Reklama

Reklama

Velký bratr se dívá

(TV film)
  • Velká Británie Erasing David (více)
Velká Británie, 2010, 59 min

Režie:

David Bond

Hudba:

Michael Nyman

Hrají:

David Bond

Obsahy(1)

Vše začalo omluvným dopisem, ve kterém se autor dokumentárního filmu David Bond dozvídá, že ve státním registru došlo ke ztrátě jistých citlivých dat o několika rodinách, včetně té jeho. Údaje zahrnovaly jména rodičů a dětí, data narození, adresy a detaily o bankovních účtech. Velká Británie je stejně jako Čína nebo Rusko masivně pokryta rozličnými monitorovacími zařízeními. Ačkoli se říká, že nemáš-li co skrývat, není se čeho bát, právě tento dopis byl spouštěcím mechanismem Bondových obav o soukromí rodiny i jeho samotného. Proto začal pátrat po tom, nakolik lze podle údajů, uložených kdesi ve více či méně dostupných databázích, kohokoli sledovat či vyšetřovat a v případě zneužití či ztráty dat nešťastníkovi zpronevěřit jeho finance. Aby se dobral pravdy, rozhodl se na jistý čas opustit těhotnou manželku a začal se skrývat. Soukromým detektivům poskytl jen své jméno a třicet dní na to, aby ho objevili... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na formu zaměřený, zbytečně a otravně přepjatý, polohraný ( se všemi neduhy z toho vyplývajícími ) dokument o možnostech vy-/zne-užití osobních dat v současné společnosti. Osobní příběh o neustálém dohledu, který jednotlivci nepřináší více jistoty, s dobrými ale nyvyužitými náznaky dilemat z toho plynoucích. Zajímavější by bylo více analytické než osobní zaměření na možné způsoby sbírání a uchovávání dat (a možnou obranu) i dynamicky se rozvíjející odvětví zájmu marketingových a obchodních společností o ně. 1-2* ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Jeden z příběhů: Kriminálník se zmocnil přístupu k platební kartě jedné z mnoha set obětí, které se objevily na seznamu zájemců o pornografii na serveru v Indonésii. Horlivá a vysoce chytrá policie započala vyšetřování, hezky se zatýkáním, veřejným nařčením a bez jediného důkazu. Po prošetření vyšlo najevo, že 98.2% osob ze seznamu bylo obviněno neprávem. 39 mezitím spáchalo sebevraždu.... Jinak pořad za pozornost moc nestál, neb každý dnes ví, že může být sledován/vystopován a tak nevyhazuje přehled vyúčtování před dům. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Šmíra o šmírování aneb není Bond jako Bond... °-] . . . Pseudodokumentární blábol dle námětu - scénáře - réžie... Přemýšlím, zda je horší >velký bratr< nebo malý filmař. Hloupý manipulátor navíc k tomu... Dívat se na to moc nedalo, bratři a sestry v paranoi. Téma ovšem je to závažné! Tak nač takové trapné vrtění ocasem? Žeby záměr? ;-) . . . P.a.r.a.n.o.i.a... %-[] - - - P.S. Docela mě baví, jak v té naší neobolševické pseudoliberální společnosti zase vylezly různé postestébácké blbky a jejich podělaní přijebávači. Viz třeba kauzy V.B. V.V., ale to je samozřejmě jen stylem >vrtěti psem< viditelná špička ledovce. Těším se, až jednou někdo náhodou takového zmrda v sebeobraně z pocitu ohrožení sejme. Vlastně to čuráci můžete brát jako vzkaz! . . . Howgh. - - - - - (Poprvé viděno 5.6.2011 na >šmírovém prostoru< , hodnocení 27., komentář zde jako pátý - 5.6.2011) ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Otázka ochrany súkromia je vážna téma, ale mnoho ľudí si vôbec neuvedomuje (nechce uvedomiť?) čo všetko je o nás možné zistiť. Na tento dokument som sa veľmi tešil, pretože nad rovnakými vecami ako David uvažujem už zopár rokov. Som však trochu sklamaný, pretože aj ja by som vedel natočiť lepší dokument. Nejde o to, že bol nezaujímavý, za námet dávam 5 hviezdičiek, skôr o to, ako David pristupoval k jednotlivým otázkam ochrany súkromia, resp. ako nerozumne za sebou zanechával stopy. No keď sa nad tým zamyslím, možno tie stopy zanechával zámerne, aby tak ľuďom ukázal čo nemajú robiť. Niečo na spôsob Beara Gryllsa. Tak či onak, som rád, že sú medzi nami stále ľudia, ktorí sa neboja postaviť Veľkému bratovi. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ono je potřeba se na tento dokument dívat ze dvou úhlů. Budu-li na něj nahlížet jen jako na „polo hraný“ kousek, kde se chlápek snaží zmizet z „povrchu zemského“ a nechá se hledat soukromými detektivy – přitom dělá spoustu chyb (pokud bych chtěl opravdu zmizet – tak nebudu navštěvovat své rodiče a známé), ale zas je potřeba říci, že on toto „dobrodružství“ pojal jako možnost poukázat a zjistit, jak je zacházeno s citlivými osobními údaji a jak lehké je si o vás najít opravdu ledasco – což samozřejmě dobré není. Rozhodně to mohlo být lepší, ale nemůžu říct, že by to nebylo zajímavé. Takže takový průměr na jedno zhlédnutí… ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama