Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Máte pocit, že vás někdo sleduje? Může to být osamělý čtyřicátník, jehož vlastní život je tak prázdný, že parazituje na životech jiných. Možná mu bude stačit, že vás pozoruje, nebo bude chtít do vašeho života aktivně vstoupit. Pro jistotu se ale vždycky připravte na nejhorší, jak líčí temný psychologický thriller s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Ten se ve filmu objevuje jako Oliver, velmi uzavřený a nekomunikativní letový dispečer. Jediný „živý“ kontakt má se svou matkou (Jana Hlaváčová), od kolegů v práci si udržuje odstup a doma mu společníka dělají televize a dalekohled. Jím z bytu na bratislavském sídlišti šmíruje na první pohled šťastnou rodinku z protějšího domu. S rolí pouhého pozorovatele si ale dlouho nevystačí a rozhodne se k sousedům odnaproti proniknout co nejblíž. Pro splnění snu udělá člověk často velmi neuvěřitelné věci, někdy i takové, které jsou za hranicí slušného chování nebo dokonce zákona. A když nabídnete pomocnou ruku někomu, kdo o to vůbec nestojí, nesmíte se divit, že vás pak do ní s chutí kousne. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Tommy.D 

všechny recenze uživatele

Docela pěkný minimalistický film, ikdyž se místy trochu táhne. Ne, že by to asi nebylo možné, ale nějak se mi nechtělo věřit kombinaci letový dispečer psychopat, přece jen na takových místech není zaměstnán kdekdo. Každopádně si občas večer při pohledu na okna přes ulici tento film vybavím a raději ten závěs zatáhnu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Stejné zklamání jako Čistič - nesmírně nadějný začátek, ale celé to vygraduje nepromyšleně, mizerně a slabě. Na rozdíl od rutinního a přeceňovaného Bebjaka (který Čističe natočil) ale Krištúfek dokázal tady vybudovat solidní voyeuristickou atmosféru, která mi přišla natolik podmanivá, že jen díky ní mě to zajímalo skoro až do konce. Taky bych mezi klady přiřadil povedenou kameru a skvělý výkon Ivana Trojana, který mě tady mile překvapil, protože pro mě není až tak geniální herec jako pro spoustu ostatních uživatelů, ale tady opravdu mnohé zachraňoval. Jinak je to totiž dost obyčejný film o jednom šmírákovi, co se stalkerstvím snaží získat "ženu svých snů" odnaproti, kterému nevěřte jeho zařazení mezi psychologické filmy, protože i když dost zpočátku rozehraje, nakonec nic nevysvětlí, nic pořádně neuzavře a chování jak Olivera, tak lidí okolo ní, absolutně nepochopíte. To celé shazuje jinak solidní námět a hutnou atmosféru neskutečně dolů, až to nakonec celé na ty tři hvězdy sotva vystačí. Nedivím se zdejšímu hodnocení, je to dost promrhaný potenciál a jedno velké zklamání. Slabé 3* ()

Reklama

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poněkud nudný a nezáživný film. Přesto už od začátku nutí k přemýšlení o tom, co je vlastně divákovi prezentováno. Kdo vydrží a přetrpí televizní zvuky ve všech možných jazycích, může si postupně skládat mozaiku příběhu. Trojan je stavebním kamenem filmu a není dnes mnoho českých a slovenských herců, kteří by psychopata zahráli lépe. Tak určitě srovnatelně Karel Roden... Volba zaměstnání Trojana zřejmě naznačuje znepokojivý fakt, že psychopat nás může nejen kdykoliv a kdekoliv pozorovat, ale může pracovat prakticky v kterékoliv profesi. Takž si dávejme pozor také na řidiče, lékaře, politiky, učitele, novináře, pekaře, řezníky, bankéře, právníky…. Mohou mezi nimi být (a také jsou) lidé s převládající temnou stránkou duše. V posledních 20ti minutách příběh zajímavě graduje. Režisér využil neokoukané tváře slovenských hereček. Nevím, jestli D. Bajnoková byla tak namaskovaná, každopádně vypádá o 10 let starší než ve skutečnosti. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že na tento film jsem původně ani nešel, ale chtěla tomu shoda náhod, že jsem ho shlédl. Ze začátku jsem se bál těžké nudy, film mi připomínal místy "Žraloka v hlavě", kterého jsem přímo protrpěl. Dlouhé záběry bez jediného slova, hvězda filmu Ivan Trojan měl ve scénáři snad dvě věty... Čili v první polovině dá se říci psychologický film, který ale nejde do hloubi postav, a to ani té hlavní. Posléze se film rozjíždí do celkem slušného thrilleru a moje zaujetí stoupalo. Bohužel opadlo na konci, protože závěr mě rozhodně neuspokojil. A nejvíc mně vadí, že nevím, na co má slepec dalekohled :D PS: ve svém hodnocení odpouštím několik nelogičností a chyb v příběhu. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Většinu času je to buhužel docela nuda, což jsem opravdu neočekávala. První polovina se neuvěřitelně táhne a to, že pozornost je zcela věnována jen a pouze hlavní postavě (byť dobře vymyšlené i zahrané), tomu rozhodně neprospívá. V druhé polovině to naštěstí začíná trochu nabírat tempo, ale pachuť první poloviny je pořád tak silná, že můj přístup zůstal i nadále značně pasivní a nebyla jsem schopna se do příběhu vžít. Ještěže si do hlavní role vybrali Trojana, jehož herectví to celé táhne trochu nahoru, ale jinak mě to opravdu nenadchlo. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Peter Krištúfek spomína, že keď sa vracal z Lotysška s cenou za najlepšiu réžiu, na letisku ju pokladali omylom za nálož, takže musel vyše hodiny čakať na batožinu. (Raccoon.city)
  • Režisér a zároveň scenárista tohoto snímku vycházel při sepisování námětu z okamžitého nápadu, který se objevil během posezení s přítelkyní na balkóně a položení otázky, co se asi děje za těmi okny okolo. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama