foto

Catherine Keener

  • nar. 26.3.1959 (57 let)
    Miami, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka, která mimo jiné představuje sofistikované a sebevědomé hrdinky, vystudovala angličtinu a historii, vzápětí se vrhla na amatérské divadlo. Začínala v televizi (sitcom SEINFELD), debut si pak odbyla v komedii Edwarda Zwicka OHLEDNĚ MINULÉ NOCI (1986). Bezvýznamné úlohy jí ale přinesly potěšení na soukromém poli, během natáčení BOJE O PŘEŽITÍ (1989) se totiž sblížila s kolegou Dermotem Mulroneyem, kterého si o rok později vzala.

Stala se múzou pro nezávislého filmaře Toma DiCilla, zaujala zejména v jeho komedii ŽIVOT V OBLOUZNĚNÍ (1995) coby hysterická Nicole a stála po jeho boku už i v případě jeho absurdním komediálním debutu JOHNNY SUEDE (1991) vedle tehdy začínajícího Brada Pitta. V lůně nezávislého filmu se vlastně vypracovala, s DiCillem spolupracovala s chutí pokaždé a z prakticky neznámé tváře vyrostla v jednu z nejvýraznějších osobností amerického nezávislého filmu.

Svůj talent spolehlivě prodala i v žánrově rozmanitých rolích – manželka posedlého detektiva ve strhujícím thrilleru 8MM (1998) Joela Schumachera, krimi komedie ZAKÁZANÉ OVOCE (1998), sci-fi S1MONE (2001) po boku Ala Pacina, spletitá mystifikace HOLLYWOOD, HOLLYWOOD (2002) a na okraji mainstreamu se pohybovala i pod taktovkou legendárního Sydneyho Pollacka v TLUMOČNICI (2005). Zde se ale její zbytečně upozaděná role opět omezila spíše na typ, což u tak talentované herečky nevidíme rádi. Je o ní totiž známo, jak pečlivě listuje scénáři, jak dře na výsledné podobě svých postav.

Hloubku a šíři své herecké všestrannosti tak plně zužitkovala během spolupráce se Spikem Jonzem. Nezávislý hit V KŮŽI JOHNA MALKOVICHE (1999) ji vynesl nominaci na Zlatý glóbus i na Oscara, mihla se i v dalším jeho snímku dle scénáře Charlieho Kaufmana ADAPTACE (2002).

Vedle DiCilla se ráda podílí i na nezávislých počinech Nicole Holofcener, nejnověji v jejím komediálním dramatu ZBOŽŇUJU PRACHY (2006). Ryze ženská témata tak zkoumala například i v její komedii ŘEČI, ŘEČI... (1996) a rovněž i z další spolupráce KRÁSNÍ & ÚŽASNÍ (2001) získala nominaci na Independent Spirit Award. Další úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Vedle excelentního Philipa Seymoura Hoffmana zazářila coby autorka knihy Jako zabít ptáčka v dramatu CAPOTE (2005) a byla z toho další oscarová nominace. V neposlední řadě jsme, na první pohled plachou, herečku mohli vidět v chytré komedii (dnes do nebes vynášeného) Judda Apatowa 40 LET PANIC (2005) nebo v dobrodružném ÚTĚKU DO DIVOČINY (2007) v režii Seana Penna. A těšit se na další setkání rozhodně nebude zbytečné!

Michal "castor" Kočí

Herecká filmografie

2018 The Croods 2
2016 November Criminals
Unless
We Don't Belong Here
2015 Accidental Love
Najděte mi hrdinu (TV seriál)
2014 How and Why (TV film)
Jackass: Děda Mizera .5
Sloní píseň
Válečný příběh
2013 A dost!
Croodsovi
Jackass: Děda Mizera
Kapitán Phillips
Love song
2012 Maladies
Poslední kvartet
2011 Dcera nejlepšího kamaráda
Komuna mé matky
2010 Cyrus
Není zač
Percy Jackson: Zloděj blesku
Trust
2009 Max a maxipříšerky
Sólista
2008 Co se vlastně stalo
Hamlet na kvadrát
Spálené mosty
Synecdoche, New York
2007 Americký zločin
Solstice
Útěk do divočiny
2006 Zbožňuju prachy!
2005 Capote
Ostrov samoty
Tlumočnice
40 let panic
2002 Adaptace
Hollywood, Hollywood
Simone
Smoochy
2001 Krásní & úžasní
1999 Milionář
V kůži Johna Malkoviche
8 MM
1998 Tví přátelé a sousedé
Zakázané ovoce
1997 Opravdová blondýnka
1996 Destiny of Marty Fine, The
Heroine of Hell (TV film)
Kdyby zdi mohly mluvit (TV film)
Ochránce
Řeči, řeči...
Život v sedmém nebi
1995 Život v oblouznění
1994 Journeys North (TV film)
1993 Když mi odejdeš
1992 Proměna Betty Lou
1991 Johnny Suede
Proměna
1990 Arduous Moon
Hra s ohněm
1989 Boj o přežití
1987 Ohara (TV seriál)
1986 Education of Allison Tate, The
Ohledně minulé noci

Dokumentární

2010 Lost Angels: Skid Row Is My Home
2009 Collaborators
Tell Them Anything You Want: A Portrait of Maurice Sendak (TV film)

TV pořady

2009 Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2006 78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Comedy Central Canned Ham: Death to Smoochy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace