foto

Helena Bonham Carter

  • nar. 26.5.1966 (50 let)
    Golders Green, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Helena se narodila 26. 5. 1966 ve znamení Blíženců v Londýnské čtvrti Golden Green v rodině vysokých politických hodnostářů a filmových profesionálů (její pradědeček H. H. Asquith byl v letech 1908-1916 předsedou vlády Velké Británie). V životě ji nejvíce ochromila operace mozku, kterou prodělal její otec – byl po ni kompletně paralyzován.

Helena si v roce 2002 zahrála s Guyem Pearcem ve filmu Till Human Voices Wake Us a následující rok ve válečném dramatu z produkce HBO Živě z Bagdádu, za které byla nominována na Zlatý glóbus a Emmy. Svůj talent propůjčila např. provokativnímu Klub rváčů od Davida Finchera, nové verzi Planety opic od Tima Burtona a nebo černé komedii Davida Atkinse Novocaine.

Za roli ve Wings of the Dove režiséra Iana Softleyho získala nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší herečka, Zlatý globus a cenu Screen Actors Guild. Je také držitelkou ocenění Canadian Genie Award (za film Margaret's Museum) a byla nominována na Emmy (za roli v seriálu Merlin). V poslední den natáčení jejího celovečerního debutu Lady Jane jí James Ivory nabídnul hlavní roli ve filmu Pokoj s vyhlídkou. Tím odstartoval sérii adaptací románů E. M. Forster, díky kterým Bonham Carter získala mezinárodní uznání.

Následovaly filmy Kam se i andělé bojí vstoupit, Howards End, Hamlet, Frankenstein a Mocná Afrodité. Bonham Carter má na kontě také spoustu televizních rolí - zahrála si oběť anorexie v komediálním dramatu Správná věc, striptérku ve filmu Tančící královna a vdovu po Lee Harvey Oswaldovi v dramatu Fatal Deception. Zahrála si také v divadelních hrách Woman in White, The Chalk Garden, House of Bernarda Alba a Trelawny of the Wells.

V roce 2005 dala hlas Paní Tottingtonové v celovečením dobrodružství Wallace & Gromita od Nicka Parka a ve stejném roce se objevila v roli maminky Buckettové v Burtonově snímku Karlík a továrna na čokoládu. S režisérem Time Burtonem znovu spolupracovala, když propůjčila svůj hlas postavě Mrtvé nevěsty v animovaném horroru Mrtvá nevěsta Tima Burtona, který vychází ze staré ruské pohádky podobného půdorysu. Je to příběh Mrtvé nevěsty a nešťastného ženicha, kterého si ona v den jeho pozemské svatby odtáhne do podsvětí.

Již dříve se objevila v několika Burtonových filmech, např. Velká ryba nebo Planeta opic.

Jan "JanderaDKA" Kroulík

Herecká filmografie

2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Codes of Conduct (TV seriál)
Love, Nina (TV seriál)
55 Steps
2015 Popelka
Sufražetka
2014 Salting the Battlefield (TV film)
Turks & Caicos (TV film)
2013 Burton a Taylorová (TV film)
L'Extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet
Osamělý jezdec
2012 Bídníci
Nadějné vyhlídky
Temné stíny
Therapy, A
2011 Gruffalovo dítě (TV film)
Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Life's Too Short (TV seriál)
2010 Alenka v říši divů
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Králova řeč
Toast (TV film)
2009 Enid (TV film)
Gruffalo (TV film)
Harry Potter a Princ dvojí krve
Terminator Salvation
2008 Masterpiece Contemporary (TV seriál)
2007 Harry Potter a Fénixův řád
Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
2006 Rok '66
2005 Báječná sedmička (TV film)
Karlík a továrna na čokoládu
Mezi mužem a ženou
Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka
2003 Jindřich VIII. (TV film)
Velká ryba
2002 Heart of Me, The
Než nás probudí lidský hlas
Živě z Bagdádu (TV film)
2001 Football
Novocaine
Planeta opic
2000 Carnivale
1999 Drsný holky
Klub rváčů
The Nearly Complete and Utter History of Everything (TV film)
1998 Merlin (TV film)
Pomsta bude sladká!
Teorie létání
1997 Domácí štěstí
Křídla vášně
Petticoat Expeditions, The
1996 Stínohra
Večer tříkrálový
1995 Margaret's Museum
Mocná Afrodité
1994 Butter (TV film)
Dark Adapted Eye, A (TV film)
Frankenstein
1993 Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald (TV film)
Tančící královna (TV film)
1992 Rodinné sídlo
1991 Kam se i andělé bojí vstoupit
1990 Hamlet
1989 Francesco
Správná věc
1988 Maschera, La
1987 Hazard srdcí (TV film)
Maurice
Vision, The (TV film)
1986 Lady Jane
1985 Pokoj s vyhlídkou
Screen Two (TV seriál)
Theatre Night (TV seriál)
1983 Pattern of Roses, A (TV film)

Dokumentární

2014 Night Will Fall (TV film)
2007 Hidden Secrets of Harry Potter, The (TV film)
2006 Voices from the Underworld
2002 Hollywood, Inc. (TV seriál)
2001 Making of 'Planet of the Apes', The (TV film)
1996 Great War and the Shaping of the 20th Century, The (TV seriál)

TV pořady

2014 Harry Potter: The Making of Diagon Alley (TV pořad)
2013 85. Annual Academy Awards (TV pořad)
2012 The Orange BAFTA Film Awards 2012 (TV pořad)
2011 The Orange BAFTA Film Awards 2011 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2005 Made in Hollywood (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
2002 Módní policie (TV pořad)
1999 Comic Relief: The Record Breaker (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace