Reklama

Reklama

Černobylský přírodopis

(TV film)
  • Česko Černobyl, přírodní historie? (festivalový název) (více)
Francie, 2010, 53 min

Obsahy(1)

26. dubna 1986 se čtvrtý reaktor Leninovy jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu vymkl kontrole. Dvě exploze a následující desetidenní požár uvolnily do okolí miliardy radioaktivních částic, které zasáhly území mnoha států. V okruhu 30 kilometrů od elektrárny byla vytvořena zakázaná zóna, nepřístupná lidem. V následujících dnech bylo všech 135 000 obyvatel tohoto území evakuováno. Už nikdy se sem nevrátili a "Černobyl" se stal podobně hrozivým pojmem jako Hirošima. Lidé odešli, ale fauna a flóra tu zůstaly, ponechány samy sobě. Co se s nimi po všechna ta léta dělo? Příroda v "zóně" se stala předmětem studia řady ukrajinských i zahraničních vědců a jejich práci je věnován snímek francouzských dokumentaristů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument z okolia černobylskej elektrárne... Tím vedcov skúma genetické mutácie u dnes žijúcich entít v červenom lese a jeho okolí... Od rastlín, cez myši až po lastovičky sa dozvedáme, že sila prírody je stále ďaleko za našim poznaním... Myslím si, že odchod ľudí z Černobylu tejto oblasti len prospel, aj keď sme po sebe zanechali na tisíce rokov kontaminovanú pôdu a celé okolie... Tak ako povedali v závere dokumentu, mala by sa z tejto oblasti stať prírodná rezervácia spolu s vedeckým dohľadom... Krásny dokument, ktorý vrelo odporúčam...! ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Atraktivní téma z ještě atraktivnějšího prostředí a přitom úplně špatně uchopený, takže je 50 minut dokumentu skoro o ničem. Nemám rád, když je komentář vystavěnej na otázkách směrem k divákovi typu: "Působí radioaktivita na místní faunu a floru? Degeneruje je nebo jim pomáhá?" Pak se některý informace 5x zopakujou jak pro blbečky a zase otázky, minimum odpovědí a už je konec. Hm tak takhle jsem si to nepředstavoval. ()

Reklama

DuanBerry 

všechny recenze uživatele

Úžasné, jak dokáže ničivá síla lidstva paradoxně přinést i něco positivního. Samozřejmě nelze tuto tezi zobecňovat a beze zbytku neplatí ani pro samotnou černobylskou katastrofu, přesto si nezbývá než přát, aby pro lidstvo zůstala "zóna" navěky zapovězena a ponechala si status oázy harmonie a klidu. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku je tento dokument zaujímavý. Opisuje prírodu po katastrofe a jej priebeh na okolitý svet. Dalo by sa povedať, že prvých 70% je fakt pútavých. Autori sa ani tak nezaoberajú zobrazovaním zvieratiek, ako ich štúdiom a nielen zvieratami. Dokonca sa tu preberá rastlinstvo, ale aj pôda, ktorá bola zamorená. Avšak, po istej dobe je to dokola to isté. Vizuálne sa snažia aj laikovi ukázať o čom to vlastne točia a to majú u mňa veľké plus. Len škoda toho stereotypu. ()

bureman 

všechny recenze uživatele

Nerozumím mnoha zdejším komentářům. Tento dokument není o Černobylské havárii, ani jím nikdy být nechtěl. Je to dokument o dnešním životě v Zóně, resp. o životě fauny a flóry v ní. Divák se dozví zajímavé informace o účincích radiace na dnešní přírodu v Zóně, aspoň co se týká současného stupně poznání. Obsahem dokumentu nemají být ukázky vylidněné Prypjati, Červeného lesa a všech možných ultracool záběrů, které najdeme v jiných dokumentech o Černobylské havárii. Samotný název je jasným vodítkem, o čem to bude. Přijde mi, že mnoho lidí očekávalo snímek o zcela něčem jiném, a proto ho hodnotí negativně, což je ale nespravedlivé. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama