Reklama

Reklama

Válečná generace

(seriál)
  • Česko Válka generací (více)
Trailer 1

Epizody(3)

Berlín roku 1941. Pět přátel se touží stát hrdiny v dobrodružství, které změní tvář Evropy - a navždy změní i je samotné. Vyrovnaný a uhlazený důstojník Wilhelm odjíždí na východní frontu spolu se svým mladším bratrem Friedhelmem, citlivým snílkem, kterého mnohem víc než válka zajímá literatura. Do Wilhelma je hluboce zamilovaná Charlotte, mladá zdravotní sestřička, která se rovněž těší na své působení ve Wehrmachtu na východní frontě. Greta je talentovaná zpěvačka toužící stát se další Marlene Dietrich - a její židovský přítel Viktor stále nedokáže přesvědčit své rodiče, aby opustili Německo. Z lidských hodnot se začínají drát do popředí odvaha a statečnost - ale také zrada. Friedhelm se stane bezduchým strojem na zabíjení. Wilhelm dezertuje a je postaven před vojenský soud. Charlottina nacistická ideologie se rozpadne, když prozradí židovskou sestřičku sloužící ve Wehrmachtu. Greta zařídí Viktorovi doklady nezbytné k odjezdu tím, že prodá své tělo důstojníkovi SS. Všech pět našich přátel - a miliony dalších - chtělo být hrdiny, ale nikdo z nich se nedokázal představit, co udělá válka s jejich životy a se zbytkem světa... (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (249)

Jigy 

všechny recenze uživatele

Nezkutečně dobře zpracovaná válečná minisérie. Snaží se nezkreslovat a idealizovat hrdiny ani na jedné straně. Obraz reálií války, utrpení a změny člověka v tomto všem je velmi silný. Pokud se Němci tímto způsobem snaží vyrovnat s válečným komplexem a utrpením, které bylo způsobeno, mohu ji jim tleskat. Většina vojáku byli jen kluci plní ideí a propagandy. Odraz válečných hrůz je však zlomil a často zničil. Reálný odraz jedné z nejhnusnějších kapitol historie. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Němci mě nesmírně překvapili.Zrovna od nich bych skvělý válečný film asi nečekal.Trojdílná sága Válečná generace má opravdu něco do sebe.Trochu se to podobá americkému Bratrstvu neohrožených.Líbilo se mi,že film neobsahoval jenom bitvy a boje,ale i jiné scény popisující tehdejší život.Pětice hlavních herců mi přišla hodně sympatická.Dále oceňuji i výbornou doprovodnou hudbu.Moc německých válečných filmů není,a tak jsem ocenil přírůstek.Je zajímavé vidět pohled války z německé strany.Jeden z nejlepších filmů o 2.světové válce.Hodnocení:95% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Famózna, filmová mini séria s vojnovou tematikou, ktorá teda rozhodne nepatrí medzi moje najobľúbenejšie. Nuž ale, keď tento snímok disponuje snáď všetkým, čo má vojnový film predstavovať, ponúknuť. Kam sa hrabú tie americké kokotiny s grcoidným, vlasteneckým nádychom o hrdinoch, ktorí sú jebnutejší ako ten najväčší retard zo špeciálky (Hacksaw Ridge). ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Určite by sa dali menovať rôzne filmové nedostatky (prekážala mi najmä občasná dejová vykalkulovanosť, kedy sa čírou náhodou stretávali hlavné postavy) a historické nepresnosti, ale trojdielnu snímku Unsere Mütter, unsere Väter som zhltol ako nič a jej sledovanie som si naozaj užil. Veľká spokojnosť. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Válka z pohledu běžného Němce. 1) Film představuje ne-nacistický pohled na válku očima běžných německých občanů, ne nepodobných těm dnešním, kteří ovlivněni propagandou nechávají sebou manipulovat. Těžko jim to zazlívat - alternativou byl aktivní odboj, koncentrační tábor nebo smrt. Toto pojetí v podstatě nevinných nacisty svedených lidí, kteří nic nevěděli ba ani netušili, je ovšem historicky neudržitelné._____ 2) Nacisté se neobjevili ze vzduchoprázdna. Hitler jen přesně vyjádřil dobové německé frustrace a problémy (tíživé a v podstatě nesplatitelné válečné reparace, všeobecný antisemitismus, rozčarování z nefunkční výmarské republiky, hospodářská krize a další). Během několika let nacismus tyto problémy vyřešil nebo se to alespoň tak zdálo. Zejména mládež, obvyklá oběť převratů v dějinách, šla za Hitlerem jako zmámená. Heute gehört uns Deutschland und morgen die ganze Welt. Tato atmosféra roku 1941 mi ve filmu chybí._____ 3) Jak vnímali nacismus jeho odpůrci a oběti, víme dobře ze stovek knih, filmů a dalších uměleckých počinů. Nečetná, ale přesto existující, jsou díla, která se zabývají osudy běžných občanů, kteří proti nacistům nebojovali ani se nebouřili, ale na druhé straně se ani nepodíleli na tvorbě režimu. Mezi tato díla patří i náš film. Mě by ale zajímal třetí případ: osudy pěti příslušníků SS, plně indoktrinovaných nacistickou ideologií, z nichž někteří postupně prohlédnou a pochopí, a jiní zemřou s Hitlerovým jménem na rtech. Nic takového jsem dosud neviděl._____ 4) Pěkně hráli 33letý Volker Bruch (starší bratr Wilhelm), přitažlivý 31letý Tom Schilling (mladší bratr Friedhelm) i atraktivní 25letý Ludwig Trepte (žid Viktor). ()

Galerie (100)

Zajímavosti (37)

  • V Německu je přísně zakázáno užívání nacistických symbolů. Příslušníkům jednotek SS proto chybí na uniformách runové znaky „SS“. Namísto toho mají na svých uniformách jen prázdnou černou výložku (a na levé straně pouze hodnostní označení). Říšských vlajek s hákovými kříži se tento zákaz nedotkl, neboť hákový kříž není nacistického původu. Původní uniformy pro jednotky SS šil jejím příslušníkům na zakázku Hugo Boss. (BrianStorker)
  • Seriál předstírá, že vojáci Wehrmachtu o zvěrstvech své země nevěděli nebo se jim dokonce snažili bránit. Jedná se o lež, přepisování historie a historický denialismus. Realita je taková, že i „obyčejní“ vojáci Wehrmachtu páchali zvěrstva běžně a s chutí (jak dokazují například dopisy posílané domů citované v knize „Černá zem“ od Timothyho Snydera – o zvěrstvech se tedy vědělo i doma – či odposlechy zajatých Němců citované v knize „Vojáci: Protokoly o boji, zabíjení a umírání“). Po válce si Němci nicméně vymysleli jednak „Mýtus o čistém Wehrmachtu“ (Mythos der saubere Wehrmacht), který tvrdí, že za zvěrstva byly zodpovědné čistě speciální jednotky SS (Einsatzgruppen) a Befehlnotstand, podle kterého by za neuposlechnutí rozkazů spáchat zvěrstva byli popraveni (ve skutečnosti bylo těch pár, kteří odmítli, nanejvýš přeloženo). Tento druh přepisování historie je v německé (a bohužel i jiné) produkci o 2. světové válce běžný. (vojtaruzek)
  • Během léčky na německé vojáky v Kübelwagenu je první německý voják zastřelen, zatímco druhý voják vystřelí s puškou Kar98k směrem k partyzánům 8 ran rychle po sobě. Tato puška má však komoru na nábojnice pouze pro na 5 nábojů, pak se musí znovu přebít/nabít (v realitě to trvá cca 7–10 vteřin), což se nestane. (SsgtJira)

Reklama

Reklama