Ztracené světy (TV seriál)
Lost Worlds
Dokumentární / Historický
Velká Británie, 2006, 55 min
Stuart ElliottObsah
Stonhenge a hrad skutečného hraběte Drákuly, letadlo bratří Wrightů a Titanic, Atlantida a Palenque, dále pak i budovy spojené se známými jmény, jako je Ivan Hrozný, dr. Jekyll a Mr. Hyde, Jindřich VIII., Hitler, Stalin nebo Al Capone – všechny jsou lidským dílem, lidské dílo však podléhá zubu času. Krajina dodnes uchovává jejich ruiny, stopy a pozůstatky, zatímco historiografie vzpomínky na ně a záznamy dávných kronikářů. Jestlipak by na základě toho všeho mohly být tyto stavby znovu vzkříšeny? Tvůrci našeho monumentálního seriálu (má více než 30 dílů) se o to pro každý případ pokusili. (oficiální text distributora)
Němi
Stavba Titaniku - Ukázka největšího doku světa, životních podmínek tisíců dělníků ("Padající nýty z vrcholku lodě neřešili, byli rádi, že mají práci."), dochovaných částí souběžně stavěné Olympie, něco z plánů a historických míst, kde Titanik vznikal, nebo mu daly vzniknout.(21.3.2012)
kaposlav
Na jednej stránke množstvo informácii, avšak mi tam vadilo zamiešanie politiky. Miestami je to dosť cítiť pokritectvom a poupravenim pravdy na ovplivnenie mienky. Tie negatíva na ktoré dokument poukazuje v dieloch o Hitlerovom a Stalinovom supemeste sa paradoxne vyskitovali a vyskituju i dnes vo Velkej Británii, USA, Japonsku, Austrálii a v celej kapitalistickej západnej europe. "Ako ťažko museli pracovať ludia za Stalina, za ake peniaze, aky to boli otroci, ako sa každý bál prdnúť, ake to bolo neludské, ako bývali" a pri dieloch o Aténach či Čerčilovich bunkroch to už neriešili len obkecávali všetko v superlatývoch. Dokument sa mal volať napr.:Bacha na Komoušou a Náckov, alebo Iba my Kapitalisti vieme všetko najlepšie. Nie je to hodné viac ako 3* a to hodnotim len tie zaujmavejšie časti.(22.1.2012)
dmk
Velmi zajímavý dokument, který volí velmi známá témata, ale ukazuje na nich to co v ostatních dokumentech neřeší.(titanek-město založené pro jeho stavbu, Hitlerovské Německo-stavby apod.) Strhávám, však jednu hvězdičku za nízkou kvalitu zpracování, strašně mi vadí, jak tam vždy "vyšlou" dva lidi zjišťovat jak to bylo, dle mého názoru to strhává seriosnost dokumentu. A i rozhovory s "místními" pokulhávají, úžasné bylo, když v díle s piráty zašli k jednomu domu a tam s průvodkyní několikrát zopakovali: "Toto je původní" "Ano toto je původní...." Ale jinak velmi zajímavý dokument.(29.5.2012)