Reklama

Reklama

The Chalk Garden

Trailer

Obsahy(1)

Spratek! Je vztahovačná, jízlivá, lže jako když tiskne a bere si cizí věci bez dovolení, hledá chyby na druhých a slídí v jejich minulosti. Laurel (Hayley Mills) žije ve velkém domě u moře s babičkou (za tuto roli na Oscara nominovaná Edith Evans) a sluhou Maitlandem (John Mills). Zvládla už vyštvat i tři guvernantky v jednom týdnu a tak není divu, že většina nových uchazeček o místo vychovatelky skončí u úvodního pohovoru. Slečna Madrigal (Deborah Kerr), která místo navzdory chybějícím referencím získá, je ale rozhodnuta ubránit svou minulost za každou cenu. Nemá totiž na vybranou… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu mi to připomnělo Neviňátka, i když v nich šlo o něco jiného, tentokrát žádní duchové. Dokonce jsem až litoval, že pointa je na takových reáliích, fantazie by tomu udělala dobře. Od Hayley Mills a její role pořád čekáte nějakou schízu, a vono nic. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Do domu akurátní staré dámy přichází tajemná žena, aby se ucházela o post guvernantky majitelčiny nezvladatelné vnučky. Brzy je zřejmé, že si místo nevybrala náhodně a výchovou toho fracka se snaží o nápravu jakési vlastní dávné chyby... Je to jeden z filmů, na kterých už po několika minutách poznáte divadelní původ. Hra Enid Bagnoldové se s úcpěchem hrála přibližně o deset let dřív v režii Johna Gielguda a zdá se, že Ronald Neame ji jen zčásti přeobsadil a rozčlenil do záběrů. Zdá se. Zásahy budou pravděpodobně větší. Děj, který by se popsán na papíře jevil jako vousatě viktoriánská limonáda, prokazuje ve filmu překvapivou životnost a dialogy jsou i v nejmelodramatičtějších momentech tak vtipné, šťavnaté a věcné, že je s veškerou úctou k Bagnoldové nemohla napsat žena. To, že se stavbou značně podobají těm z nejzábavnějších filmů Alfreda Hitchcocka, usvědčuje z autorství jejich scenáristu Johna Michaela Hayese. Dalším trumfem The Chalk Garden je vyrovnané obsazení. Edith Evans hrála svou roli snobské babičky už v divadle a tato kreace je vlastně realističtější variantou její nejslavnější role, lady Bracknellové. Deborah Kerr sehrála celou kolekci vychovatelek. Slečna Madrigalová se od nich liší jaksi mužsky věcným chováním a tajemnou minulostí. Podle mě jde o nejpromyšlenější a nejstřídmější kreaci ve filmu. Většině lidí nicméně bude připadat dominantní (a na můj vkus moc teatrální) výkon mladé Hayley Millsové, tehdy už osmnáctileté představitelky agresivní puberťačky, dcery Johna Millse, který ve filmu hraje majordoma. 80% ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama