Reklama

Reklama

Německo, rok 1772. Mladý student práv a začínající básník Johann Wolfgang Goethe neprožívá zrovna šťastné období. Byl vyhozen z důležité zkoušky z práv a jeho otec ho pošle pracovat k Říšskému komornímu soudu do Wetzlaru s cílem „vyhnat mu tu jeho poezii z hlavy“. Ve své nové profesi se ale rozervaný romantik osudově a nešťastně zamiluje – jeho vyvolenou je mladá dívka z chudých poměrů Lotte Buff, kterou si má brát Goethův nadřízený Albert Kestner. Zdrcený Goethe se uchyluje k psaní a své zlomené srdce si vylije do románu Utrpení mladého Werthera, který vystihne pocity celé generace a zajistí mu nesmrtelnou slávu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (29)

LenkaAK 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejvýznamnějších děl světové literatury, které ovlivnilo několik následujících generací - Utrpení mladého Werthera. (Reálie jsou zde ovšem mírně posunuty, Goethe psal své dílo ve Frankfurtu etc.) Film se snaží tohoto "fosila" přiblížit mladé generaci. Čekala jsem tedy mnohem větší nářez. Zpracování rozhodně nikoho neurazí. Divák se dozví, že hnutí "Sturm und Drang" je zkomolenina "Sturm und Trank", zasměje se několika gagům a z kina odchází uspokojen jak po intelektuální tak po kulturní stránce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Pod pojmem Goethe si přestavuji muže, kterému jsou vzdáleny věci pozemské a vznáší se většinu svého času v těch nadpozemských, uměleckých sférách. A vida, on to byl i rošťák, který se umí bezhlavě zamilovat a jeho srdce v tomhle příběhu zahořelo velkým plamenem lásky. Není divu, že Lottka takovému působení a vlivu podlehla.....ach jo, ta láska, která je tak nádherná, ale mnohdy bolí...... tak moc bolí. Jsem ráda, že přes počáteční váhavost jsem měla možnost malinko proniknout do Johannova života a dostala chuť přečíst si po dlouhé době UMW. Jeden krátký úryvek z této knihy : "Na mou duši, že lidem nerozumím, že mohou být tak omezení a tak hloupě se blamovat. Ale všímám si den ze dne víc, můj milý, jak je člověk pošetilý, když posuzuje jiné podle sebe. A jelikož sám mám tolik práce se sebou a srdce i ducha tak rozbouřené, ach, milerád nechám ty druhé chodit, kudy se jim zlíbí, jen kdyby oni nechali mě" ()

Reklama

elis7 

všechny recenze uživatele

souhlasím s uživatelem butnot - myslíš si, že asi většina lidí ten film ani nepochopila. Byla jsem na projekci pro školy a byla jsem zhrozená chováním ostatních diváků. A teď zpátky ke Goethemu - velice se mi líbil kontrast mezi začátkem a zbývajícím dějem - v prvních patnácti minutách jsem myslela, že odejdu. Připadalo mi, že herci neumí hrát, hudba je rozčilující a ten film je nízkorozpočtový, ale velice mě to překvapilo. Po krizovém úseku se děj rozjel a herecké výkony mě ohromily. Dostala jsem až chuť přečíst si Utrpení mladého Werthera. A to, že tam mluvili německy - s tím se počítá, když je to německý film ;) ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Goethe, psáno s "o-e", jednoznačně překvapil, měla jsem ho za vzdychajícího romantického zahloubance, co ve stavu morbus melancholicae bloudí hvozdy s pistolí proklatě vysoko u spánku a on to oduševnělý (romantický) rebel s dobrým srdcem, který při sexu in natura v lesním marastu, s podobně založenou Lotte, nehledí na nějaké to nepohodlí, škoda, že jim to nevyšlo... Lichotivé zpracování nedělá Johannovi ostudu, stejně jako sympatický výkon Alexandera Fehlinga, najde se i chvilka pro dojetí... a Goethův měsíc dál neměnně zhlíží na nás (to je ode mě) ... i nakažení múzou :-) ()

butnot 

všechny recenze uživatele

Vy idioti z mateřský školky, vy nevíte co je to skutečný umění, hoďte si příště omluvenku a jděte si žřát ty svý hambáče!!! Sheiße! Elis: Já chápu, že vkus některých je jemně řečeno jaksi nenáročný, ale co je moc, to je moc... Možná že by se mohla začít zkoumat taky filmová gramotnost a některé jedince raději na filmy, jež nepatří do kategorie pro "masového amerického diváka", raději nepouštět. Utrpení si přečti, nejde tak o tu základní fabuli, ale o celkový dojem, který v tobě vyvolá a myšlenky, které v tobě podnítí. Aspoň mě ta knížka přiměla k docela silnému zamyšlení.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel kromě mnoha německých lokalit i v České republice, konrkténě v Libereckém kraji ve vesničce Krompach. (Yardak)

Reklama

Reklama