Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Wlodowie. Thriller o zločinu, který otřásl polskými médii. V malé vesničce dochází ke krvavé vraždě šedesátiletého recidivisty, který již dlouhá léta terorizuje své sousedy. Pachatelem může být kdokoliv z místních obyvatel. Jsou zatčeni a obviněni tři bratři. Začíná vyšetřování, ve kterém vyplavou na povrch mnohá ukrytá tajemství obyvatel vesničky. (gudlak1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně dlouho jsem tohle musel vydejchávat, protože Lincz si vzal moje emoce do posledního gramu. Jestli mě něco dokáže vytočit daleko za červenou tak je to mlácení ženský. Nic ubožejšího už chlap udělat nemůže a když jsem viděl jak tam ten zmrd mlátí jednu ženskou za druhou, tak se ve mě vařila krev a nepřestala ani v jiných složkách filmu. Neschopnost policie ochránit obyvatele vesnice, sváznost státu si s takovou věcí poradit a především důsledky za čin pro lidi, který byli tím vším zahnaný do kouta. Opravdu mimořádně silný a emotivní film a skvělá filmařská i herecká práce, protože všechno vypadalo naprosto realisticky. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Drama založené na skutečných událostech, z nichž opravdu tuhne krev v žilách. Jak je vůbec možné, aby se takového teroru na obyvatelích malé vesničky dopouštěl nějaký pošahaný, starý ču*ák? Jak může jeden člověk terorizovat ostatní a bez jakéhokoliv svědomí provádět všechny ty násilné, psychopatické činy, aniž by s tím kdokoliv něco dělal? Naštěstí se pak šikovní polští bratři odhodlají vzít věci do svých rukou, vzepřít se a zachránit tak sousedy před neustálým životem ve strachu. Pomsta je zasloužená a spravedlivá. Články o tomto činu jsou na netu k dohledání. Všechny, co jsem našla, jsou však v polštině, takže slovník je nutný:) ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných událostí - Tato propagační nálepka nemusí nutně znamenat, že nám bude vyprávěn silný příběh, že se nám dostane inspirace k přemýšlení o vážném tématu, že budeme nedýchat pod dojmem vzrušující akce; zkrátka že uvidíme dobrý film. Polský Lincz je toho dobrým důkazem, protože je představitelem typické mediální zkratky, která ohlodává kontext na minimum a manipuluje předobrazem tak, aby výsledný syžet odpovídal jakési iluzorní představě ambiciózního autora o "důležitém filmu". Filmový Lincz je napsaný podle mého soudu dost nepřesvědčivě (jakkoli si nedělám iluze o stavu polské policie, justice, médiích a společnosti obecně - tak jako o té české) a k některým klíčovým dějovým momentům není k dispozici žádná indicie (proč?, jak?). Nejdůležitější otázka filmu - jak právo hledí na vraha tyrana a jak je toto právo uplatňováno v praxi - je utopena ve frázích a je víceméně použita pouze k rozdělení stran a rolí. Protože podvědomě cítím, že film neřekl vše o motivech onoho tyrana (viz ty novinové výstřižky), nutně musím toto vnucené rozdělení rolí vnímat nejednoznačně a právníky v daném podání jako karikatury. Téma je to silné, ale i přes perfektní vizuální zpracování jsem z tohoto filmu nakonec dost zklamaný... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

je neskutocne osviezujuce obcas si spravit vylet do neprebadanych riek europskej kinematografie. Lynč je film, ktory je tak jednoduchy, ale zaroven brilantny. Stopaz je kratka, ale za ten kratky cas sa nestihnete ani raz nudit, a to najma preto, lebo s ohryzenymi nechtami cakate, ako to cele dopadne a kedy hlavne toho stareho zmr*a uz konecne niekto tresne lopatou po gebuli. Herecke vykony boli tak prirodzene a uveritelne, ze niektori nasi herci, by si mali brat priklad z toho, co je to skutocne herectvo. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Skvělé skutečné drama o tom, že právo na ochranu před zlem ještě nemusí mít oporu v zákoně. Morální právo v paragrafech nenajdete. Zparchantělej zmrd je přeci taky jenom člověk se všemi právy, jaká máte vy. Na rovinu se přiznávám, že bych se k tamnímu lynči přidala a ani bych nepřemejšlela, jestli když majznu dědka rejčem po palici, to rozdýchá, nebo ne.. Pak ale ty následky. Komu by se chtělo nastavovat 10let prdel cigošskýmu kápu ve vězení. A taková dilemata mám ve filmu opravdu ráda. Jsou to totiž opravdové problémy a skutečný život. Velké plus tohoto snímku vidím kromě výborného zpracování hlavně v perfektních hereckých výkonech. Absolutně přirozené, civilní herectví, kdy herec vesničana nehraje, ale přímo jím je.Všechny postavy do jednoho byly zahrané tak uvěřitelně, jako bych se na tu událost dívala v realitě a ne ve filmu. Z toho dědka mi bylo vážně fyzicky nepříjemně. Polská tvorba má u mě čím dál větší důvěru. Národ veksláků, ale filmy točej, že by se od nich mohl Hřebejk učit. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Skutečný zločin, podle kterého je film natočen, byl spáchán 1. července 2005. Obyvatelé polské vesnice Włodowo tehdy umlátili k smrti recidivistu Józefa Ciechanowicze, který je dlouhodobě tyranizoval. Dne 18. prosince 2009 byli viníci vraždy omilostněni prezidentem Lechem Kaczyńskim. (Homerking)
  • Leszek Lichota byl v roce 2011 nominován na cenu Zlota kaczka pro nejlepší debut v mužské roli. Na stejnou cenu byl snímek nominován také v sedmi dalších kategoriích, a to nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší foto a rovnou čtyřikrát pro nejlepšího herce. (gudlak1)
  • Snímek byl v roce 2011 nominován na cenu Złote Grono, a to v kategorii nejlepší film. (gudlak1)

Reklama

Reklama