Reklama

Reklama

Železná díra

  • Slovensko Trou de fer: Železná diera (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Trou de Fer znamená v preklade „Železná diera“. Ide o jedinečný a veľkolepý prírodný fenomén. Vďaka sopečnej činnosti sa tu Zem prepadla do obrovskej hĺbky a vytrvalé dažde vyformovali dielo, ktoré nesie označenie najvyššieho stupňa obtiažnosti aký vôbec existuje. Je to Mount Everest medzi kaňonmi. Do jeho útrob môžu zlaniť len tí najlepší z najlepších, avšak ani to nezaručuje, či sa z neho dokážu vrátiť. O tom rozhoduje sama príroda. Nachádza sa totiž na najdaždivejšom mieste sveta - na ostrove Reunion v Indickom oceáne. Ročný úhrn zrážok tu dosahuje rekordných 10 metrov. Vďaka svojej neprístupnosti a obrovskému množstvu vody sa toto miesto nepodarilo doteraz dobre filmársky zdokumentovať. 5 členov expedície (Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš a Martin Chroumal) sa však o to pokúsilo... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

petisek 

všechny recenze uživatele

Myslím, že úspech filmov Pavla Barabáša spočíva najmä vtom, že z materiálu natočeného v extrémnych podmienkach dokáže zostrihat film so silným príbehom a poučením pre diváka. "Trou de fer: Železná diera" ničím nezaostáva za predchádzajucími Barabášovými filmami, možno ich aj čímsi predstihuje. Pre mňa istotne autentickosťou (nápad použiť Go Pro kamery je úžasný - človek má pocit že sám visí na lane a spúšťa sa do neznámych hĺbok kaňonu), druhým silným prvkom filmu je pre mňa ukážka sily priateľstva - pocitu, keď sa človek na toho druhého môže spoľahnúť. Úžasné je ako Pavol Barabáš dokáže sprostredkovať takéto posolstvo bez akéhokoľvek moralizovania, iba ukážkou ľudí so silnou osobnosťou a ich príbehu. ()

dakarin 

všechny recenze uživatele

14 mrtvých z deseti expedicí - to je také charakteristika Trou de fer. Slaníž na dno sopky a postupuješ tzv. koridorem, do kterého se postupně vlévají vodopády z okraje vyhaslé sopky. Když tě zastihne déšť, a tím pádem i velká voda, na nevhodném místě, je z toho boj o holý život, ať umíš co umíš. Ti skauti měli každopádně víc štěstí jak rozumu. Ovšem odhodlání, odvahu, vůli a doškrábaná těla jim člověk nemůže upřít. Nádherné záběry méně známých míst. ()

Reklama

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[IFF 2011, Bratislava] 50 min. je strašne málo a v momente kedy má dojsť do tuhého, nastane koniec. Neviem prečo sa to utlo tak skoro, ale faktom ostáva, že "živé" zaznamenanie výpravy 5-člennej expedície po skalnatých previsoch, strmých vodopádoch a zarastených "bushoch" má žeravé emocionálne jadro. Pulzuje v telách odvážlivcov pre ktorých nevypočítateľné sopečné koryto "Trou de Fer" nie je varovnou výstrahou, ale veľkou výzvou. Poháňa ich kupredu, zvýhodňuje ich v zápolení s vegetáciou, je stavebným kameňom úspechu. Potvrdzuje, že pokiaľ niečo veľmi chceme, tak sa to za prispenia/súznenia mikro (agilita, vôľa, zápal) a makro (štastie, prostredie, interferovanie ľudským faktorom) aspektov dosiahnuť dá. Miroslav Dušek, Jaroslav Holeček, Natália Borecká, Pavol Barabáš, Martin Chroumal-gratulujem a smekám. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Môj obdiv nielen k úžasnej prírode,ale aj k obdivuhodným ľudom,ktorí neváhajú riskovať vlastný život,aby našli,pokorili,spoznali a prekonali samých seba.Režisér,kameraman a aj kaňonista Palo Barabáš približuje miesta,ktoré nemáme, ako obyčajní ľudia šancu vidieť.To množstvo odrenín a bolačiek zo zostupu do Železnej diery nezávidím,no pohľad a hlavne víťazstvo nad sebou samým,to závidím. ()

tojowoeZNK 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu mám sen se na Reunion někdy podívat, vožrat se s negrama a pak zdolat 2 hlavní kopce (Piton des Neiges a Piton de la Fournaise) ale do té ďoury bych teda nevlezl.)) 14 mrtvých z 10ti expedic mluví za vše. Tak klobouk dolů za to že tam nepochcípali a dovezli nádherný záběry abysme si mohli kvalitně vyhonit. Jinak přimej let z Paříže je lambáda, teď jen pobodat pár důchodců a valíme. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (1)

  • V dokumentu se zpívají písně „Dej mi víc své lásky“ od Olympicu a „Nad Stadem Koni“ od Buty. (Duoscop)

Reklama

Reklama