Reklama

Reklama

Bernie Tiede byl asistentem ředitele pohřebního ústavu v malém vesnickém městečku Carthage v Texasu a jedním z nejoblíbenějších obyvatel. Vyučoval ve víkendové škole, zpíval v kostelním sboru a vždy byl ochoten nabídnout pomocnou ruku. Bernieho všichni milovali a byli mu vděčni. Takže nebylo pro nikoho překvapením, když se sblížil s Marjorie Nugentovou, bohatou vdovou, která byla známá svou protivnou povahou a patřičným bohatstvím. Bernie s Marjorie často cestoval a vedl také její bankovní účty. Marjorie se časem stala na Berniem a jeho šlechetnosti naprosto závislá a Bernie se snažil plnit její stále narůstající požadavky. Bernie stále řídil její záležitosti a obyvatelé přitom Marjorie po několik měsíců vůbec neviděli. Obyvatelé Carthage byli šokováni, když se dozvěděli, že je Marjorie Nugentová již několik měsíců mrtvá a Bernie Tiede byl obviněn z její vraždy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (107)

MMR odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řek, že pes hrající fotbal bude daleko zajímavější než tohle. Ještě odpoledne se chvástám, jak jsem ještě nenarazil na novější film (2011-nyní), kterýmu bych dal odpad. No a jak se říká, nechval dne před večerem. Už tam házim odpad a říkám si, proboha, co to jen bylo. Chvíli se něco "děje", pak to skočí na nějaký vyprávění místních, což bylo neúnosný a příšerný. A vůbec není omluva to, že je to dle skutečné události. Prostě tohle je žumpa, do který bych ani svoje hovno nevysral. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ti tvůrci podle mě už neví, kam až mají zajít, aby natočili, pokud možno, co nejdivnější film podle skutečné události. Na začátku jsem upozorněn, na konci mi pak představí skutečné postavy. Když jsem je viděl, já jim místy fakt věřil, že to všecko se stalo. Jack Black si tu svojí roli zahrál naprosto parádně. Celé to vlastně vtipné ani moc není, jenom se tam děje tuna divných věcí. A nejdivnější je právě samotný Bernie. Kopa narážek na Texasany mě ale pobavila. Dementní Angličtina a vítězství buranství nad lidskostí už o něco méně. ()

Reklama

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní snímek a to opravdu. Už od začátku jsem měla pocit, že Bernie zemřel, ovšem to jsem se spletla. Ještě jsem neviděla film takového ražení, pohřby, rakve a staré vdovy. Musím uznat, že bych si nikdy nepředstavovala Jacka Blacka v takovéhle roli, jelikož ho mám spíše za komika. Neříkám, že jeho vzhled není vtipný, ale celkově toto téma není příliš vtipné. Působí to na mě opravdu zvláštně, děj je hodně překvapující a konec je celkem kontroverzní, ale spravedlivý. Dalo by se to udělat mnohem lépe, i když nevím jestli více vtipněji, ale pro mě je to takový průměr z filmařského hlediska, ale zajímavost tohoto snímku je téměř na vrcholu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnotiť. Snímok nebol zlý, ale ani ma nijak výrazne nenadchol, pričom skôr ako komédiu by som ho bral ako drámu. Svoju zvláštnu atmosféru to však má. Príbeh o tom, že byť milý k ľudom sa vyplatí, no zároveň sa žiaľ nájdu aj ľudia, čo toho dokážu ľahko využiť. Pokiaľ si na to človek nedá pozor, tak to môže byť problém, pretože keď sa stretne arci zlo s arci dobrom, tak to vždy dopadne veľmi zle. Inak Jack Black tu bol fantastický, jedna z jeho najlepších postáv. 65/100 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nevím, do jaké míry je americké, respektive tedy texaské (neb tohle geografické ukotvení je pro film velmi důležité) Okuribito blízké realitě, ale už jenom fakt, že Američané o posledních věcech člověka točí komedii, napovídá mnohé. O to více, že z Okuribita se najednou překvapivě stane woodyallenovský Zelig. Kvazidokumentární forma, jemná ironie, ne nepodobná náladě filmů Wese Andersona, přesný opak prvoplánových mainstreamových komedií, film mající velmi chytrý koncept, který odzačátku dává nepokrytě najevo, že jde hlavně a především o manipulaci s divákem. Bernie mistrně odkrývá neobjektivní a manipulativní podstatu médií, cíleně zvláště média filmového, především faktem, že jde o film z ranku ,,natočeno podle skutečné události". Způsob, jakým režisér i scénárista v jedné osobě Richard Linklater uchopil životopis Bernieho Tiedea, je dosti netradičním a hodně potřebným políčkem všem ovečkám televizního diváckého stáda - a dotýká se (nejen v Texasu a v Americe) věci z nejzásadnějších, tedy víry (myšleno té slepé) - slepě věřit televizi a filmu je cestou do pekel! PS: Slepě věřit procentuálnímu hodnocení čsfd rovněž, neboť třeba právě tenhle chytrý film byste díky němu minuli. (Doporučuji hodnocení komparovat s imdb, tam je totiž hodnocení Bernieho podstatně vyšší...) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený dle skutečné události. Bernie Tiede si v době uvedení filmu odpykával trest v Bostonské věznici. (ČSFD)
  • Jack Black se v rámci přípravy na svou roli osobně setkal se skutečným Berniem Tiedem, kterého vyzpovídal, aby mohl postavu ztvárnit co nejlépe. (Vala)
  • Republikán Danny Buck Davidson (Matthew McConaughey) i v roce 2022 obhájil na další 4 roky pozici státního žalobce, a to i přesto, že ve filmu působí jako záporná postava a zaslouží se o odsouzení oblíbeného Bernieho (Jack Black). (piglit)

Reklama

Reklama