Reklama

Reklama

Vše pro dobro světa a Nošovic

  • USA All for the Good of the World and Nosovice!
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Celovečerní dokumentární film ,,Vše pro dobro světa a Nošovic" je svérázným portrétem malé české vesnice, ve které - jak místní říkají - přistálo UFO v podobě kilometrové stříbřité továrny: korejská automobilka Hyundai. Z vesnice, která se proslavila především kysaným zelím a pivem Radegast, se tak stala průmyslová zóna - největší investice na zelené louce v historii ČR. Mnozí z majitelů polí, na kterých dnes automobilka uprostřed vsi stojí, však dlouho své pozemky prodat nechtěli. Donutil je až nátlak jejich sousedů a anonymní dopis, který odolávajícím sedlákům a jejich blízkým pohrozil smrtí. Filmaři se do Nošovic vrací dva roky po dramatických výkupech pozemků, v době, kdy továrna začíná chrlit levná auta a skrze sedm postav spřádají hravý i mrazivý portrét místa, které se náhle a nevratně proměnilo k nepoznání. - Ožívá tak sociální groteska o poli, na kterém rostou auta. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Lazyt

Lazyt (hodnocení, recenze)

úžasný dokument, vzali ho opravdu z jinačího pohledu a opravdu se mi to líbilo! 

mikrosval

mikrosval (hodnocení, recenze)

Nerozumiem tomuto vysokému hodnoteniu,veď je to dokumentárny amaterizmus. Síce boli chvíle,keď ma to bavilo,ale keď  už pán Klusák stál pred bránou do závodu a vypytoval sa,že či budú štrajkovať som sa cítil trápne už aj ja.

charles3

charles3 (hodnocení, recenze)

Nerozumím třem věcem:
1) Proč to ČT Klusákovi zase zkrátila, stejně jako předtím Český sen i Český mír? Nevejdou se jim jinak tyto dokumenty do jejich hodinové "šablony"?
2( Když už je nedokážou vysílat jinak než zkrácené, proč to někde v titulku nebo v popisu pořadu neuvedou, že je to zkrácené varze a že v kinech nebo DVD je to k mání o 15-30 minut delší? Nezasvěcený divák u televize si pak může myslet, že toho Klusák víc nenatočil a právě takto to sám sestříhal.
3) Anebo ty dvě verze skutečně sestříhal sám Klusák, jednu hodinovou pro ČT (na základě nějakého jejich požadavku) a druhou pro kina a DVD?

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

mendrit: Právě že přináší! Delší (kino)verze toho přináší o moc víc. TV verze se smrskla na jednu plochou myšlenku - otřesné pracovní podmínky v jedné továrně. Úplně se z dokumentu vytratily další věci: Až neskutečná lehkost, s jakou naši politici obětují kus našeho území pro pár pracovních míst; neuvěřitelná neochota obyčejných lidí cokoli řešit (radši se podvolí); až bolestivá neúcta k půdě, přírodě a krajině vůbec (čímž nemyslím jen výhledy).
Ano, možná si všech těhlech myšlenek jde všimnout i ve zkrácené verzi, ale je rozdíl "všimnout si" a "pozorně vnímat". (Viz tahle "zkrácená verze" LOTRa - ta taky obsáhne všechno, ale není to totéž jako film :)) Jsou dokumenty různého typu a tenhle není ten plný různých údajů. Je to symbolická tragikomická studie české společnosti 0. let 21.století. A běhá mi z ní mráz po zádech. Bohužel ale jen u delší verze.

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Stegman: 60min docela potěšila, pokud delší verze toho už moc zásadního nepřináší. Chtěl bych ale vychválit záběr přeletu valu, který se vyvedl a pak odposlech ruchu v hale přes stěnu haly.

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Zrovna to skončilo na ČT2: jsem v šoku! Nechápu, proč se vyrábí tyhle zkrácené verze (60 minut?!). Byl jsem na tom v kině a mocně to na mě zapůsobilo. Teď v televizi to byla vlastně už jen taková delší, ale chudá reportáž. :(

mendrit

mendrit (hodnocení, recenze)

Hodnotim jen 65min. verzi která mě vůbec nenadchla. Veselých momentů poskrovnu, celé se to tváří příliš jednostranně, neobjektivně zaměřeno a nějaká informační hodnota na to, že to je dokument pomalu vyprchala. 3 roky tvořit dílo ze kterého poskládá autor jen zákulisní řeči mi přijde mrháním filmovým materiálem, kdyby nějaký byl.
V HMMC jsem chvilinku taky delal a na finalce na lince chassi, kde delal docasne i hlavni operator z filmu je vazne poradna drina a neni to prace pro kazdeho. Taky je tam ale kupa pohodovych mist, kde se da za rozumny peniz normalne pracovat a lidi urcite netrpi komplexy menecennosti a otrocinou.
Co se samotne lokality tyce, tak panorama z Prasive je ted vazne o nicem, ale zas z HMMC je pekny vyhled na Beskydy a pro vesnicany to není větčí zásah do rázu krajiny, než vysokonapetovy rozvadec, ktery svymi sloupy s VVN zneprijemnuje zivot v celem okoli Nosovic/Dobre. HMMC je pekne za valem a nejde ani poradne videt.

karelt1980

karelt1980 (hodnocení, recenze)

Dolumentární film, který mě moc bavil. Do teď nevím, jak na jaké straně jsem. Bl vyvážený, ač je přirozený, o co asi tvůrcům šlo a na jaké byli straně. Zda-li s Hundai nebo s Nošovickými, kteří by raději fabriku u obce neměli. Nakonec se s tím, jak to většinou bývá, smířili. Strach z neprodeje pozemků, vyhrožování, stařecká rezignace a pohodlnost, daly mimo jiné průchod hypermoderní továrně plnou usmívajících se Korejců a makajících Čechů, kteří jsou přes to vše rádi, že maj kde makat. I když hodně z nich berou prášky na boletsti. My, Evropani, nejsme na otrockou práci tak zvyklý, má-li se odvést 100 procentní práce ve jménu Zisku, Rozvoje, Blahobytu, jak to znají velkoměsta ve východní Asii. Dokument plný metafor, výtvarného a zvukového doprovodu za nás makajících hundaijských robotů. Na jedné straně proces výroby automobilky a na druhé straně sklizeň zelí nošovických občanů. Proto tvrdím, kupujme nošovické zelí! To si odnáším jako hlavní výzvu!

samizdat

samizdat (hodnocení, recenze)

Já taky přidávám souhlas, v mmmc jsem vydržel pracovat 2 měsíce, na lince samozřejmě. Dělal jsem tam práci za 2 lidi. Tam vážně jen chyběla ta hromada banánů jak mi kolegové říkali. Připadal jsem si tam jako věc, jako stroj, a vedení Hyundaje nás taky tak bralo. Člověk jako jedinec tam nikoho nezajímá, nechápe, že má taky své potřeby, city, názory, ale to je jedno, to by bylo na dlouhou diskuzi. Jo jinak ve filmu jsem se shlédl, záběr na vrátnici:-). Pěkný trapas.....Jinak film je skvělý, humorný a výstižný.

Hurec

Hurec (hodnocení, recenze)

mohu jen souhlasit , robil jsem v hyundai mesic , tam nejste clovek , ale robot. odbory neexistuji , nebot vas maji take na praku. se vsim jen souhlasim

Reklama

Reklama