Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (182)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tentokrát mi často připadalo, že konflikt téměř neexistuje, ale Vít Klusák se ho snaží vytvořit. Ostatně konflikt zelí vs. auta mi přijde spíš absurdní než nosný. Zajímal by mne spíš dokument o vztahu zahraničního koncernu ke zdejší levné pracovní síle, ale ten je v tomto dokumentu jen trochu naznačen, navíc na případu jediného zaměstnance. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Dokument, který mě příliš neoslovil ani nevzal za srdce, byť podle tématu měl. Připisuji to špatné koncepci, místy se mi zdá, že jsem marně pátral po souvislostech a příčinách některých scén. Zasloužil by si zkrátit a režisér měl vytknout nějakou základní nit, po níž se dokument bude ubírat a ne se utápet ve scénách typu laškování brigádnic se šefém směny při sbírání zelí. ()

Reklama

Payushka 

všechny recenze uživatele

Osobně nejsem zrovna příznivcem dokumentů, které se jasně stavějí na jednu stranu (v nedávné Tantře jde v podstatě o reklamu na ni, v Oku nad Prahou zase nebyl poskytnut téměř žádný prostor oponentům…). Jenže v případě nového Klusákova filmu ani není možné být neutrální. Vyjádří se zde obě strany, jednu reprezentují vesničané s typicky "selským rozumem", druhou Hyundaisté, kteří se tváří nad věcí a neúprosně, ale pak jim v reklamě zaznívají fráze: “Je až neuvěřitelné, jaká pozornost je v Hyundaii věnovaná kontrolám kvality. Kdybych něco zanedbala, nikdy by mi to tady neprošlo.” (jistě, zanedbání kdekoli jinde projde). Vše pro dobro světa a Nošovic je český dokument o korporaci, která není v pořádku. A je výborně natočený, se spoustou zábavných, ale i uměleckých prvků, jemuž chybí snad už jen dynamičtější rozjezd. Každý český občan by tento dokument ale měl vidět, povinně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Autor snímek charakterizuje jako "grotesku o poli, na kterém rostou auta". Na ploše 82 minut mapuje vznik továrny od nátlaku zastánců stavby na místní zemědělce, kteří se dobrovolně nechtěli vzdát své rodinné půdy, přes výstavbu areálu až po výrobu nových aut na lince. Přístup filmařů se však nakonec firmě nelíbil a její vedení nechalo štáb z továrny vykázat. "Film se pojetím blíží spíš filmu hranému," říká režisér, který byl spolu s Filipem Remundou také producentem snímku. "Nebylo to tak, že bychom investigativně pobíhali po vsi a zaznamenávali nějaké ankety. Snažili jsme se svébytnými filmovými prostředky vyjádřit, jak to vypadá, když se z malé vesnice stane průmyslová zóna," konstatoval. Perličkou je zpěv motivační písně v korejštině při vstupním školení nových zaměstnanců. Politici nejprve zahraniční firmě nabídli pozemky, aniž by zjistili, zda je lidé vůbec chtějí prodat. "Mohli bychom to při troše nadsázky klidně srovnávat s kolektivizací. Spousta těch sedláků říkala, že to bylo jako v padesátých letech," konstatoval Klusák. Až v samém závěru čeká diváky poslední bonbonek. "Nevstávejte tedy před závěrečnými titulky," vzkazuje Klusák. ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Tak nějak lajdácky odvedená nadějná prácička. Rozhodně se to dalo pojmout akčněji a lépe informovat. Navíc nelze ničemu moc věřit. Věci často vytržené z kontextu nechávají diváka na povrchu nezpracovaného polotovaru. Samozřejmě v mnoha věcech budou mít autoři, nebo stěžující si postavy asi pravdu, ale nikdy není nic růžové, zvlášť v našem státu. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (9)

  • Natáčení v automobilce Hyundai bylo ukončeno nečekaně dramaticky: štáb byl vyveden za pomoci ostrahy. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Film vznikal po dobu 5 let: 2005 - 2010. Filmaři strávili v Nošovicích celkem 124 dní a natočili 17 hodin filmového pásu. (Zdroj: Hypermarket Film)
  • Film je pravděpodobně poslední český dokument, který se natáčel filmovou technologií super16 mm, vše se dnes točí na digitál. (Zdroj: Hypermarket Film)

Reklama

Reklama