Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Je päť priateľov, je vojna a každý z nich ma v nej určite miesto i úlohu a dali si sľub, že do Vianoc sa všetci stretnú, ale ako to pri takýchto sľuboch býva, sú v rovine zázrakov a tu sa žiadny nekonal. Po tomto stretnutí už nič nebude také ako predtým,ani oni nebudú taký ako predtým. Práve pri takýchto filmoch som rad, že sa môžem zobudiť, lebo tu sa dá zivot ľahko stratiť. Par postáv, par príbehov, jedna z nich bude mesačná hviezdička a ostatný budú bojovať na fronte alebo vo vlaku do koncentračného tábora. Vidíme tu postavy plne ideálov, ale ako film pokračuje tak sa radikálne menia ich postoje a charaktery a to čo si predstavovali je nenávratne preč. Je tu všetko čo si predstavujem pod pojmom vojna ako beznádej,krutosť,nenávisť,strach a smútok. Tie chvíľkové upútavky z tej doby sem náramne pasovali. Len mi tu veľmi vadili dve veci, jedna je ta, keď bratia bojovali na fronte, vždy nejakým zázrakom prežili, zdalo sa mi to prehnané, neveril som tomu, že je to možné a za druhé nenávisť Poliakov k židom, je pravda, že k mi veľkú náklonnosť nechovali, ale bolo veľa Poliakov,ktorí stratili život práve kvôli záchrane života židov, tak nechápem prečo ich vykreslili ako nenávistne svine, naozaj všetci neboli taký, toto dosť zneuctili. Všetci piati mali strašne šťastie,vo vojne musí byt vždy, ale v takejto miere určite nie,to už hranici z naivitou.Tieto dve záležitosti pripravili film o jednu hviezdu, ale aj tak ako celok je impozantný. ()

Jigy 

všechny recenze uživatele

Nezkutečně dobře zpracovaná válečná minisérie. Snaží se nezkreslovat a idealizovat hrdiny ani na jedné straně. Obraz reálií války, utrpení a změny člověka v tomto všem je velmi silný. Pokud se Němci tímto způsobem snaží vyrovnat s válečným komplexem a utrpením, které bylo způsobeno, mohu ji jim tleskat. Většina vojáku byli jen kluci plní ideí a propagandy. Odraz válečných hrůz je však zlomil a často zničil. Reálný odraz jedné z nejhnusnějších kapitol historie. ()

Reklama

Vojťas 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se k té sérii německého "Bratrstva neohrožených" konečně probojoval. :-) Sice by to ve výsledku stačilo smrsknout do 1 dlouhého filmu a "kladný" německý pohled mi dost vadil, ale je pravda, že Američané nejsou ve svých filmech o invazích o moc méně alibističtí... Zručně natočené válečné psychologické drama. 70% ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi oceňuji, že Němci tuhle minisérii natočili a zvládli to víc než na jedničku. Bez patosu, nostalgie, prostě tak, jak to tehdy někteří obyvatelé Německa viděli. Pět nerozlučných kamarádů, každý povahou úplně jiný, z toho dva bratři, jeden voják, druhý intelektuál, William, židovský syn krejčího, Greta, toužící být slavnou zpěvačkou a Charlotte, která spěchá pomoci do lazaretu německým vojákům. Válka bude krátká a Vánoce všichni oslaví spolu v Berlíně. Prošli celou válku, každý s jiným osudem.... Působivé, bez příkras, drsné i dojemné. Válečné životy.... Sáhli si na samé dno aby prohlédli. Za plný počet hvězd plným právem. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Na německou televizní produkci překvapivě hodně kvalitně zpracované dílo. Pohled na válku z německé strany je hodně naturalistický a člověku až zamrazí, kolik se dokázalo sejít chladnokrevných sviní na jednom místě, díky čemuž trpěl nejen celý německý národ, ale defacto celý svět. Tenhle trojdílný film je příběhem pěti přátel, kteří si tím peklem museli projít. Oceňuji tedy, že se film nesnaží látku obsáhnout přehnaně rozmáchle, ale spíše se zaměřuje na užší skupinu lidí. Přesto se mu však daří zprostředkovat poměrně komplexní pohled na celé 4 roky. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • Historik Norbert Frei, ktorý je profesorom moderných a súčasných dejín na Univerzite Friedricha Schillera v Jene, o filme povedal: „Film je krokom vpred, pretože v nemeckej televízii sme ešte nikdy nevideli vojnu proti Sovietskemu zväzu takto neprikrášleným spôsobom. Výhodou tohto trojdielu sú sivé tóny: žiadne jednorozmerné, idealizované postavy, žiadna výzva k ľahkej identifikácii, žiadna melodráma, ale zlomené postavy, ktoré si uvedomia svoju spoluúčasť. Scenár veľmi umne spracováva výsledky nedávnych súčasných historických výskumov: zapojenie Wehrmachtu do vraždenia Židov, strieľanie rukojemníkov v partizánskej vojne, rozkaz komisára – ale aj bezcitnosť, s akou krajania vtrhávajú do bytov. deportovaných Židov. Skutočnosť, že skúsenosti z vojny sú prijímané s takou naliehavosťou a sofistikovanosťou, je dôležitá a nová.“ (Arsenal83)
  • Fakty a údaje overili traja historici vrátane historických fotografií. (Arsenal83)
  • Autor scenára Stefan Kolditz napriek istej kontroverzii argumentoval: "Každý, kto tieto udalosti zažil, mal svoju vlastnú pravdu a vlastnú pamäť." (Arsenal83)

Reklama

Reklama