Reklama

Reklama

Úkryt

(festivalový název)
  • USA Take Shelter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Curtis (Michael Shannon) je muž, který se svou manželkou (Jessica Chastain) a šestiletou neslyšící dcerou žije poklidný život v malém městě v Ohiu. Jednoho dne však Curtis začne mít děsivé apokalyptické sny. Vnitřně potlačované vize postupem času přerostou v posedlost, která ho nutí k vybudování protibouřkového bunkru v podzemí u rodinného domu. Jeho podivné chování se setkává s nepochopením v řadách jeho nejbližších. Rostoucí tlak na jeho manželství a napjaté vztahy s přilehlou komunitou jsou ovšem nic proti tomu, co by možná jeho sny mohly ve skutečnosti představovat. Mladý manžel a otec pak čelí rozporu, zda-li má ukrýt svou rodinu před blížící se zlověstnou bouří anebo před sebou samým. (Struhy)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (368)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Hutně psychologické, extrémně paranoidní drama o otci mladé rodiny, který pravděpodobně cítí v kostech, že konec světa roku 2012 nebude jen takový indiánský blábol, a který se navzdory krutému nepochopení celého svého okolí snaží zachránít své nejbližší. Není to moc povzbudivá podívaná, nicméně za jedno zhlédnutí to stojí, jelikož z toho plyne ponaučení SPOILER "Vždy dej na své pocity". 70% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Skvělý zážitek. Úvodní spielbergovská rodinná expozice přirozeně vtahuje do děje, aby pak přešla do postupné psycho gradace ve stylu "best of Shyamalan". Herecké duo Shannon Chastain je naprosto perfektní a už jenom svými pohledy a pohyby dokážou pracovat s atmosférou celého filmu. Neustálé nejednoznačnosti celého vyznění pak dává korunu konec a nechává celý zážitek vyznít do krásně podivného vakua. 9/10 ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vstříc podmanivým hlubinám šílenství skrze hřmění v Ohiu… Stěží říct, na co pět chválu dříve a více. Zda na nebývale skvostně gradovanou hmatatelnou podprahovou tenzi, Shannonův výkon v roli poctivého rodinně založeného dříče, který si uvědomuje, že takřka jistě propadá schizofrenii, ale „co když přeci jen ne“. Výsledkem je nejznepokojivější, nejreálnější a v neposlední řadě i zdaleka nejlepší filmová verze biblického příběhu o Noem. Mám snad jedinou titěrnou výtku; a to sice k samotnému závěru. Jde o typ snímku, který může skončit jen dvěma konci. A Nichols šel cestou toho filmově vděčnějšího a stylovějšího. Nemohu se však zbavit pocitu, že ten druhý možný by se pod kůži zadřel ještě o poznání více a k tomu by byl i interpretačně bohatší. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Těžká paranoia a film úplně odlišný od mainstreamu jak vedením herců, tak uskupením mizanscény a pojetím scénáře (ta nepředvídatelnost !). Ticho před bouří je působivé ač divácky krajně nepřívětivé (přirovnal bych to k něčemu ve stylu škrábání nehtu po dveřích). Úplně mimo časoprostor - díky maloměšťáckému redneck feelingu na každém kroku vůbec nevíte, jestli se ten film dějově odehrává aktuálně, nebo před 20ti lety. Zajímavý nízkorozpočťák a Shannon prvotřídní psychopat. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Upřímně radím nečíst komentáře dřív, než si Take Shelter zažijete na vlastní kůži, a to doslova, protože přesně tam se vám bude od začátku zadírat, aby mohl prostoupit až do míst, kam před světem i sebou samými schováváte všechny svoje obavy, nejistoty i fóbie, díky nimž budete chápat důvody, pro které se Curtis odsoudil k osamocenému boji proti nepříteli, který ho mohl dovést až k doživotní separaci a přitom navzdory nejistotě v duši, nepřízni osudu a posměchu okolí neústupně chránit svoji rodinu. Silný příběh z řady těch, o kterých si myslíte, že se už netočí, s nevídaně civilními výkony Jessicy Chastain a Michaela Shannona a soundtrackem děsivým jak předzvěst duševní choroby. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (19)

  • Dcéra hlavného protagonistu Curtisa (Shannon) pôvodne nemala byť hluchá už od narodenia ale postupne strácať sluch pred udalosťami filmu kvôli rôznym chorobám. (Real Tom Hardy)
  • Curtis LaForche (Michael Shannon) jezdí pickupem Chevrolet K-1500 Extended Cab Silverado přibližně z roku 1994. Dalším autem rodiny je čtyřdveřový sedan Ford Focus první generace (verze pro Severní Ameriku), který se vyráběla v letech 2000–2007. (J.F.B.)

Související novinky

Tiché místo se dočká spin-offu

Tiché místo se dočká spin-offu

11.11.2020

Letošní rok mělo do kin přijít pokračování hororového hitu Tiché místo od režiséra Johna Krasinskiho, nejspíš ale nemusím říkat, jak to dopadlo. Druhého dílu se tak s trochou štěstí dočkáme až 23.… (více)

Reklama

Reklama