Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Wlodowie. Thriller o zločinu, který otřásl polskými médii. V malé vesničce dochází ke krvavé vraždě šedesátiletého recidivisty, který již dlouhá léta terorizuje své sousedy. Pachatelem může být kdokoliv z místních obyvatel. Jsou zatčeni a obviněni tři bratři. Začíná vyšetřování, ve kterém vyplavou na povrch mnohá ukrytá tajemství obyvatel vesničky. (gudlak1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aj wy máte suseda s ktorým si newiete poradiť?..." Po tomto wýbornom poľskom filme bude wáš dotierawý sused wyzerať ako najlepší kamarát. Obzwlášť dobrý casting spôsobil, že by ste tú swiňu, ktorá terorizuje celú dedinu najradšej sami lopatou zabili. Fakt som mal chuť tiež mu jednu jebnuť, takú poriadnu - wychodňarsku...Swojimi ohawnými skutkami i odporným ksichtom si o to koledowal. Ten drzý hajzlík má wšak stále pod sakom priprawenú nejakú mačetu a zaujímajú ho iba "peňonze" a chlast. Aj táto swiňa je wšak človek a zákony platia aj pre pomstiteľow, ktorí už "ZLO" nechceli tolerovať. Film pôsobí weľmi realisticky, herecké wýkony sú bezchybné a nawyše film donúti premýšľať...O nutnosti a spráwnosti zakročiť, o wýške trestu, ne-činosti polície i o tom, či má takéto hovädo práwo žiť...a to nie je málo. Ako bonus (asi za dobrý skutok pomstiteľow) zaznie nádherná hudba, ktorú si wychutnáte popri záwerečných titulkoch. Barzo dobre! 80%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poláci jsou jinde. Je škoda, že Češi se zmůžou maximálně na komedie či pohádky ( Uvidíme co nastávající Jan Žižka,který se zatím jeví solidně). Poláci však servírují dusný Drama/Thriller vyprávěný retrospektivně o starém muži, který terorizuje svou rodinu a musí za to krutě zaplatit. Jsou zde scény z vězení, ze soudu i trochu fyzického násilí, takže téměř od každého něco. Plusem jest i krátká 85 minutová stopáž,takže diváka film takřka nenechá vydechnout. Slušný počin. 75% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

78 minútová, temná sonda do duše zlého muža, odohrávajúca sa v dvoch časových líniách, pred a po skutku, kedy šestica ľudí, nedokázala viac akceptovať ubližovanie členom vlastnej rodiny, a tak zobrala spravodlivosť do vlastných rúk. Presne takto to v mnohých prípadoch dopadá. Ten čo si to najviac “zaslúži”, nakoniec zo všetkého vyjde ako "víťaz", pričom potrestaní budú ostatní, keďže zákon, ale i ľudia, ktorí ho vzhľadom k výkonu povolania "využívajú", nevedia čítať "medzi riadkami". V mnohých prípadoch totiž fungujú ako naprogramované roboty bez rozumu, a preto je verejná mienka policajtov s prívlastkom: KOKOTI, v niektorých prípadoch, snáď aj zaslúžená. Všetko potvrdzuje výstižný krátky dialóg z filmu: otázka: „Podľa vás mali na výber?“, odpoveď: „Z pohľadu zákona je to irelevantné!“. Bohužiaľ, ľahostajnosť je hlboko vrytá do našej mysle, netýka sa nás to, a tak to nie je „náš“ problém. TAK TO SKRÁTKA JE A INAK TO ZREJME UŽ NEBUDE .. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Že Polsko točí dobré filmy, na to jsem si už zvykl. Že Lincz mě zaujme na první pohled, to mi bylo vcelku jasné. Že z filmu budu ale takhle v šoku, to by mě jen tak nenapadlo. Film vlastně pojednává o pravdivém příběhu, který se v jedné polské vesničce stal. Vypráví o tom, jak ten demokratický systém, který si tu všichni vybojovali má své mouchy a člověk proti některým případům nemůže dělat vůbec nic. Na něco ten středověk přeci jen byl dobrej, co si budeme povídat... ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných událostí - Tato propagační nálepka nemusí nutně znamenat, že nám bude vyprávěn silný příběh, že se nám dostane inspirace k přemýšlení o vážném tématu, že budeme nedýchat pod dojmem vzrušující akce; zkrátka že uvidíme dobrý film. Polský Lincz je toho dobrým důkazem, protože je představitelem typické mediální zkratky, která ohlodává kontext na minimum a manipuluje předobrazem tak, aby výsledný syžet odpovídal jakési iluzorní představě ambiciózního autora o "důležitém filmu". Filmový Lincz je napsaný podle mého soudu dost nepřesvědčivě (jakkoli si nedělám iluze o stavu polské policie, justice, médiích a společnosti obecně - tak jako o té české) a k některým klíčovým dějovým momentům není k dispozici žádná indicie (proč?, jak?). Nejdůležitější otázka filmu - jak právo hledí na vraha tyrana a jak je toto právo uplatňováno v praxi - je utopena ve frázích a je víceméně použita pouze k rozdělení stran a rolí. Protože podvědomě cítím, že film neřekl vše o motivech onoho tyrana (viz ty novinové výstřižky), nutně musím toto vnucené rozdělení rolí vnímat nejednoznačně a právníky v daném podání jako karikatury. Téma je to silné, ale i přes perfektní vizuální zpracování jsem z tohoto filmu nakonec dost zklamaný... ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Leszek Lichota byl v roce 2011 nominován na cenu Zlota kaczka pro nejlepší debut v mužské roli. Na stejnou cenu byl snímek nominován také v sedmi dalších kategoriích, a to nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší foto a rovnou čtyřikrát pro nejlepšího herce. (gudlak1)
  • Snímek byl v roce 2011 nominován na cenu Złote Grono, a to v kategorii nejlepší film. (gudlak1)
  • Skutečný zločin, podle kterého je film natočen, byl spáchán 1. července 2005. Obyvatelé polské vesnice Włodowo tehdy umlátili k smrti recidivistu Józefa Ciechanowicze, který je dlouhodobě tyranizoval. Dne 18. prosince 2009 byli viníci vraždy omilostněni prezidentem Lechem Kaczyńskim. (Homerking)

Reklama

Reklama