Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři mladíci se náhodně připletou k vražednému řádění maďarských husarů a jako nežádoucí svědkové mají být zneškodněni. Daří se jim unikat, avšak nepřátelé jsou jim ustavičně v patách. Napínavý kostýmní příběh se odehrává v revolučním roce 1848, kdy i tuhé maďarizaci vystavení Slováci zatoužili po národnostních právech. Romanticky laděné vyprávění se vyznačuje mnohými tragickými prvky, které se vymezují jako sebeobětování pro blaho národa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Solídna historická dráma, vlastne až kriminálka, respektíve milostná melodráma a možno aj povstalecký vojnový film. Hneď prvá scéna sľubuje nadupaný dej, avšak ten sa veľmi rýchlo spomalí a začne sa zameriavať na vznikajúci milostný... ani neviem či trojuholník alebo ešte niečo viac, skrátka do jednej postavy sa zaľúbia všetky ženy a niektorí muži zase do jednej postavy ženskej. Je fajn, že film nie je, čo sa týka vykreslenia postáv, čiernobiely, ale to sa vlastne týka len hrdinov, nepriatelia sú čisté zlo. Pozerá sa na to dobre, asi to aj svoju dobu vystihuje celkom verne, ale dalo sa z toho vyťažiť viac. Paľo Bielik mal ale na mysli vždy predovšetkým diváka, takže určitá dejová limonáda bola nevyhnutná. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Monarchiu rozvracali, duše svoje postrácali.VRK uživatele Willy Kufalt. Čekal jsem nahlédnutí do roku 1848 s praktickou ukázkou, jak a čím revolucionář Ľudovít Štúr šťoural do uherské vlády. Dostal jsem vztahové drama o zrazené přísaze a kamarádství. Spojeném ideály a rozděleném... čím jiným než láskou, pohříchu ke stejné ženě. Což je zajímavější téma než panslavismus (mrtví prominou). REVOLUČNÍ OKÉNKO: [][] Charakteristika spiklenců. ## Marek Blaho, učitel. Permanentně zpruzený revolucionář, „děti učí nenávisti“. ## Kamil Ziaranský, jurátus (čili soudce). Jeho intriky vede touha pomstít smrt otce. Sžírán nenaplněnou láskou, politická příslušnost nejasná. Kovaný panslavista nebo proradný špicl ve službách uherské vrchnosti? Tyto dvě polohy celý film střídá jak ponožky. ## Ervin Ostrica, adjunkt. Citovou rozervanost a převlékání (husarských) kabátů doplňuje lhaní, plané sliby a střílení kamarádů do zad. Hm. Takhle vést revoluci Che Guevarra, tak se na trička v životě nedostane. [][] Naději přináší postava Jánošíkova pravnuka Blažeje (Vlado Müller na Hrad!), jinak je to samá zrada, vražda či sebevražda. Národní obrození v kelu, ale nešť, mně se ta Bielikova člověčina líbila. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh slovenských vlastenců jako z učebnice dějepisu našich bratří. Statečný Vlado Müller, čestný Leopold Haverl, či záludný Slavo Záhradnik jsou jen střípkem ze skvělého hereckého obsazení tohoto historického filmu. Zrada a láska rozetne přátelství i přísahy trojice kamarádů, které spojovaly ideály boje za svobodu jejich národa. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavé nahlédnutí do slovenské historie, příběh tří mužů je odvyprávěn poutavě, herecký ansámbl báječný.. Pánové Leopold Haverl, Slávo Záhradník, Jozef Adamovič to rozehráli skvěle, ovšem nejvíc ze všech se mi líbil Vlado Müller a pochvalu zaslouží nepochybně i Viera Strnisková, v tomto snímku je výborná a ráda bych na závěr zmínila krásnou výpravu, nádherné exteriéry, interiéry a celkově ta dobová atmosféra úchvatná.. Poděkování Willymu za VRK i za tento film.. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Hovorím vám, že slovenský sedliak to je to najhoršie! Ten sa bude celý deň rýpať v zemi a popri tom celý čas rozmýšľať ako rozvrátiť monarchiu..." Bielikov film Traja svedkovia mi svietil v kolónke "chci vidět" niekoľko rokov. Nie je to film, ktorý by bol v tv často opakovaný. Zachránil ho možno rok Ľ. Štúra, ktorý teraz v roku 2015 na Slovensku máme. Téma revolúcie v roku 1848, Štúrovci, Hurbanisti, rozvracanie monarchie, to je na filmovom plátne skôr výnimočné. Film ako celok mi občas pripadal trochu zbytočne komplikovaný, ale som rád, že som ho videl. Súboj Mullera s maďarským kapitánom husárov bol na svoju dobu vzniku neskutočný. Táto scéna ma skutočne zaskočila nielen kvalitou ale hlavne presvedčivosťou. Bielikov humor vo filmoch mám rád a aj tu som sa pár krát dobre zasmial. "Čo je to vojčiak?" "To je kôň, čo má vajcia - žrebec!", alebo "Páli?". Celkovo film postráda akúsi celistvosť, je skôr výborný v detailoch a kratších scénach. Napriek výhradám má u mňa bližšie k štyrom hviezdam. 70%. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Iný variant názvu filmu bol Traja... (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Súčasťou úvodných titulkov je text: "Príbeh z rokov meruôsmych". (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal v lokalitách Rusovce a Šúr a taktiež na hrade Červený Kameň nad obcou Častá. Filmovanie prebiehalo od 12.5 do 13.9 1968. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama