Hodný syn

• Finsko

Hyvä poika

Finsko, 2011, 87 min

Zaida Bergroth

(Febio Fest) Takto vypadá správný Andělíček Policajt. Totálně pošahaná rodinka v takové malé haciendě na břehu jezírka, kam se k jeho smůle nachomýtne někdo normální. Až komediální začátek pozvolna přechází v nervydrásající závěr, kdy jsem skoro ani nedýchal. Pana Psychouše šlo opravdu jen těžko obsadit lépe... 80% (2. místo mezi soutěžními filmy)(28.3.2012)

Pokud si divák zvykne na chladnější přístup filmu, najde v něm třeba skvělé herecké výkony nebo styl vyprávění, který není příliš náročný. Nesetkáte se s těžkými metaforami či náznaky. Už poprvé, když Ilmari vhodí slídilův mobil do sklenice vody, nemusí mnoho říct, a divákovi dojde, čeho si má dále ve filmu všímat. Zvlášť, když se jmenuje Hodný syn.(30.5.2012)

Herečka Leila Manner utečie pred novinármi s dvoma synmi do letného domu v Kallioniemmi. Starší Illmari je akoby jej ochranca, mladší Unto je naopak tichý a vo svojom svete s kamerou. Pokoj naruší Leiline pozvanie jej priateľov. Respektíve Aimo, ktorí ostane, aj keď ostatní hostia už odišli. Medzitým sa Illmari zblíži s Karitou z miestneho pubu. A atmosféra v dome začína hustnúť.(2.12.2011)

Roztomilé malé umění o dětských letech Wernera Herzoga (nesnažte se komentář pochopit, zvládne to je jeden člověk na zemi)(4.5.2012)

Vypadá to, že na Febio Festu se sešlo hodně Freudových fanoušků, protože jinak si moc neumím vysvětlit, proč tento film o oidipově komplexu získal tak dobrou kritiku. Tématicky zajímavý snímek poněkud pokulhává po herecké stránce a to zejména v osobě hlavního představitele "hodného" synka. Nemůžu si pomoct, ale jeho postavě chyběl emoční náboj a konstantní výraz tváře mi nedovolil se do jeho postavy vžít, natož pochopit, co se jí děje v hlavě. Příběh navíc nasadil od začátku velmi pomalé tempo a některé dialogy mi přišly vyloženě zbytečné. Co se mi naopak líbilo byla krásná ukázka pokrytectví a afektovanosti odehrávající se mezi ne zrovna úspěšnou herčkou-matkou a jejími přáteli. Lehká příměs humoru a vzletné komentáře Ilmariho malého brášky mě docela bavili :). Vidět podruhé bych to ale nemusela...(21.5.2012)

Film má spád, zajímavý příběh, moc pěkné exteriéry i režisérku. Vůbec nejlepší je pak nejmenší protagonista - mladší syn. Snad jen ten herec (nový přítel matky) je takovej úlisnej :) Vítězný film FebioFest 2012.(9.4.2012)

Divácká porota Febiofestu 2012 , zároveň také i vítězný film Febiofestu 2012. Vzhledem k tomu, že severský film mám nakoukaný více než dobře (aspoň doufám), tak nepřináší nic převratného, ale jako prvotina je to příjemné pokoukání. Pokud se dostane do distribuce, najde si svůj divácký okruh. 75%(31.3.2012)

Takhle nějak vypadá letní pohoda na chatě u jezera ve Finsku. Citově neukotvená matka - patrně slavná herečka - unikající před sebou sama a bulvárem; synek, který je divnej a ještě k tomu fixován na matku a sám nejraději kouká do dálky, v předtuše, že se něco stane nebo se nudí; nejmladší synek, který je ještě divnější, běhá s kamerou, filmuje hmyz a skřítky v sauně - ve filmu se o něj nikdo nestará a tak si dělá co chce. Zprvu komedie, posléze romantika a na závěr dusivé psycho rodinné idyly plné pokřivených vztahů a bublajících běsů. Nevyrovnaný, typicky severský a obávám se, že do českých kin se ne-moc hodící snímek.(15.5.2012)

Slušný film, natočený za dvacet dní s malým týmem a několika slušnými herci. Rodinné drama, pěkná kamera, herecké výkony přesně takové jaké měly být. Líbilo. Viděno na festivalu Febio Fest, 25.3.2012(25.3.2012)

Téma filmu je sice zajímavé, snad až takovým bulvárním způsobem, ale zde pro mě nedostatečně kvalitně zpracované. Nejvíce na tomto filmu mě nakonec zaujala postava Unta, po jejímž rozvinutí bych toužila více než vidět film takto do konce.. Přesto budu sledovat se zájmem další režisérčin počin.(3.4.2012)

Po technické stránce není tak povedený jako po té dějové. Když si člověk listuje bulvárními plátky, možná si život některých celebrit takto představuje, na druhou stranu se jim nemůžeme někdy divit, když si chtějí trochu orazit od světa před aparáty a v neustálé snaze o zachování si trocha soukromí. O to těžší pak může Váš život být, když do lásky ke svému synovi dáváte až moc a on je upnutý na Vaši osobu. Ještě, že si synek najde tak "milou" dívku. Ale, ten mladší klučina byl boží!:-)(28.3.2012)

• flakik

Film se zajímavým tématem, ale dost špatně uchopeným. Syn, který je matce spíše partnerem, než ochráncem, jak tvrdil režisér. Rozhodně jsem nepochopil, jak matka může nechat svého syna zajít tak daleko, aniž by cokoliv udělala a pak ho naprosto podtrhne a o druhého syna se ani vůbec nestará. Jediným přínosem byl herecký výkon hlavní hrdinky.(29.3.2012)