Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

hudryhudry 

všechny recenze uživatele

Nejftipnější a nejgeniálnější film s Wallacem a Gromitem. V dětství jsem se na tomhle filmu v originálním znění učil angličtinu a doteď ho miluju. Genialita tohoto filmu spočívá v jemném anglickém humoru a výborném grafickém zpracování. Finální honička a grandiózní finále je jen třešničkou na dortu.... Jo a mimochodem, Přemek Podlaha by se měl od těchto kutilů učit! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoducho bomba! Dokonalosť sama a musel by som vymenovať veľa superlatívov aby som mohol vyjadriť pocity. Krásne jednoduchý humor s jednoducho krásnou grafikou, nemám čo vyčítať. Na ovčiu synchronizáciu na sajdke nemám slov. Azda len to, že chcem vidieť viac Parka. Týchto pár dielov mi jednoducho nestačí! 90%. ()

Reklama

Martyyn 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s poněkud nemotorným vynálezcem Wallacem a jeho věrným psím souputníkem Gromitem. S plastelínou se dokáží dělat divy nejen u nás, ale i na ostrovech a Nick Park je toho živým důkazem. Tyto dva parťáci si umějí poradit se vším se vtipem a kapkou napětí. Nejvíc mne určitě pobavil povedený Gromitův únik z vězení. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Nick Park je v první řadě PAN UMĚLEC/ANIMÁTOR. Vždyť to, co dokáže s plastelínovou animací, je nebývale kvalitní, povedené a především zábavné a vtipné. V jeho filmech nechybí romantika ani napětí - to vše však "vystavěno" tak, že výsledným efektem je divákův úsměv/smích/řehot (nehodící se škrtněte). Nick Park čerpá z velkého množství filmových žánrů a filmů (viz jeho "hitchcockovsky" vystavěné napětí, "romantické" nálady ve filmu atd.). Snímek O CHLOUPEK je natočen s obrovským důrazem na detail. Každá drobnost zde má své místo (viz tapety na stěnách, Gromitovy vynálezy, Wallacovy knihy atd.). Shrnuto a podtrženo: Snímky Nicka Parka - včetně snímku O CHLOUPEK - patří dle mého názoru k tomu nejlepšímu z plastelínové animace, co kdy na tomto "širém a zvláštním světě" vzniklo. Doporučuji vidět, slyšet a vychutnat si tento FILMOVÝ BONBÓNEK. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelný král krátkometrážních filmů, moje dávná láska z dětství, vrchol legendární série Wallace a Gromit a zároveň ztělesnění ojedinělé tvůrčí geniality Nicka Parka. Dokázat evokovat tolik nesmírně rozmanitých emocí na pomezí pouhých třiceti minut, navíc v rámci animovaného žánru prostřednictvím plastelínových panďuláků, je fakticky obdivuhodný. Výjimečné dílko. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)
  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)

Reklama

Reklama