Reklama

Reklama

Poslední kvartet

  • USA A Late Quartet (více)
Trailer

Když si oblíbený čelista jednoho renomovaného smyčcového kvarteta vyslechne osudovou lékařskou diagnózu, budoucnost souboru je najednou velice nejistá: potlačené emoce, soupeřící ega a nekontrolovatelné vášně mohou ohrozit letité přátelství a spolupráci. Když se chystají odehrát koncert k jejich pětadvacátému výročí – který podle všeho má být i jejich posledním – je to právě síla hudby, která jim pomůže zachovat jejich odkaz. Inspirací i strukturou filmu je Beethovenovův Opus 131 pro smyčcový krvartet c moll, jež vzdává hold komorní hudbě a kulturnímu dění v New Yorku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer

Recenze (74)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Príjemná, komorná herecká štvorylka. Zo začiatku ma nezaujímalo dramatické rozjímanie pár new yorských snobov nad rozpadom nejakého sláčikového kvarteta. Ale ako sa začnú jednotlivé krízy kopiť, a sú všeho-všudy ľudské a pochopiteľné, celkom ma film chytil. Walken ma v úvode svojou typickou dikciou rozosmieval, ale v druhej polovici už je jeho výkon celkom sústredený a fajn. Film si pre seba kradne Phillip Seymour Hoffman, ktorý, asi ako vždy, predviedol expresívny a emocionálne silný herecký výkon. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejsem Beethovenův fanda, i když v mládí mě fascinoval svojí sveřepostí, se kterou překonával všechna protivenství a přetvářel je v hudbu, která se dosud poslouchá; Smyčcový kvartet cis moll, op. 131, jeden z jeho posledních kvartetů, není výjimkou. Je však dávkován uměřeně, šetrně, a tím i snesitelně. Povídání o jeho hudbě celou hudební stránku hezky zaokrouhluje. Nicméně bych si dovedl představit i jinou hudbu, ne tuhle klasiku... Mimohudební dění není již tak zajímavé, tvořil ho propletenec standardních příběhů a situací, akcí a reakcí. ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Philip Seymour Hoffman konečne dostal priestor, aký si zaslúžil. A využil ho veľkolepo. Veľmi ma mrzí, že jeho kvalitu doceňujem až teraz... No teším sa na ďalšie počiny Imogen Poots, ktorá ma očarila. Film ticho, nenútene vykresľuje vzťahy medzi postavami a nakoniec vybuchne. Vážnu hudbu nijak neobľubujem, ale to vôbec nebola prekážka. Niekomu možno prekáža zakríknuté vysvetlenie, no pre mňa je to veľmi príjemná záhada. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Proč se dcera P.S.Hoffmana a Keenerový chová jako běhna? Běhna na nějakym benzodiazepinu? Nudná a předvídatelná linie mezi ní tím týpkem - houslistou. Ten týpek evidentně nemá rozum, a to si hraje na vzor morálky. Christohper Walken je sice sympaťák, ale ti jeho studenti mu tedy nechutně podlejzaj, hnus, takový lidi mi byli vždycky odporní. Když to vezmu kolem a kolem, celá ta linie kolem dcery byla patetická a přebrucená. Plus je trochu klišé, když "druhý housle" už nechtěj bejt druhý! No a na konci ta scéna "unleash your passion!", to jsem se bohužel té míře patosu musela zasmát nahlas. Škoda. Jinak to nebylo špatný. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý hlavně kvůli hudbě a námětu, ani ne tak zpracováním, který prostě život kvartetu na plátno přenýst nemůže. Takže je tam různá klišovitost, vynucený drama a herci, ač se snaží, tak jako hráči kvartetu nepůsobí. Ani muj oblíbenec Seymour. Ale za Beethovena a vůbec odvahu něco takovýho natočit dávám 4. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (3)

  • Scéna s koncertom sa odohráva v Grace Rainey Hall v metropolitnom múzeu a na tom istom pódiu, kde legendárni Gauneri String Quartet hrali ich rozlúčkový koncert. (Crybaby)
  • Když Robert Gelbart (Philip Seymour Hoffman) po telefonu potvrzuje koncertní vystoupení v Číně, visí za jeho zády plákát k Janáčkově "Intimate Letters" v podání filmového kvarteta Fugu v Carnegie Hall. (Cliff Booth)
  • S filmem byl spojován Ethan Hawke. Roli z důvodů pracovního vytížení odmítl. (Conspi)

Reklama

Reklama