Reklama

Reklama

Metro

Trailer 2
Rusko, 2013, 132 min

Co vše se může stát v metru? Napínavý boj o přežití v hlubinách metropole. Milostný trojúhelník v podobě atraktivní ženy, jejího životem uondaného manžela a bohatého bezskrupulózního milence představuje zápletku téměř banální. Milostný příběh se však zvrtne v nečekané drama, když se oba sokové ocitnou ve stejném vagonu metra v moskevské ranní špičce, které se řítí přímo do katastrofální potopy. Na původní rodinnou krizi se tak rychle nabaluje masový boj cestujících o přežití, jenž se svádí v potemnělých tunelech, skýtajících nejedno překvapení... Půdorys ruského filmu obnovuje to nejlepší z populárních katastrofických formátů jako Dobrodružství Poseidonu (1972) či Denní světlo (1996), které přesazuje pro 21. století do mnohem dynamičtější a pro ruskou kinematografii typicky syrovější polohy. Kineticky vyvedený film si s nadhledem pohrává s pravidly žánru, přitom mu nechybí dramatický spád. V prvním plánu sledujeme zkoušku mezilidských vztahů, které dohromady svádí kalamita. Ve druhém plánu Metro vypovídá o rozpadu zaostalé infrastruktury a společenských nešvarech ruské společnosti, kriticky ovšem také upozorňuje na odvrácenou stranu nezkrotné urbanizace. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (223)

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film, který dopadl opravdu katastrofálně. :) Začátek ještě ujde a zatopení metra není vůbec špatně provedeno, ale pak jsme zavření snad hodinu a půl v tunelu, kde se toho zrovna moc neděje. Jen sem tam nějaký ten průsak, valící se vagon metra nebo hádky mezi postavama, které jsou tedy nesympatické až hrůza. Chování jednotlivců je strašné, stejně tak i jejich dialogy. Nenašel jsem snad jedinou vtipnou hlášku za celý film - ano i v katastrofickém filmu by měl být občas pro odlehčení nějaký ten joke. Místo toho si pubescentka neustále někde zapomíná inhalátor, jako by to neměla být jediná věc, na kterou by měla myslet. Pubescenta pro změnu málem přimáčkne metro, nějakou prapodivnou záhadou se tak nestane, ale Supermana jsem tam neviděl, ani Edwarda z Twilightu, že by vagon odstrčil. No nic, prostě moc od toho nečekejte. 40% ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Takže takto si Rusáci predstavujú katastrofický boj o prežitie v zatopenom metre. Zbytočne dlhé a s dejovými odbočkami, ktoré boli nezmyselné. Práca s napätím a hudbou je pre nich tiež neznámy pojem. Natočené to ale bolo vierohodne. Len pri tých vyšších miestach mi chýbalo viac vodky. Davové scény ale super. 3 z 5 ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Civilní katastroficky film je co se týče psychologie postav daleko verohodnejsi nez jeho americti bratricci. Bez zbytecnych hrdinu zato s porci naproste demence a bez znalosti fyziky. Obezni mamanek s kufrikem utikajic pred rozparadenou soupravou, ktera si to na naseho tloustika valy rychlosti 10km/h a on pred ni utika rychlosti 8km/h, pripomina spise zavod sneka a housenky. On se vsak zmuze jen na pokleknuti a smireni se s osudem imbecila s velikosti IQ primerenym hodnote stojanku na kartacek. O to usmevnejsi je tato scenka, kdyz si vsimneme ze hned vedle nej je vyklenek s dvermi, kam by se mohl schovat on i jeho kufrik plny dobrot. Velmi zabavne je take ridici stradisko dispecinku, kde ovladaci pult pripomina spise ovladaci panel velocipedu Jary Cimrmana. Hlavni kontrolni panel systemu metra je zde totiz vyobrazen jako masina, ktera by se vesla do telocvicny se spoustou elektronek a doutnavek a na strane druhe maji digitalni merici system pro system cerpadel na odcerpavani vody. Prijem v nemocnici pripomina spise umasteny sklep panelaku cikanskeho ghetta. Inu na vychode vedi jak se prodat! ()

KeithMaxwell 

všechny recenze uživatele

Tenhle film plný rozporů se mi celkem těžko hodnotí ale nakonec ty 3* dám. Efekty, soundtrack a hlavně scéna vykolejení vlaku při které mu slušně běžel mráz po zádech a je lepší než metro scéna v Knowing, to vše je super ale trapná romantická linie s nesympatickou blondýnou roztažená po celou stopáž nudí, trapné kliše s inhalátorem které bych čekal v německém katastrofickém filmu v neděli odpoledne na nově to strašně táhne dolů. Na jedno podívání neurazí ale po druhé projekci bych určitě šel s hodnocením dolů. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

A za tohle dávám na rok 4750,-? ~~~ Na 132 minut to absolutně a rozhodně nemá. Katastrofického je tam tak třetina filmu, Třetina je jakési romantické drama o manželčině ujasnění si priorit mezi manželem, dcerkou a milencem, a třetina o cestě za světlem, cachrajíc se vodou. Ta cestovatelská třetina je poněkud nezáživná, ta romanticky-existenciálně-dramatická třetina ja zcela zbytečná a do katastrofického filmu naprosto nevhodně nehodící se. Ta katastrofická třetina se ale celkem povedla a vypadá zajímavě, uvěřitelně a až reálně jednoduše. ~~~ Za *** jen díky vyobrazení toho marastu, co se rozpoutal, záhy utichl a nevydal ni hlásky. Od té chvíle se neměl divák vůbec podívat nad povrch. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (5)

  • Ruské vagony metra známé z našeho hlavního města mají původ ve vozech z Argentiny z počátku minulého století. (Hawaj)
  • Speciálně pro potřebu filmu byl vytvořen 117metrový tunel, detailně napodobující podzemní dráhu. Natáčelo se také ve skutečných vagonech metra. (Dlee)
  • Natáčení probíhalo na stanicích Moskovskaja a Alabinskaja v Samarském metru. (Jehova)

Reklama

Reklama