foto

Burghart Klaußner

  • nar. 13.9.1949 (66 let)
    Berlín, Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Burghart Klaußner se narodil 13. září 1949 v Berlíně. Je významným německým hercem, divadelním režisérem, hudebníkem, ale také se věnuje namlouvání audio knih.

Burghart začal v roce 1969 studovat na berlínské univerzitě německý jazyk a divadelní vědu, nicméně v tomtéž roce nastoupil ještě na hereckou akademii Maxe Reinhardta. Herectví převážilo, první role přišly v letech 1970-72 v berlínském divadle Schaubühne Hallesches Ufer. Brzy o něj projevilo zájem hamburské divadlo Deutsches Schauspielhaus, následovaly role mimo jiné opět v Berlíně, Frankfurtu, Bochumi a Curychu.

Na filmovém plátně debutoval v roce 1983 velkou rolí ve filmu Ziemlich weit weg. Od té doby ztvárnil mnoho různorodých postav. Našim divákům se do povědomí dostal rolí Alexova otce ve filmu Good bye, Lenin!, následovala Občanská výchova a role bankéře Hardenberga, za kterou dostal ocenění Nejlepšího německého herce ve vedlejší roli. Za Bílou stuhu se stal nejlepším německým hercem roku 2010. Do zahraničního produkcí nicméně pronikl již dříve; v Předčítači hrál roli soudce, který soudil Kate Winslet, v Nočním vlaku do Lisabonu ztvárnil po boku Jeremyho Ironse výraznou roli roli soudce Prada, otce hlavního hrdiny.

Burghart sbírá ocenění nejen ve filmu, ale i na divadelních prknech (Smrt obchodního cestujícícho, Filip II), v roce 2010 byl oceněn za nejlepší německou audioknihu. Žije v Hamburku s manželkou Jenny a dvěma dětmi.

Katka "Johgas" H.

Herecká filmografie

2016 Die letzte Reise (TV film)
Die Stadt und die Macht (TV seriál)
Lví žena
2015 Der Staat gegen Fritz Bauer
Elser
Most špiónů
2014 Diplomacie
Zwischen Welten
2013 Hotel Adlon (TV seriál)
Noční vlak do Lisabonu
2012 Invasion
Nono, Zigzag Kid
2011 In den besten Jahren (TV film)
Polizeiruf 110 - Die verlorene Tochter (TV film)
Velký sen
2010 Goethe!
Poslední mlčení
2009 Alter und Schönheit
Bílá stuha
2008 Mediator
Předčítač
2007 An die Grenze (TV film)
Die Aufschneider
Listopadový muž (TV film)
Polizeiruf 110 - Taubers Angst (TV film)
Yella
2006 Mann von der Botschaft, Der
Rekviem
Solo für Schwarz - Der Tod kommt zurück (TV film)
Tatort - Aus der Traum (TV film)
Wilsberg - Falsches Spiel (TV film)
2005 Doppelter Einsatz - Gefährliche Liebschaft (TV film)
Solo für Schwarz - Tod im See (TV film)
Vzdušný most (TV film)
2004 Carola Stern - Doppelleben (TV film)
Občanská výchova
Okouzlující lhářka
2003 Good bye, Lenin!
Hamlet_X
K3 - Kripo Hamburg: Auf dünnem Eis (TV film)
2002 Místo činu: Brémy - Stíny (TV film)
Mit dem Rücken zur Wand (TV film)
2001 Durch dick und dünn (TV film)
Eine kleine Geschichte
2000 Crazy
Tatort - Kleine Diebe (TV film)
1999 Ganz unten, ganz oben (TV film)
Kriminálka Kolín (TV seriál)
Kuß des Vergessens, Der (TV film)
Světlovlasý opičák (TV film)
Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
1998 Das Böse (TV film)
Menschenfeind, Der (TV film)
23
1997 Rossini - Oder die mörderische Frage, wer mit wem schlief
Tatort - Ausgespielt (TV film)
1996 Alles außer Mord - Blackout (TV film)
Das Superweib
Und keiner weint mir nach
Zerrissene Herzen (TV film)
1995 Falscher Schritt, Ein
1994 Die Kommissarin (TV seriál)
Doppelter Einsatz - Angst (TV film)
Dvojí nasazení (TV seriál)
Einmal Macht und zurück - Engholms Fall (TV film)
Faust (TV seriál)
Lumière des étoiles mortes, La
1993 Denunziantin, Die
Její vrazi (TV seriál)
1992 Kinderspiele
Schattenboxer
Wolffův revír (TV seriál)
1991 Im Kreis der Lieben
Kollege Otto (TV film)
Männer vom K3 - Auge um Auge, Die (TV film)
1989 Europa, abends
Peter Strohm (TV seriál)
Staatskanzlei, Die (TV film)
Tatort - Schmutzarbeit (TV film)
1987 Rätsel der Sandbank, Das (TV film)
1984 Beginn aller Schrecken ist Liebe, Der
1983 Ziemlich weit weg

Dokumentární

2016 Chamissos Schatten
2013 George (TV film)
2010 Zwiebelfische - Jimmy Ernst, Glückstadt/New York - vyp.
2003 Il était une fois... (TV seriál)

TV pořady

1991 DAS! (TV pořad)
1967 ttt - titel thesen temperamente (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace