foto

Wallace Shawn

  • nar. 12.11.1943 (72 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tento letos sedmašedesátiletý Američan není jen hercem, ale také uznávaným dramatikem a autorem mnoha temných, politicky kontroverzních divadelních her. Narodil se v prominentní židovské rodině v New Yorku, otec byl dlouholetým editorem New York Times, matka rovněž žurnalistkou. Navštěvoval soukromou uměleckou školu ve Vermontu a poté studoval i v Oxfordu filozofii a ekonomii - původně měl totiž v plánu být diplomatem. V rámci tzv. Fulbrightova programu působil i jako učitel angličtiny v Indii.

Od roku 1979 je hlavním zdrojem jeho obživy herectví. Debutoval jako ex-manžel Diane Keaton v MANHATTANu Woodyho Allena a také další film byl slavný: v ALL THAT JAZZ Boba Fosseho si zahrál pojišťovacího agenta. Jeho nejznámější rolí byl patrně Vizzini v pohádce PRINCEZNA NEVĚSTA (1987). Pamatujete na scénu s otrávenými šálky vína? Ale na svém kontě má rolí - včetně televizních filmů - zatím přes osmdesát. U nás jsme si ho mohli všimnout například v thrilleru OKNO Z LOŽNICE (1987), komedii KOUMÁCI (1984), dalších snímcích Woodyho Allena STÍNY A MLHA (1992), PROKLETÍ ŽLUTOZELENÉHO ŠKORPIÓNA (2001) a MELINDA A MELINDA (2004) nebo v taškařici BABA NA ZABITÍ (2003).

Protože se u nás animované filmy dabují, přišli jsme tak o jeho hlasovou účast v mnoha známých titulech, ať už šlo o všechny tři díly Toy Story (Rex; 1995, 1999, 2010), ÚŽASŇÁKOVI (Gilbert Huph; 2004).

Nevlastní televizní přijímač a má strach z výšek. Angažuje se i politicky, přes svůj původ se ostře ohradil proti chování Izraele v loňské válce v pásmu Gazy a účinkoval v Moorově dokumentu O KAPITALISMU S LÁSKOU (2009). Je určitě škoda, že na našich divadelních scénách jsme neměli víc možností vidět Shawnovy hry, dál ho tedy máme v paměti jen jako filmového herce vedlejších rolí.

Martin "c.tucker" Boček

Herecká filmografie

2018 Toy Story 4
2017 Animal Crackers
2015 Drawing Home
Maggie má plán
2014 BoJack Horseman (TV seriál)
Don Peyote
Santovo tajemství (TV film)
Toy Story: Prehistorický (TV film)
7T (TV seriál)
2013 Admission
A Master Builder
Dvojník
Toy Story: Strašidelný příběh hraček (TV film)
2012 Partysaurus Rex
Poslední kvartet
Upírky
2011 Havajské prázdniny
Krátké příběhy hraček
Kung Fu Panda: Legendy o mazáctví (TV seriál)
Síla myšlenky
2010 Chlupatá odplata
Jack and the Beanstalk
Toy Story 3: Příběh hraček
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
2008 Kit Kittredge: Odvážná novinářka
Scooby-Doo a král skřítků
2007 New York City Serenade
Super drbna (TV seriál)
2006 Air Buddies - Štěnata
Apokalypsa
Heuréka – město divů (TV seriál)
(Ne)šťastně až na věky
Tom a Jerry: Kdo vyzraje na piráty
2005 Miluj souseda svého
2004 Melinda a Melinda
Miláček třídy
Úžasňákovi
Vánoční koleda pana Karrolla (TV film)
2003 Baba na zabití
Muž se srdcem kovboje (TV film)
Strašidelný dům
2002 Nesvatý Mikuláš (TV film)
Sun Gods (TV film)
Životní rychlost
2001 Blondýnka (TV film)
Prokletí žlutozeleného škorpióna
Příšerky s.r.o.
2000 Buzz Lightyear of Star Command: The Adventure Begins
Super kšeft
Teacher's Pet (TV seriál)
1999 Griffinovi (TV seriál)
Můj nejoblíbenější marťan
Tekerőlantos naplója, A
Toy Story 2: Příběh hraček
1998 Blind Men (TV film)
Jungle Book: Mowgli's Story, The
Lionhearts, The (TV seriál)
Noah (TV film)
Sex ve městě (TV seriál)
1997 Bláznivá dovolená v Las Vegas
Kritická péče
Prostě piš
1996 Domácí vězení
Charlie 2: Všichni pejskové přijdou do nebe
Praštěná holka (TV seriál)
1995 Bezmocná
Goofy na výletě
Kanadská slanina
Toy Story: Příběh hraček
Vypůjčený táta (TV film)
Wife, The
1994 Kalamazoo
Mrs. Parker a začarovaný kruh
Pohotovost (TV seriál)
Vanya on 42nd Street
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
Když mi odejdeš
Muž meteor
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
1992 Double 0 Kid, The
Kouzelná bublina
Máma a táta zachrání svět
Na mizině
1991 Stíny a mlha
1989 Nejsme žádní andělé
Scenes from the Class Struggle in Beverly Hills
She's Out of Control
1988 Modernisté
1987 Nastražte uši
Nice Girls Don't Explode
Okno z ložnice
Princezna Nevěsta
Zlaté časy rádia
1985 Seminaristé
Vedoucí místo
1984 Bostoňanky
Hotel New Hampshire
Koumáci
Micki + Maude
1983 How to Be a Perfect Person In Just Three Days (TV film)
Nemocný láskou
Saigon v roce Kočky (TV film)
The First Time
Transakce století
UFO - tajemní návštěvníci
1982 A Little Sex
1981 Cheaper to Keep Her
My Dinner with Andre
Strong Medicine
1980 Atlantic City
Simon
1979 All That Jazz
Manhattan
Začít znovu

Dokumentární

2016 Starring Austin Pendleton
2013 Andre Gregory: Before and After Dinner
2010 MindFlux
2009 O kapitalismu s láskou
2008 Windmill Movie, The
2007 Strange Culture
2001 As You Wish: The Story of 'The Princess Bride'
Clueless: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2005 Made in Hollywood (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2013 A Master Builder
2010 Tea Time
2004 Fever, The - scénář, divadelní hra
Marie a Bruce
1997 Designated Mourner, The - scénář, divadelní hra
1981 My Dinner with Andre

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace