Reklama

Reklama

Jeepers Creepers

  • USA Jeepers Creepers (více)
Trailer

Obsahy(1)

Trish a její bratr Darry se vrací z univerzity domů. Jejich trasa vede přes jeden zapadákov za druhým. Už jsou na cestě pěkně dlouho, když si Darry všimne podezřelého pohybu v okolí starého opuštěného kostela. Jakoby se někdo něčeho ve spěchu zbavoval. O kus dál stojí stará šedá dodávka. Darry a Trish si nechtějí nic domýšlet a raději sešlápnou plyn. O chvíli později se ta zvláštní rachotina řítí za nimi. Po několika nárazech jsou vytlačeni ze silnice a se srdcem bijícím hrůzou jen sledují oblak prachu, který stoupá za mizející dodávkou. Možná to byla jen náhoda. Skutečně? Darry se rozhodne vrátit zpět na ono místo. Ze země trčí široké potrubí a Darry se přes Trishino varování spustí dolů. Jeho objev odstartuje hysterický boj o holý život, do kterého jsou nakonec zapojeni všichni obyvatelé městečka. Jen starý gramofon si vesele prozpěvuje hodně starou písničku. "Jeepers, Creepers..." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica vynikajúca, v druhej to už pokulhávalo a samotný strašiak nebol vôbec strašidelný, hoci pár odrezaných hláv mohlo pred dvadsiatimi rokmi ešte vystrašiť. Ale chválim Ginu Philips, o ktorej som si myslel, že to je nejaká pekná pubertiačka a ona hoplá už 31 rokov mala v tomto filme. Vo filme sa vyskytne dosť veľa nelogických rozhodnutí, to sa dá odpustiť, ale aj zle natočených scén, napríklad chlapec padá dole rúrou hlavou napred a spadne na chrbát... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak toto keď som pozeral v dobe vzniku, tak to bol pre mňa najstrašidelnejší horor, po ktorom som nemohol spávať. Hlavne z jeho šokujúceho konca. Rozhodne odporúčam všetkými desiatimi, avšak určite ak máte nad 25 rokov, tak vás nevydesí. Ja som však v tej dobe mal 12 rokov. Síce nízkorozpočtový horor Victora Salvy, ale na ktorého produkcii sa podieľal aj Francis Ford Coppola, vychádza z klasických žánrových motívov a spája ich s prvkami road movie. Názov je prevzatý zo známej pesničky 40.tych rokov. Snímka sa neskrývane opiera o početné vzory a kombinuje hrôzostrašné situácie, postavené spočiatku na neznámom nebezpečenstve a neskôr na desivosti nezdolateľného monštra. Zároveň pracuje aj s odľahčujúcim dialógom. Vystačí si s minimom postáv aj s minimom prostriedkov. V Amerike mal neprekvapivo úspešný štart. ()

Reklama

Stanley 

všechny recenze uživatele

Trocha napětí OK, zápletka budiž, ovšem ubíjely mě zase ty klasické hororové otřepané klišé (např. v kritickou chvíli nestartuje auto - tedy v tomto případě nešla zařadit rychlost), rozčilovalo nelogické chování postav - ke kterým docházelo obvykle jen proto, aby samy sebe dostaly do nepříjemné hororové situace, jelikož nebylo vymyšleno, jak jinak důvěryhodněji je do toho namočit - a ohromně vyrušovaly nemístné rádoby-komické vsuvky, které tam neměly vůbec co dělat! Nejvíce mě dožrala scéna, kdy Darius leze poslepu do tmavé roury v zemi, kam předtím viděli hodit pytel, o kterém si mysleli, že obsahuje mrtvolu, a ségra na něj: "V každých hororech je někdo, kdo se chová blbě a lidi ho pak za to nesnášej". A já od té chvíle nesnášel celý tenhle trapný film. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"...Jeepers, creepers. Where'd you get them peepers? Jeepers, creepers. Where'd you get those eyes? Gosh oh, git up How'd they get so lit up? Gosh oh, gee oh How'd they get that size?..." Pozor vážení, keď niekedy niekde započujete túto starú pieseň máte to už zrátané. Ide totiž po vás desivé monštrum, ktoré sa pred ničím nezastaví, pokiaľ vás nedostane. Nikto vám nedokáže pomôcť. Nedá sa mu ujsť, ani sa schovať. Máte proste pekelnú smolu. Song "Jeepers Creepers" je vašim umieračikom. Oznamuje vám, že čoskoro sa stanete potravou krvylačnej príšery. Čaká vás nepekná, bolestivá smrť. Je to kruté, ale inak to dopadnúť nemôže. https://www.youtube.com/watch?v=1Obv-a0M7F4 **** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po hororové silnici až do kursu sešívání. Sourozenci Trish a Darry se vydají navštívit své rodiče. Na opuštěných silnicích se náhle objeví stará dodávka s tajuplným řidičem, který si své oběti vybírá z těch, kteří mají tu smůlu, že do těchto zapadlých končin zavítali. Hrůzný nález v podobě sešitých těl u starého kostela jim jen potvrdí, že jsou v ohrožení a nevinný výlet se změní v boj o holý život s podivným monstrem, na jehož vražedné řádění má nezanedbatelný vliv i song s názvem "Jeepers Creepers". Victor Salva natočil pořádný napínák s postupně houstnoucí atmosférou strachu. Škoda, že to takto nevydrželo až do konce. Na plac vrhnul cool silničního zabijáka, kterého divákovi záměrně neukazuje na denním světle, dobře si vědom, že z diváckého hlediska je nejpůsobivější to, co není hned nebo příliš vidět. V těchto fázích si film velmi dobře uměl vyhrát s divákovou představivostí. Do rolí sourozenců obsadil nadějné mladé herce z nichž se později prosadil o něco více Justin Long, zatímco Gina Philips postupně zapadla poté, co odmítla účinkování ve dvojce. Salva není úplně nejzručnějším režisérem. Pár scén se mu podařilo zazdít nebo nedopatřením vyzněly absurdně, ale v zásadě režíroval výkonným způsobem. Okřídlený zabiják vypadal designérsky dobře, když režisér dopřál jeho prohlídku, což se nedělo v plné kráse příliš často. Působil sebevědomě, zvláště když měl svoje dny, ale scénář přece jen přál o něco více sourozenecké dvojici, která jako by nad ním měla pořád navrch. To z něj činilo trochu neschopa a nemehlo. To se nepatrně změnilo až v závěrečné třetině filmu. Původ zabijáka a důvod jeho zabíjení film objasnil poměrně originálním způsobem. Pojídat určité části lidského těla pro vitalitu svého organismu se ukázalo jako neotřelý nápad. Z mého pohledu zub času zapracoval na ošuntělém vizuálu a rovněž triky nejsou z kategorie ohromujících. Finálový střet mohl být ostřejší. Je sice pěkné, že režisér dodržoval hororová pravidla, ale celé finále vrhnout do tmy zrovna nemusel. Měl myslet na diváka, aby z něho taky něco měl. Film působí neukončeně a ponechal si pootevřená vrátka do dalšího dílu. Salva první díl nastavil relativně vysoko. Je to patrné na následném pokračování, které se už příliš nevyznamenalo, a všechno, co bylo na jedničce dobré, ve dvojce vzalo za své. 70% ()

Galerie (44)

Zajímavosti (28)

  • Po titulcích následuje krátká scéna s projíždějící dodávkou. (fisus)
  • Film dostal název podle stejnojmenné písně z roku 1938, jejímž autorem je Johnny Mercer. (Terva)
  • Režisér filmu stvárnil jedno z mŕtvych tiel v pivnici kostola. (Marceloo)

Reklama

Reklama