Reklama

Reklama

Wallace a Gromit: O chloupek

  • Česko O chloupek (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Komedie / Rodinný
Velká Británie, 1995, 30 min

Režie:

Nick Park

Scénář:

Nick Park

Hudba:

Julian Nott
(další profese)

Obsahy(1)

Wallace, Gromit, zločinný buldog Preston a krásná Vendulína... Britský oscarový animovaný film Nicka Parka. Ovce, úklady a láska – to všechno čeká v této půlhodině pana Wallace a jeho inteligentního psa Gromita ve strhujícím, napínavém ale i humorném příběhu nazvaném O chloupek. Nick Park za něj v roce 1996 získal Oskara. Rafinovaně realizovaný animovaný film, kombinující formelu s kostrami klasických loutkových filmů, kde počet střihů 10krát převyšuje hraný akční film, a kde tedy záleží na jakémkoliv detailu. Zde totiž rozhodují „ohromné maličkosti". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (122)

ZeroCZ1233 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální krátkosáhlé dílko, jež překonává žánrově podobné snímky nejen na poli animace. Neskutečná podívaná se schopností rozličných nálad a atmosfér, kdy dovede z mrazivé typickosti detektivky udělat humornou lehkovážnost s prvky absurdity. Hodně také dělají na animák nezvyklé narační prvky, jež si hrají s detaily a pozorností diváka. A samotná výtvarná stránka je bez debat, plastelínová forma je velmi podmanivá vybízející k mnoha nápadům, jež autoři plně využívají a zároveň to beru jako takovou poctu poctivé ruční práci. Bezdebatních 10/10. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na první pohled se tenhle kraťas jeví jako prachobyčejná dětská rozrávka, ale svou detailně promyšlenou dějovou konstrukcí, kreativním vedením divákovy pozornosti a dokonale zhuštěnou fabulí, která by za jistých konstalací pokryla i film celovečerní, se jedná o dílo bezmála ojedinělé a inspirativní. Způsob, jakým scénář vyvolává u publika napětí a zvědavost, potažmo jak dokáže zkratkovitě a na více úrovních přenášet zásadní dějové informace, je skutečně příkladný. Neexistuje jiný půlhodinový animák, který by v úvodu syžetu rozdal před diváka všechny zásadní motivační karty, a přesto ho pak zvládal soustavně bavit, napínat i překvapovat. Zářný důkaz, že i v těchto kinematografických subsvětech lze mluvit o náročném a rafinovaném umění... ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Když je Wallace zaujat pohlednou Vendulínou, nezbývá, než aby chladnou hlavu zachoval Gromit (a jeho pomocnice Pižla). Bude ji potřebovat, protože i vynálezy se mohou otočit proti vám... Velice propracovaná plastelínová animace, cit pro detaily vztahující se k celku, vtipné až bláznivé nápady... to vše a ještě o něco víc v tak krátkém filmu. Zajímavé komentáře: Pohrobek, Matty, zputnik. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný počin od anglického Švankmajera Parka Vás ve Chloupku nenechá chvíli v klidu. Zábavná a veselá akční půlhodinka dokazuje jeho mistrný cit pro "neživou věc", akčnost a detail. Od ostatních klasických animací, vyráběných po desítkách ve stylu Pocahontas, Lví král, Mauglí atd.., tato je mezi všemi opravdu jak Popelka. ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Fido Dogstoyevsky ma zničil maximálne. Inak geniálna rozprávka, Gromit zas a znova trpí a zvláda to ako sa patrí...mnohí z nás by sme sa tomu mali priučiť. Výborná práca, Nick Park...zas raz ste dokázali, že ste majster a Oskar vám patrí zaslúžene. Príbeh pohltí aj náročného diváka a prinúti ho zamyslieť sa prípadne si poplakať na nešťastí, no taktiež nad krásnym priateľstvom. Bravó...skvelá práca. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Poprvé se zde objevuje ovečka "Pižla", která poté dostala svůj vlastní seriál Shaun the Sheep. (melloun)
  • Preston (jméno zlého psího neřáda) je rovněž název rodného města režiséra Nicka Parka. (Valsadora)

Reklama

Reklama