Reklama

Reklama

Kronika

  • Česko Kronika temna (více)
Trailer 1

Za Andrewem se do pokoje ráno dobývá opilý otec. Andrew mu říká, že si koupil kameru a odteď bude všechno natáčet. Pak jde za matkou, která je těžce nemocná a leží v posteli. Tu také natáčí. Pak jede s bratrancem Mattem do školy. Natáčí úplně všechno. Jeho kamarád filozofuje. Ve škole ho všichni šikanují. Andrew jede večer s kamarády na maturitní party. Tam se seznámí s dívkou Casey, která tady natáčí video pro svůj blog. Pak se s ním jeden mladík popere, a on jde ven. Přijde za ním Steve a chce, aby něco natočil. S Mattem se procházeli a prý našli divnou věc. Společně jdou do lesa, kde našli díru, ve které něco bublá. Steve do díry skočí a Matt jde za ním. Andrew musí také za nimi, i když se mu nechce. Dole je jakýsi sliz nebo bahno a jeskyně s modře světélkující hmotou, která najednou začne měnit barvy. Vtom se zablýskne a všechno zmizí. Je tma.... Matt, Andrew a Steve jsou na zahradě a hází po sobě míčky. Matt necítí bolest, Steve dokáže manipulovat s předměty na dálku a Andrew dokáže zastavit hozený míček v letu. I ostatní mají najednou nadpřirozené schopnosti – dokážou ovládat předměty tak, aby létaly. Snaží se přijít na to, čím to je, a jdou se podívat na místo, kde našli jeskyni. Díra je ale zasypaná a strážce parku je odtud vyhodí s tím, že uzavírají oblast kvůli sesuvům půdy. Kluci zkoušejí, co všechno jim teď jde – házet žabky do vody bez použití rukou, na dálku foukat na listí, aby zvedlo děvčatům sukně, ujíždět v obchodním centru s nákupními vozíky apod. Pak se jim to ale začne vymykat... (TV Prima)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (946)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,907 // Otvárací Víkend USA: $22,004,098 // Tak toto, nemalo chybu. Totálne jednoduchý dej a totálna audio-vizuálna pastva pre oči, presne takáto jednoduchá kombinácia stačí nato, aby Sci-fi fetišista ako ja bol v maximálnej eufórií. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Hodně fajn film, ve kterým je found footage formát konečně použit taky k něčemu jinému, než jen lacinému strašení pomocí zabouchávání dveří. Příběhově je to hodně fajn, ústřední trio je výborně napsané a zahrané a chvilkama jsem si řikal, že podobný kraviny bych s těma schopnostma dělal taky. Celej ten formát je tady navíc použitej velmi chytře a celý děj sledujeme hned z několika kamer a celkově ta kamera působí (také díky vychytávkám jednoho z hrdinů) mnohem filmověji než bratříčci ze stejného ražení. Jenom na výborném destruktivním konci se limity tohoto pojetí docela projevují a bylo mi docela líto, že to není nasnímáno "normálně". I tak ale na mě konec na zapůsobil, stejně jako celý film, který díky svěží a nápadité režii, dodává celému found footage konceptu trochu svěžího větru. 80% ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Spomedzi superhrdinských príspevkov ktoré s komixovou adaptáciou nemajú nič spoločné top filmík so spracovaním a la Cloverfield. Nápaditosť využívania ručných kamier, foťákov a mobilov dosahuje spoločne so sériou REC vrchol. A inak to je výborná nepriama adaptácia kultového anime Akira asi tak, ako je Crank nepriamou adaptáciou hry GTA. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Asi ještě půl hodinu po projekci jsme vymýšleli triky, jakými bychom „ublížili/nachytali“ tomu či tamtomu. Po určitém vystřízlivění je ale třeba přiznat, že Kronika je především jedním velkým kalkulem, na druhou stranu ale i přehlídkou tvůrčí vynalézavosti – prostě prakticky primitivní nápad je zpracovaný se slušným elánem a nadšením, což je nutné ocenit. To bylo asi tak: hodně laciné okolnosti (zářící šutr) daly dohromady jednu nesourodou trojku a ta může nově hýbat s objekty, nejprve malými, potom zatraceně velkými. Vtipné zkoumání limitů nových schopností se pochopitelně změní v poměrně našlápnutý thriller, protože každý podobný film potřebuje svého záporáka. Dávno je jasné, že „zlobit“ s nově nabytými schopnostmi začne ušlápnutý introvert.. Sečteno, podtrženo: tenhle experiment, kterého limituje kameramanská práce a trpí rozkolísaným tempem, baví a leccos jsem mu odpustil. Co mu mělo vyjít, tak si troufám tvrdit, že si sedlo!! ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Sociologickou sondou do těžkého života středoškoláků je Chronicle až v druhém ne-li třetím plánu. V tom prvním se jedná o perfektně vygradovanou a v letošní záplavě všech možných i nemožných komiksáků hodně osvěžující a zábavnou jednohubku s dokonalým finálem. Vystavět kolem Platónova Podobenství o jeskyni až takovouhle superhrdinskou tragédii - to si zaslouží minimálně uznalé pokývnutí směrem k 27(!) letému režisérovi. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (19)

  • Trik s kamerou, kdy ji Andrew (Dane DeHaan) nechal klouzat po podlaze, byl proveden pomocí skateboardu. (Shley)
  • V závěru roku 2012 se jednalo o 45. nejvýdělečnější film se superhrdiny a 943. nejvýdělečnější se zohledněním inflace. (chelseaman22)

Související novinky

Kronika se dočká sequelu

Kronika se dočká sequelu

06.08.2021

Kronika, povedené found-footage sci-fi drama režiséra Joshe Tranka z roku 2012, se dočká oficiálního pokračování. Snímek, v němž si zahráli Dane DeHaan nebo Michael B. Jordan, vyprávěl o skupince… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Boba Fett vlastní film nedostane

Boba Fett vlastní film nedostane

29.10.2018

Boba Fett byl ve vývoji dlouhé roky, původně byl k projektu najat režisér Kroniky Josh Trank, po jeho fiasku u Fantastické čtyřky byl však potichu odejit, a na jeho místo časem nastoupil James… (více)

Z Hardyho bude Al Capone

Z Hardyho bude Al Capone

25.03.2018

V roce 2012 byl Josh Trank nadějným režisérem, o něhož se po chválené Kronice začala prát velká studia. U 20th Century Fox mu svěřili reboot Fantastické čtyřky a v Lucasfilmu sólovku Boba Fetta,… (více)

Reklama

Reklama