Steins;Gate (TV seriál)

Animovaný / Sci-Fi

Japonsko, 2011, 24x24 min

Hrají:

Tomokazu Seki

Když propadl Okabe Rintaró nebo Hóóin Kjóma paranoie, přičemž to vůbec neznamenalo, že po něm nejdou, posílal své SMS do (nespoiluju), nechával se šokovat změny reality, které působily (nespoiluji), ani ve snu by mě nenapadlo, že koukám na harémovku. Rozplétání neznámého, snaha pochopit šílenství okolo, kterou jsem sdílel s hlavními hrdiny i strach, že SERN udeří - vše mě chytlo. Navíc, zdejší hrdinové by mně k sobě táhli, i kdyby se jim nedělo vůbec nic. +++++ Dosud jsem v žádném díle neměl možnost poznat hlavního (ani vedlejšího) hrdinu, který si hraje na šíleného, geniálního vědce, zatímco v skrytu duše dobře ví či tuší, že mu genialita chybí, psychiatr by o něj nejevil zájem a povahu má v zásadě dobráckou. Jeho obézní, rozvážný kolega, měl snesitelné množství odchylek, navržených s určitou schopností vcítit se do lidí s nadváhou. Ani naprostá většina hrdinek nepředváděly chování, jež by uráželo žánrový (sci-fi thriller) vkus. Pro mě s výjimkou příliš často se vyskytující Mayuri. +++++ To platí (a teď již SPOILUJI) pro část "odhalovací". V okamžiku, kdy jsou již odhaleny principy posílání zpráv zpět a Okabe začne napravovat minulé "chyby", seriál ztrácí napětí, zepizodní, zvolní v tempu. Chyb je mnoho, napravují se postupně a pomalu, přičemž napravení vede ke zlu ještě horšímu, takže se musí nápravy resetovat a seriál se ocitá na začátku, ovšem nyní již všemu rozumíme a jsme připraveni fatalisticky přijmout osud, nevyhnutelný. Finální Deus ex i toto popře: některé věci holt napravit jdou. Kupodivu hlavně ty nejvíce traumatizující. No, OK. (a již zase NESPOILUJI) +++++ Je to především exkurze do duší dívek a přepjatá emocionalita, jež vzala (thrillerovou) duši seriálu, po které již jen tu a tam se střídavými úspěchy opět sahal. Mohly být hvězdy navíc, takto jen silné ***.(1.1.2012)

Takový pěkný romantický příběh se scifi prvky. Některé ty holky tam byly na zabití, ale přežijeteje, protože cestujete časem a chcete zachránit svět a svou milovanou, ne? :-) Občas mě to moc nebralo, ale naopak někdy to bylo milé a zajímavé. Není na škodu zkusit prvních pár dílů, abyste zjistili, jestli je to váš šálek kávy. Silné 3*.(10.1.2012)

Časem cestující zápletka je nadmíru povedená a to zejména její zkušeně přesné dávkování v průběhu 24 epizod bez jediného hluchého místa. To co Steins;Gate posouvá mezi špičku jsou však prvotřídní dialogy a díky tomu dobře využitý prostor pro práci s charaktery. Navíc je to všechno namíchané tak, že je to chytlavější než chřipka.(30.12.2011)

vynikajici zapletka, docela sranda, hlavne v prvni polovine serialu, druhá je docela drama. komu se libil Butterfly effect, naprosto doporucuji, ma to velmi podobne tema o zmene minulosti a vliv na budoucnost.(27.5.2012)

Psychologie postav je naprostá libovka. Tut tu dú(6.6.2011)

Na "šialeného vedca", ako sám seba rád nazýva, si treba zvyknúť, no ostatné postavy sú veľmi sympatické už od začiatku... Okrem jedného hackera sa okolo neho vlastne točia samé dievčatá a jeden chlapec (ktorý sa však tiež podobá na veľmi pekné dievča), všetci okolo 18 rokov... Sprvu je ten motýlí efekt spôsobený posielaním správ do minulosti veľmi mätúci, ale stačí si počkať na neskoršie časti, v ktorých sú chýbajúce súvislosti veľmi pekne doriešené, šialeného vedca ste si už obľúbili a s úsmevom čakáte na jeho už neodmysliteľné hlášky a ste zvedavý ako to celé dopadne...(20.2.2012)

Po shlédnutí sedmého dílu (prozatím ongoing) už sem prostě musím komentář přidat. Z počátku velmi "podivné", ale dnešní díl mi přidal mrazení v zádech. Jsem neuvěřitelně zvědav, jak bude příběh pokračovat. Něco k samotnému seriálu. "gag anime" "sci-fi anime" "drama anime" "mystery anime", můžu ho popsat mnoha slovy, ale nic vás nepřipraví na to, čemu budete čelit. Každá z postav je velmi propracovaná a věřím, že všichni zahrají svou roli. Vývoj je na začátku pomalejší, ale umožní více se vžít do hlavních aktérů. Mad scientist Ookabe je posedlý výrobou stroje času. A jak je vidno, nejspíše se mu to i povedlo. Kam budou následovat jeho další kroky? Prozatím velmi - veelmi silných 90%. Po shlédnutí 14. dílu prostě musím přidat komentář. Takhle MOC na mě za tuto sezónu (možná i minulou, předminulou) nezapůsobilo snad nic. Toto anime je naprosto jasný favorit této sezóny, tohoto roku, naposled jsem měl podobné pocity v průběhu The dissappearance of Suzumiya Haruhi, kde jsem měl opravdu šoky úžasů v nitru těla. Podobné teď zažívám i zde. Pokud to nepo***ou, budu toto anime doporučovat jako jedno z mých TOP. Prozatím velmi velmi - veeelmi silných 95%. Edit [29.11.2011]: Vidím, že jsem zapomenul na celkové hodnocení :-) Stojím si za vším, co jsem řekl (tím kladným). Nic lepšího v tu dobu nevyšlo. Až na pár drobností prostě dokonalé. Ten konec byl... Naprosto... :-) Však se koukněte sami! 96%(17.5.2011)

Na toto anime mě nalákalo aktuálně (květen 2012) velice vysoké hodnocení na Anime News Network. Po prvních pár dílech jsem si ale nad takovým úspěchem na ANN lámala hlavu. Téměř třetina seriálu rozvíjející celý koncept posílání sms zpět v čase a následné změny reality byla, řekla bych, až nezajímavě nudná. Představování nových postav a jejich chování mě dokonce občas i štvalo. Ovšem poté, co se seriál opravdu rozjede, stojí to za to. Jen jsem se trochu bála opakovaček jako ve druhé sérii Haruhi Suzumiyi, ale nakonec se nekonalo. Po nudné třetině seriál konečně nabral spád a člověk už i chápal, o co tvůrcům jde. Přičteme li k tomu pár až dechberoucích zvratů, občas i drsnost některých scén, celkem ucházející logiku a vývoj postav, jedná se o nadprůměrnou sérii, která ovšem postrádá něco, co by se mi zavrtalo pod kůži. Nakonec celkově trochu suchárna, která ovšem se nesnaží hrát příliš na city, ale ničím ani příliš neohromí. Objektivní hodnocení - 4 hvězdy, subjektivní o hvězdu méně.(22.5.2012)

Mňam, v momente keď toto píšem je vonku len 16ep. Zo začiatku som myslel že pôjde o hlúposť ktorá mala pútavú prvú epizodu. Bolo to viac zábavné a v podstate sa nič nedialo, Okabe ktorý si stále vymýšľa, rozpráva do vypnutého mobilu a podobne ma po chvíľke prestal baviť. Neskôr to nabralo na kvalite a v niektorých momentoch sa riešia dosť zapeklité situácie, cestovanie v čase je tu použité často na neštandardné účely ako sme bežne zvyknutý. Zatial 5/5 , po skončení komentár doplním a prípadne upravím hodnotenie. [UPDATE]13.sep.2011 skoncil Steins;Gate, hodnotenie nemením, i keď musím povedať že to mohlo byť určite kratšie, asi 4 epizody boli niečo ako filler, ale boli nutnosťou vzhľadom k príbehu.(23.7.2011)

Pecka. Necakal som ze ma to takto dostane, hlavne ked som sa k tomuto (zatial neznamemu) anime ani neviem akou nahodou dostal. Je to teda riadna namotavka a za jeden den a pol dna som pozrel vsetkych 17 casti co su zatial vonku. Najlepsie na tom serialy je, ze nikdy neviete co presne bude v dalsej casti, kedze casti sa vobec neopakuju a aj ked sa vsetko toci okolo "mikrovlnky", kazda cast je dost diametralne odlisna a nehrozi nejaky stereotyp. Obcas sa zda ze je to predvidatelne, ale nakoniec to je niekedy uplne inak alebo ma tak domotaju ze nakoniec je vsetko tak ako som si myslel na zaciatku ale pritom som si svoje myslienky menil za pochodu. Kazda minuta kazdej casti je putava a zaujme. Davno ma nejake anime chytilo ako toto. Este 7 casti ku koncu serie a fakt netusim, co sa tam este udeje a ako to skonci. Nemam vo zvyku hodnotit pred dopozeranim serie, ale toto je asi jedine ongoing anime co sledujem, neverim ze by to mohli pokazit tak, aby som zmenil svoje hodnotenie, jednoznacne 5*.(30.7.2011)

Dějově nevyrovnané anime, kde silnější prostředek a úplný závěr zachraňují výsledné hodnocení. Jako u většiny time travel filmů i zde se autoři nevyvarovali nepřesností a paradoxů, ale naštěstí jich nebylo tolik, že se dají snadno přehlédnout. Butterfly effect je ukázaný celkem dobře, naprovování škod je však jednou z nejnudnějších částí děje, ikdyž by divák čekal v tomto bodě největší náboj a nejlepší momenty. Ty přicházejí až v závěru se Sophiinou volbou hlavního hrdiny. Chybělo mi víc překvapivých momentů a některé pasáže mi přišli zbytečně zjednodušené. Celkově mírně nadprůměrné. 70%(18.9.2011)

Jednoznačně nejlepší počin tohoto roku co se anime tvorby týče. Napínavé od prvního momentu a ta cesta 24 díly vás prostě donutí sedět na židli do posledního závěrečného momentu rozuzlení. A pozor - divák musí PŘEMÝŠLET, nejen koukat. Musím říct, že obě hlavní postay, geniální tsundere Kurisu i "Mad Scientist" Okarin mě uchvátily, je to parádní dvojka a nadto v laboratorních pláštích, cože je ehm... moje srdcovka.(5.11.2011)

Už před třemi lety ChäoS;HEAd dokázal, že harémový žánr nemusí nutně znamenat o fanservice se opírající ptákovinu s dementním příběhem. Bohužel, seriál nedokázal navázat na hodně slibně rozjetý počátek, utopil se v oceánu příběhových klišé, ponechávajíc tak diváka s hořkým pocitem promrhaného potenciálu. Teď přichází Steins;Gate, jehož herní předlohu mají na triku stejní autoři a dokonce i opening pro anime nazpívala stejně jako pro ChäoS;HEAd Kanako Itō. A svou starší sestřičku poráží ve všech ohledech. Příběh točící se kolem všemožných hrátek s časem je napínavý, děvčata oku lahodící, hlavní hrdina charismatický a kresba perfektní. Jedno z nejpříjemnějších překvapení této sezóny.(17.9.2011)

Steins;Gate je anime, které si první polovinu drží poklidnou atmosféru. "Šílený vědec" Okarin omylem stvoří stroj času a díky němu několikrát změní současnost (příjemné anime, tak na silných 85%). Ale v druhé polovině se Okarin musí vypořádat s následky svých činů. V tu chvíli seriál nasadí nebývalé tempo, kterého se nepustí až do konce! 95% (Komentuji těsně po tom co poslední díl vyšel s anglickými titulky ^ ^ ). I přes ne příliš dobrý soundtrack a pomalejší rozjezd si toto anime rozhodně zaslouží *****.(13.9.2011)

• paket

POZOR SPOILERY Okarin jednoho dne připojí mobil k mikrovlnce a začne vařit banán. Právě sestrojil stroj času. Posíláním SMSek do minulosti plní životní sny svým přátelům. Netuší však, že tím odsoudil svoji otravnou dětskou lásku Mayuri ke smrti. To se zřejmě sám osud snaží naznačit, že není radno hrát si s minulostí. Opakovaně se vydává na nelekhou cestu 48 hodin zpátky v čase, aby splněné sny zrušil. Nezbývá mu něž nasadit sluchátka; uploadovat 3 terabajty svých vzpomínek do CERNu ve Švýcarsku; hacknutým počítačem tam vytvořit malou černou díru a nechat si vzpomínky poslat do minulosti. Musí to však stihnout dříve, než ho zastřelí stydlivá posluhovačka tajné organizace, která na něj právě míří pistolí. Bohužel se prvních 13 dílů neděje nic, co by dávalo smysl. S charaktery postav to není o moc lepší. Zvlášť u protagonisty, který se v půlce seriálu náhle změní z paranoidního blázna, co si rád hraje na vědce v morálního hrdinu. Seriál vrcholí správným patosem, kde dvě "členky labu" soutěží s Okarinem, kdo z nich obětuje svůj život dřív, aby zachránil ostatní. Naštěstí v poslední epizodě přijde deus ex machina a tak vše dobře dopadne. Otázkou zůstává, proč má toto anime tak vysoké hodnocení. Zřejmě to bude nějaký paradox. Mimochodem, chcete-li aby se vám narodila holčička, jezte v těhotenství místo masa zeleninu.(21.11.2011)

První tři díly jsem se v seriálu kompletně ztrácel. Nechápal jsem co a jak, proč ze sebe dělá hlavní hrdina idiota a co se vlastně dějě. Jak se ale seriál rozbíhal a všechno začalo zapadat do sebe, nemohl jsem se od něj odtrhnout. Přiznám se, že poslední dva díly možná byly zbytečné a postavily anime do jiné roviny. Nejenže jsem byl napnutý, ale také jsem se často zasmál a to od srdce. Zkrátka anime jak má být.(17.5.2012)