Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Napětí, syrová a občas stísněná atmosféra tunelů, trocha boje na povrchu, sem tam něco vyletí do povětří... to jsou hlavní přednosti filmu. Jedná se o další z povedených válečných filmů z první světové války, který nám odhalí i jiná zákoutí a místa, než jen bojiště na povrchu. Ikdyž i tam to vypadalo otřesně - všude bahno, déšť, zima, zákopy, kaluže. Ani se nedivím, že se Woodwardovi více líbilo tam dole... 85% ()

Icefist 

všechny recenze uživatele

Válečný film, kde sice nejde v první řadě o samotné válčení, ovšem to mu neubírá na napětí. Ba naopak. Stísněné šachty jako byste měli všude kolem sebe. Já osobně jsem ještě žádný snímek na téma tunelování ve válce neviděl, ale i kdyby už někdo na podobný narazil, tak po shlédnutí tohoto si troufnu tvrdit, že nemůže být zklamán. A kdybych měl vypíchnout jednu jedinou věc, byla by to sakra povedená hudba. Nemám pocit, že by to bylo uplně na čtyry hvězdy, ale při třech taky nemám až tak čistý svědomí. 70 % Oblíbená část- rugby ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Film vychází z historické skutečnosti, kdy se spojenecké síly australských vojáků podkopají, podminují a nakonec vyhodí do luftu belgický Hill 60 i s fricky, kteří se zrovna připravují k útoku. Snímek je zajímavý tím, že se zde prezentují různé fígly a finty, jenž se za 1. světové války mezi důlními inženýry používaly a také vychytávky mezi pěšáky. Natočeno velmi uvěřitelně, děj v zákopech se prolíná s flashbacky hlavní postavy šéfa tunelářů Olivera Woodwarda. I když se to povedlo a celá akce trvala pár měsíců, stejně se po čase Němčouři na kopec vrátili a znovu ho obsadili. Nesmyslnost válek nezná mezí. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z 1. svet. vojny nie sú celkom bežné a preto som po príchode tohto nenápadného austrálskeho filmu spozornel. Náhodou som mesiac pred tým pozeral na čt2 dokument 1. svet. vojna vo farbe a najviac ma zaujalo rozprávanie o vzájomnom podkopávaní a snahe vyhodiť do vzduchu jeden druhého. Presne o tomto, i konkrétne o najväčšom výbuchu v histórii vojny vyvolanom človekom je tento film. Tvorcovia na to išli skvele, scény frontu sú správne bahnité a špinavé a podzemné razenie tunelov má tú správnu atmosféru. Jediné mínus, ktoré ma napadá je, že nemecká strana sa hlási k slovu až od polovice filmu a nemá toľko priestoru. Práve to vzájomné "oťukávanie" je najnapínavejšie a je tým najlepším korením pre film. Škoda, že ho tvorcovia neokorenili viac. Film je naozaj špičkovo ozvučený, na kvalitnom domácom kine si ho užijete, guľky lietajú jedna radosť a pri výbuchoch budete mať pocit, že ste vyleteli aj s vlastným barákom...Skvelý vojnový film bez zbytočného heroizovania a príkras, ktorý má čo povedať a je výbornou lekciou z dejepisu. Aj takto sa bojovalo, bratia moji...80%. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Bitva o Hill 60 je tak trochu jiný válečný film. Film nás zasvětí do světa havířů z Austrálie. Ale jsou zlé časy a první světová válka je v plném proudu. Proto je jejich zručnost využita i na bojišti západní fronty, a to tak, že se podkopají několik desítek metrů pod kopec, který ovládají Němci a ještě jim ho vyhodí do luftu pod jejich vlastníma nohama. Zní to neuvěřitelně že? Pravdou ale je, že tento příběh se skutečně stal. Film je jak válečný, tak obstojí i jako napínavé drama. Nějaké přestřelky tam jsou, a dobře udělané, ale většina děje se odehrává v klaustrofobickém prostředí podzemních tunelů. Děsivě a realisticky na mě působilo i prostředí všech těch sraček a utrpení zákopové války. Závěr odehrávající se kolem výbuchu je pak naprosto nervydrásající. Proč ale v poslední době u většiny válečných filmů spojují dění na frontě a doma? Né že by pasáže odehrávající se před válkou nebyly zajímavé, ale proč tam za každou cenu jsou a tím mi snižují ucelený pocit z válečného děje? A to je taky důvod, proč nedám plný počet. 85%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)
  • Příběh vychází ze skutečných událostí. (jurama525)
  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)

Reklama

Reklama