát od srdce zasmál, protože scén typu „profesionálního přepadení“ je ve filmu hned několik a dobře vyvažují ty spíš smutné. A rozepisovat se nějak víc o tom, že jsem nemohl z Laury Christensen spustit oči kdykoliv se objevila na scéně, nejspíš nemá cenu…ehm, ale je fajn, že jen o ní to ani zdaleka není. I proto dávám solidní 4*. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

O tom, že niekedy si môžu vzájomne pomôcť aj dvaja úplne odlišní ľudia, vekovo aj povahovo. Život tak nečakane môže dostať nový rozmer a svieži pohľad na svet... Ďalšia výborná severská záležitosť, kde sa veľmi príjemným spôsobom mieša komédia s drámou. Chvíľu sa človek smeje, chvíľu je vážny a tak to ide až do konca. Pocitmi teda tento film rozhodne nešetrí, čoho žiarivým príkladom je aj nádherne hrejivý koniec. Silný nadpriemer. 85/100 ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nevím čím to je, ale podobné milé "antidepresivní" snímky mi poslední dobou připadají čím dál méně čerstvé a osvěžující. Prsty v tom má pravděpodobně moje přesycenost severskou kinematografií, a pak také skutečnost, že ve valné většině příběhů outsiderů a podivínů postrádám překvapení a alespoň minimální hodnověrnost. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Nejsem násilník. A ztichni nebo tě praštím!" ...Velmi povedená road movie. Při pár scénách jsem se opravdu od srdce zasmál, některé mě zase donutily se zamyslet a některé prostě jen tak pohodově plynuly a já si je užíval. Stará fotbalová garda se při cestě na fotbalový zápas chová jak malý děti na táboře a to mě neskutečně bavilo! ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy se tým po příjezdu do Švédska rozhodně pohřbít řidičova psa, jsou silniční značky dánské, přestože se postavy již nachází v jiné zemi. (Spectateur)
  • Film získal Diváckou cenu deníku Právo na 45. MFF Karlovy Vary. (morgos)

Reklama

Reklama