Reklama

Reklama

Trabantem napříč Afrikou

  • angličtina Trabant Goes to Africa
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Sny – malé, velké, nesplnitelné… Kde ale je hranice nesplnitelného? Zkuste ji překročit a uvidíte. Tohle je vyprávění o jejím překročení. O cestě, kterou prý nejde uskutečnit. 20 000 kilometrů a jedenáct afrických států – Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Etiopie, Keňa, Tanzanie, Zambie, Botswana, Namibie a JAR. Afrika nás pohltila, sežvýkala a vyplivla. Ohromené, odrovnané, odhodlané se vrátit. Co obnáší projet ji v jednom z nejprimitivnějších aut, jaká kdy byla vyrobena? Co se dělo v trabantech a okolo nich? Jak jsme auta stavěli, jak jsme spali, co jsme jedli, co jsme opravovali, jak jsme opravovali, kdo nás naštval, kdo nás okradl i kdo nás potěšil. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (291)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad a odvaha pustit se do expedice jsou obdivuhodné. Jen jsem čekal dokument zaměřený více na samotnou expedici. Ono točit "cestománii" z Trabantu má v sobě nějaký ten adrenalin, ale pořád je to něco co můžete vidět i jinde a detailněji. Spíš je to neucelené a skáče se od jednoho k druhému - nejdříve autoři vyzdvihují nápad, který je velmi originální a pak mapujou zvyky a lidi. Někdy je zesměšňují, někdy s nimi soucítí. Taková je povaha česká?! Asi ano, nevyzpytatelná. Trochu mě to zklamalo a proto *** ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

O několik tříd lépe natočené a sestříhané než předchozí díl. Obsahově to je též úplně někde jinde. Krásné scenérie střídají humorné příhody členů expedice s věčně sypajícími se trabanty (kdo by se jim po tak dlouhé cestě divil), jejich poznávání africké kultury za tónů afrických motivů (hudební podkres Tatiany Mikové je vůbec božský). Filmařsky to má stále své mouchy, ale dobrodružnou atmosférou to jednoznačně boduje. Pro lidi, kteří jednoduše nemají koule na to seknout s prací či školou a vydat se na tak dalekou a nejistou cestu, to je jako stvořené a inspirující. Černoušek vzpomínající na české holky neměl chybu! ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce mnohem propracovanější počin než Hedvábná stezka. Tady už se rozhodně dá hovořit o dokumentu. Dokonce velmi dobrém. Vlastně ani nemám, co bych vytknul. Dokument je extrémně zajímavý. Přibáň a spol jsou hrozní sympaťáci a moc jsem jim přál, aby znovu pokořili slova, že to nejde. Cestu jim naplánoval sám život. Po cestě potkávají hrozně zajímavé lidi, a dokonce naráží několikrát na českou stopu. Nepotkávají je samozřejmě pouze příjemné zážitky. Písek střídá bahno, bahno střídají extrémně vysoké teploty. Cesta místy vypadá takřka nesjízdně. Trabanty je třeba na každém kroku opravovat. Trabanty však pohání obrovské odhodlání zúčastněných. Když zrovna trabant neodmítá spolupracovat, tak se najde nálada na vtípkování. Na podobnou cestu bych nejspíš nenašel odvahu a všechny zúčastněné moc obdivuji. Ke všemu je tento dokument silně motivační. Už se nemohu dočkat až se mi dostane pod ruce poslední díl trilogie. Věřím, že se bude opět na co koukat. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Prejsť trabantom afrikou je látka aj na cestopisný seriál, a preto som sa bál, že bude dokument príliž povrchný a "rýchlikový". Avšak to čo som videl, bolo svižné, milé a vtipné a aj keď cestovatelia možno neukázali všetky turisticky najznámejšie atrakcie, tak ako je to vo videách z týchto krajím skoro "povinnosťou", ukázali pravú afriku, ktorá sa nachádza niekde za všetkými tými turistickými atrakciami. Neoddelitelnou súčasťou dokumentu, na ktorú som sa tešil tiež, boli neustále opravy trabantov a z toho vyplívajúce zúfanie, stredajúce absolútne víťazstvá. Príjemný dokument, ktorý by ma určite bavil aj v prípade, že by bol o niečo dlhší. 90 % ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Moc hezký cestopis plný zajímavých obrázků, napětí i humoru. Klukům (a holkám) od Trabantů fandím teprve krátce a přiznám se, že koncept i profesionální úroveň seriálu z Jižní Ameriky mi sedí více, ale ani film z Afriky není vůbec špatný. Takže ještě Hedvábná stezka a pak už jen zase dlouhé měsíce čekat na další misi. 4* ()

Galerie (6)

Zajímavosti (13)

  • Závady EGU (expediční trabant): rozbitá volnoběžka, totálně zadřený motor, rozhozený karburátor, rozbité zadní okno, utržený zadní nárazník, potlučená zadní světla, ohnutý přední nárazník, ovládání dálkových světel, uklepané závěsy výfuku. (heyda)
  • Ujetá trasa: 19 640 km + 230 km na korbě náklaďáku (heyda)
  • Na otázku proč se expedice vyhnula Demokratické republice Kongo a Zimbabwe odpověděl ´“náčelník´´ a vedoucí expedice Dan Přibáň přibližně takto: „No Demokratické republice Kongo se vyhýbáme, protože nám to nepřijde úplně bezpečný a Zimbabwe, protože Mugabe je prostě blb a všechny ty peníze, které bychom tam dali, by šly do toho režimu.“ (heyda)

Reklama

Reklama