Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Bude to již hodně dlouhá doba co jsem tento snímek viděl prvně. Tehdy ovšem asijská tvorba pro mne byla jen občasným zpestřením mezi tuctovou americkou a evropskou produkcí a právě proto si jej nyní jakožto 95% asiofil pouštím znovu. Stručně - nádherná hudba, poetika, romantika, překrásná hlavní hrdinka a pak už ta ČB "omáčka" okolo jež je vlastně jediným důvodem, proč nemohu dát plné hodnocení, protože samotný zamilovaný příběh je skvostný a prakticky bezchybný. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Prostý, jednoduchý a čistý příběh o ryzí lásce Di k mladému učiteli, podaný formou vyprávění jejich syna. Velmi citlivě zpracované, po stránce vizuální hodné chvály a mladičká Ziyi Zhang byla roztomilá, jen mě mátl její věk. Ve filmu jí bylo osmnáct, ale vypadala na třináct i když ve skutečnosti jí bylo v době natáčení dvacet let. Nedá se nic dělat, ale jako celek na mě film působil až moc pohádkově, téměř naivně a emotivně to šlo dnes trošku mimo mě. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Pomalé, rozvláčné tempo nás zavádí v černobílém úvodu do vesnice v Číně, kam se vrací na pohřeb syn zemřelého místního učitele. Jenže jeho maminka si postaví hlavu, že z nemocnice k pohřbení nebude její muž přivezen autem, ale přinesen, podle staré tradice, po cestě, po které čtyřicet let chodili. A již barevně, začne se před námi odvíjet milostný příběh jejich seznámení, kdy mladého nově příchozího učitele potkala ve věku osmnácti let a hrozně nesměle, ale bláznivě se do něj zamilovala, čímž porušila počátkem šedesátých let zaběhnutou tradici dohazovaného manželství.Jak byla Ziyi Zhang ve své roli nevinná a kouzelná.....nádherná kamera, hudba a i když vyprávění bylo na mně trošku rozvláčnější, byla jsem na závěr velmi, velmi dojatá a tak trochu neobvyklý film za čtyři hvězdy. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborný romantický film od Yimou Zhanga. Má dosť dobrý príbeh o mladom dievčati, ktoré sa zamiluje do nového učiteľa, ktorý prišiel vyučovať do ich malej dedinky a po ničom inom netúži tak ako po ňom, pričom jeho pocity nie sú o moc iné a tento príbeh svojej mladosti rozpráva už vo vyššom veku svojmu synovi, ktorý práve prišiel na pohreb otca. Spracovanie sa mi páči, ešte čiernobiely úvod pôsobí skôr len priemerne, ale už po chvíli sa začne rozprávať príbeh čistej lásky a to si ma získalo hneď. Dej je po celý čas úplne jednoduchý a bez žiadneho prekvapenia, ale to nie je žiadny zápor, celý čas sa na to skvelo pozerá, celé je to tak krásne čisté a nevinné, film sa venuje takmer iba hlavnej hrdinke, ktorí si chce svoju lásku získať a je ochotná pre ňu urobiť všetko. A rovnako sa mi to aj všetko páčilo, či už tie pohľady z diaľky, varenie tých najlepších miestnych jedál, alebo jej prejavy obetavosti ako beh s jedlom, čakanie v zime a mnohé iné. A našťastie nesklame ani celý záver, ktorá sa opäť odohráva v súčasnosti, ale na rozdiel od úvodu je podaný výborne. Hereckému obsadeniu sa nedá nič vytknúť, celé to ťahá dokonalá Ziyi Zhang, ktorá takto zažiarila už vo svojej prvej úlohe a zaberie si takmer celý priestor a preto už tých pár zvyšných postáv, ako učiteľ alebo jej matka ani nemajú ako zaujať, tiež v ničom nesklamú, ale hlavnej hrdinke sa tu už priblížiť nedá. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Yimou Zhang si vystačí s kúskom prírody a pár hercami a dokáže stvoriť takéto úchvatné dielo. A k tomu ešte tá skvelá hudba, ktorá je takmer všadeprítomná. Škoda toho úvodu, ktorý mi narúša inak perfektný dojem, ale je to skutočne krása po všetkých stránkach. 83% ()

kitano 

všechny recenze uživatele

I ked dejovo je to velmi jednoduche, a chybala mi vacsia "pestrost" (obcas je to predsa len trochu monotonne), Zhangova presna a velmi citliva rezia zanechava obrovsky dojem. Sustredi sa sice na malo detailov, tazi s nich vsak najvacsie mozne maximum, velmi nenasilne a prijemne prelina casove roviny a vsetku tu jemnu pracu zurocil v nahernom finale. Je sice mnoho nadhernych (aj lepsich) azijskych romanci, avsak vyzualny styl a nadhera tomuto filmu dava velmi osobitu atmosferu. Keby som nevidel to mnozstvo podobne ladenych filmov, siel by som urcite na plny pocet. Necham si vsak otvorene zadne dvierka a ked raz budem mat svoju vlastnu domacu mini-kinosalu, pustim si to znova (osamote) a tusim, ze plnemu hodnoteniu sa nevyhnem. (8.2/10) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Yimou Zhang řekl, že inspirací při tvorbě tohoto filmu mu byl íránský režisér Abbas Kiarostami, kterému tímto vzdal poctu. (profhubert)
  • V domě Zhao Di visí na začátku filmu plakát k soundtracku filmu Titanic (1997). (profhubert)
  • Scénář k filmu napsal Bao Shi podle své vlastní novely "Remembrance". (profhubert)

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama