Kronika
Chronicle
Akční / Drama / Thriller / Sci-Fi
Velká Británie / USA, 2012, 84 min
Josh TrankPlakáty
Čeho byste byli schopni, kdybyste získali nadpřirozené schopnosti? Použili byste je ve jménu dobra a pomáhali světu, nebo byste se přiklonili na stranu zla? Toto dilema řeší i tři kamarádi ze střední školy, kterým jejich náhle nabyté nadpřirozené schopnosti přerostou přes hlavu. Charismatický a populární hezoun Steve, třídní vědátor Matt a v kolektivu nepříliš oblíbený Andrew jsou kamarádi ze střední školy. Tito obyčejní sedmnáctiletí kluci se v ničem zásadním neliší od ostatních teenagerů až do chvíle, kdy shodou okolností v lese naleznou záhadnou substanci a tím získají nadpřirozené schopnosti. Díky nim mohou dělat věci, o kterých se jim předtím ani nesnilo. Své schopnosti ale neumí rozumně využít a slouží jim pouze jako nástroj pro zábavu a krácení dlouhé chvíle, a tak svou nadlidskou sílu testují sami na sobě a na lidech ve svém okolí. Svědky jejich nadpřirozených schopností můžeme být díky Andrewově kameře, která původně měla sloužit pro záznam týraní jeho opileckého otce. Postupem času se ovšem životy hlavních hrdinů začínají zamotávat, nadpřirozené schopnosti přestávají zvládat a probouzí se v nich temnější stránky jejich osobnosti. Jejich žerty už nejsou zábavné, ale spíš nebezpečné. A teprve když začnou hazardovat i s lidskými životy, začínají si naplno uvědomovat, že si se svou silou nemohou tak snadno zahrávat. (oficiální text distributora) -
Tři kamarádí ze střední školy získají nadpřirozené schopnosti a provedou neuvěřitelný objev. Brzy si však uvědomí, že se jejich životy vymykají kontrole a začnou se také ukazovat temnější stránky jejich schopností. (Mr.Hudson)
POMO
Azda žiadny iný film, odohrávajúci sa "v realite", si nevychutnáva popieranie fyzikálnych zákonov viacej než tento. Sympatický, vkusný a celkom cool ÚLET. Ale podobné "wao!" ako pri Cloverfielde sa nekoná - scenárista si pustil uzdu fantázie až príliš na to, aby sa to dalo brať vážne a napríklad byť v napätí. Efekty veľmi dobré. A má to aj myšlienku. Teen publikum by malo byť spokojné.(31.1.2012)
Cival
Nejen s ohledem na miniaturní rozpočet a nízký věk režiséra obdivuhodná přehlídka realizačních schopností, vynalézavosti a umu skloubit progresivní styl s přísnou "found-footage" koncepcí. Co do intenzity a rozmáchlosti atrakcí to sice není tak dotažené jako výjimečné Monstrum, ale i za to kombinováním comicsových archetypů s teenagerským tápáním má úcta.(5.2.2012)
J*A*S*M
Velmi příjemný malý film. Zábavná, napínavá, nenáročná (ale současně ne hloupá) sci-fi jednohubka, která sice v konkurenci s letošními nadcházejícími sci-fi peckami typu Prometheus bude vypadat jako pouhý malý bratříček, no v porovnání s loňskými In Time a Source Code, jež patří do podobné váhové kategorie, odvedl režisér Kroniky Josh Trank nejlepší práci, neboť jeho film (ve zvoleném "vesmíru") funguje zdaleka nejhladčeji. Found footage forma je místy stejně pochybná jako ve všech ostatních found footage filmech (proč to kurva točí!?!?), divák tuhle hru holt musí akceptovat, pak se bude bavit. Závěr kulervoucí. Šel jsm si pro sedmičku, dostal jsem sedmičku, jsem spokojen. 7/10(5.2.2012)
Nathalie
To není found-footage, to je fan-fetish. :)(8.2.2012)
Flipnic
Polovina filmu vypadá fakt uhozeně, trapně, neoriginálně a navíc má pachuť "školních komedií". Ovšem schopnosti, které tři kámoši získají se rapidně umocňují do extrémních poloh, neustálé poletování přítomné "1sth person kamery" vytváří v druhé polovině hodně zajímavý a prožitkový dojem i bez 3D. Každopádně naprostým vyvrcholením je pak poslední čtvrtina filmu, kdy se jeden z přátel v šílené podobě (vzpomněl jsem si na klasiku Patrick (1978)... ) a ještě šílenější náladě začne vztekat a mstít. Souboj kámošů a to všechno, co používají, jak dramatické a svým způsobem i brutální to je, tlak na psychiku a uvědomnění si totálního zmaru pramenícího ze samé podstaty lidské touhy "být přijat a být milován", což se v kritických okamžicích lidského života mění ve vztek doprovázený agresí, destrukcí a sebedestrukcí, toto vše smutně ve finále film odhaluje jako i jistou kritiku k tradičním lidským hodnotám ..."Leave Me alone!!!!!!!" ...(12.2.2012)
choze
Found footage kronika o tom, jak novodobá Carrie k superschopnostem přišla (zdravíme létajícího Čestmíra a Meteor Mana a jejich šutráky), chviličku se díky nim vyhřívala na slunci středoškolské popularity a když sluníčko zašlo, rozpoutala peklo. Má to pár sympatických nápadů (hlavně levitování kamery) a slušné triky, ale celkově je to předvídatelné, tu a tam nedořečené (původ šutru nebo kdo vlastně nakonec kroniku z různých matrošů sestavil) nebo nelogické (získáte superschopnosti, ale až po pár týdnech vás poprvé napadne, že byste jimi mohli zachránit svou umírající matku) a i při té velmi skromné stopáži mírně uondané. Každopádně superhrdinské storky tím po VYVOLENÉM a TEMNÉM RYTÍŘI dostávají další koňskou dávku realismu.(22.2.2012)
Darren
Být tak o deset let mladší, básním o Kronice ještě týdny. A i bez toho to byl jeden z nejlepších kinozážitků za poslední měsíce.(21.2.2012)
viperblade
Zhlédnuto v kině. Pamatujete si, jak strýček Ben řekl Peterovi Parkerovi v prvním Spider-Manovi větu "s velkou mocí přichází velká zodpovědnost"? Tak přesně o tomhle je Chronicle. Tady se neřeší, jak to, že hlavní hrdinové dostali svou moc, odkud pochází, proč zrovna oni a podobně… ne, tady se to nechává být a soustřeďujeme se spíše na jejich život poté, co tu moc mají. Jak zkouší, co dokážou, jak se ji učí používat a (bohužel) i zneužívat. V čem mě tento film překvapil, byla právě věrohodnost jednotlivých charakterů a parádní scény (létání v oblacích). V některých scénách mi přišla ta ruční kamera moc samoúčelná a hlavně pro davové scény v závěru filmu i naprosto zbytečná (přeci jen, je to o ničem vidět postavy, ale neslyšet, co si říkají, jen proto, že si někdo řekne "uděláme to na ruční kameru, to poslední dobou frčí"). Ale jinak nemám prakticky co vytknout, možná jen stopáž mohla mít klidně o 20 minut víc, ale tohle je fakt jen detail. Překvapilo mě, jak kompaktní film Chronicle opravdu je. 80 %.(5.2.2012)
Legas
Omletá forma, která stále (zatím) funguje a je i v několika směrech inovativní. Levitující kamera je pěkná režisérská berlička, ale využití faktu, že v dnešním době jsme nemilosrdně obklopeni kapesními záznamovými médii (a že velký bratr nás sleduje opravdu všude), je zde snad ještě lepší filmařskou pomůckou. Samozřejmě jde o zábavu, i když se jakkoliv snaží hloubat nad hranicemi využití síly, kterou byli kluci obdarovaní. I přesto je Kronika až nezvyklým způsobem inteligentní. Bod už má jen za to, že si někdo dal práci a u scénáře (režie) logicky přemýšlel o oblékl levitující kluky do "neprorpro" a neprofoukavých bund a rukavic, když hrají ragby mezi mraky. Ale hlavní plus Kroniky tkví v dobrém prokreslení postav a jejich motivací. Už od samého počátku je nám jasné (ale přiznejme si to, že hlavně kvůli všeříkajícímu traileru), jak se příběh bude nadálet vyvíjet, ale motivace hlavního hrdiny k závěrečným činům je podána velmi důvěryhodně a ačkoliv teď budu trochu fantazírovat, asi bych se zachoval stejně. Vzbudil ve mně soucit a závěrečné vyvrcholení pro mě nebylo ani tak přehlídkou triků a bombastické akce, jako spíš psychologickým hororem. Za to díky. Kéž by každá americká "zábava" byla na této úrovni. P.S. Film některé nelogické nesmysly vysvětluje velmi vtipně. Když se plačící borec A schová v oblacích a borec B, který v té době patrně píchal svou přítelkyni a vůbec netušil, kde se borec A právě nachází, za ním zničehonic "přiletí", tak se borec A ptá: "Jak jsi mě našel?" Borec B odpovídá: "Nevím. Začal jsem najednou krvácet z nosu a tak nějak jsem tě objevil." Super (myslím to v pozitivním slova smyslu).(22.2.2012)
Ruut
Osvěžující nápad? Určitě. Zajímavé provedení? Spíš jo. Něco, co by vyrazilo dech? Ne. 70%(31.1.2012)
Chlupis
Baví mě na tom, že i přes všechny ty superhrdinské motivy je to ve výsledku hlavně film s intenzivní sociální tématikou a opodstatněním, který navíc konečně využívá found footage koncept zcela logicky v rámci udaného filmového vesmíru.(12.2.2012)
predators
Hooodně povedené efekty jež doprovází schopnosti oněch tří teenagerů, kteří trochu mrhají svým získaným talentem. V podstatě vidíme jen jejich puberťácké sníčky splněné ve skutečnost. Tedy až na samotný konec, kdy už jejich řádění odskáčou všichni v okruhu dvou kilometrů. Nápady i myšlenka dobré, použitá kamera zajímavá, ale nic víc, než pár dobře využitých efektů nečekejte. 60%(13.2.2012)
Slarque
Rozhodně nejlepší „found footage superhero flick“, co jsem kdy viděl. ;-) Tenhle film má překvapivě promyšlený scénář (ne sice úplně dotažený k dokonalosti, ale nic v něm vyloženě nevadí) a hlavně zcela neznámé herecké obsazení, které působí naprosto přirozeně i v těchto extrémních situacích. Režisér si s tím pěkně pohrál a s chutí využil i toho, že zde může s kamerou manipulovat po libosti, což v tomto žánru normálně nejde. Peněz na triky asi nebylo moc, ale ty co tu jsou, vypadají bezchybně. Nečekaně příjemné překvapení.(4.2.2012)
Jordan
obsahovo je to chlapčenská verzia carrie a tak trochu reparát za jumpera, ktorý bol značným failom i napriek potenciálu námetu, formálne ďalší pokračovateľ blairwitchovskej tradície, tu skôr podobný cloverfieldu, aj keď občas to skoro skĺzne k samoúčelnosti nie obchádzajúcej logiku, našťastie však nikdy nie tak masívne a okato, aby to rušilo, každopádne však za pomerne malé peniaze (na americké pomery) od neznámych tvárí a mien celkom dosť slušnej sci-fi chlapskej muziky, ktorá poteší efektami a jednoduchosťou deja/scenára, no nie úplne odfláknutou psychológiou (teda aspoň do tej miery, do akej to takáto popcorňárna dovoľuje a vyžaduje). takýto filmík, od ktorého nič nečakám a ani neviem, do čoho idem a príjemne prekvapí je mi milší, ako mnohé z tohtoročných nepochopiteľne precenených oscarových "trhákov".(17.2.2012)
iamek
Tohle, že stálo směšných cca 13 miliónů dolarů? Všechny velké studia se můžou od Joshe Tranka učit, jak hospodařit s malým množstvím peněz. První hodinku sledujete jak se tři kluci snaží přijít na to, jak zkrotit a využit své nové schopnosti. Hlavně pasáže, kde se kluci snaží přijít na všechno co umí jsou skvělé. Ještě větší pecka je, když se mladicí učí létat. Naposledy tak dobře lítání bylo natočeno v prvním díle Iron Mana, ale Kronika vše překonala. Dokonalost. A závěr byl jeden z nejlepších co jsem ve filmů, kdy viděl. Demolice města byla úchvatná, stejně tak jako používaní schopností těch dvou týpku. Naprosta spokojenost a zatím největší překvapení roku 2012. Josh Trank bude asi hodně žádaným režisérem a snad se pustí do dvojky.(17.2.2012)
Davies182
Andrew začne dělat "bordel" příliš pozdě, a navíc je ho málo - člověk se musí prokousat několika vyloženě nudnými scénami, než začne pravé peklo. Rozumím budování psychologie postav, ale několik rozhovorů mohlo klidně skončit ve střižně. Efekty hodně překvapily a létání byl... celkem zážitek!(2.2.2012)
J.Connor
Příjemná oddechovka ? Určitě. Něco víc ? Určitě ne. Mně osobně asi nejvíc vadí, že film se tváří poněkud chytřejší než je kladouce si zásadní otázky ohledně moci, zodpovědnosti či morálky v souvislosti se svěřenou nadpřirozenou silou. Pro trochu znalé vyprávěnek o lidech s nadpozemskou silou je však přeci jen známo, že skutečnost, že je Superman trochu plochá a necivilní postava si v Améru všimli už před 50 lety. Nepochybně příjemné je však temně podané scestí jednoho z hrdinů. V kině přede mnou seděla parta asi osmi, tipoval bych čerstvě pomaturitních jinochů, kteří po rozsvícení v sále obtížně udržovali masku drsných chlapíků a rezignovali na skrývání vzrušení přikováni do sedaček. Pro tyhle momenty se chodí do kina, podobný pohled musel být na mě u posledního Finchera.(6.2.2012)
Chermy
Předem musím říct, že nemám rád filmy sestříhané z tzv. "nalezených záběrů". A proto i tady jsem měl celkem obavy. Naštěstí se nenaplnily a obraz je často čistší a přehlednější, než tomu bylo například u obou pokračování Greengrasova Bourna. Josh Trank využívá kameru velice chytře a je to zatím jediný found-footage film, který si mám chuť pustit znovu. Krásný příklad "za málo peněz, hodně muziky". Pravda je, že jsem se nevyhnul pomyšlení, jaká by mohla být závěrečná scéna, pokud by se autoři nedrželi limitujících možností found-footage. Ale je to jen drobný nedostatek a já režisérovi fandím! Těším se až tenhle kluk(27) dostane na hraní větší peníze:).(11.2.2012)
Foox
Tomu říkám debut. Hlavně milé překvapení v podobě "epického" finále, s ohledem na 15 milionový rozpočet... klobouk dolů.(14.2.2012)
Rachmanino
Nemocné a nezvladatelné nitro s obrovskou mocí působící zkázu.(5.2.2012)
Mládeži nevhodný do 12 let
| V kinech ČR od: | 02.02.2012 Bontonfilm |
|---|---|
| V kinech SR od: | 02.02.2012 Tatrafilm |
Související
- Ghost Closet '07 (2009)