poster

Jiroovy vysněné sushi (festivalový název)

  • USA

    Jiro Dreams of Sushi

Dokumentární

USA, 2011, 82 min

Režie:

David Gelb

Kamera:

David Gelb

Producenti:

Ross M. Dinerstein
(další profese)
Nastala chyba při přehrávání videa.
  • FFilipCZ
    ****

    Moc pěkný dokument, který není jenom o sushi. Je především o radosti z práce. O píli, vytrvalosti, chuti a nadšení. Je o člověku, který pro svou milovanou práci, kterou dělal celý svůj život, obětoval veškerý svůj čas a přesto se stále zdokonaluje a nikdy není stoprocentně spokojen. V dokumentu je také mnoho zajímavých a poučných myšlenek o životě, přátelství, rodině a přístupu k práci. Sushi jsem nikdy nejedl, ani mě to nějak neláká, ale tento dokument mě i přesto dokázal pohltit a zaujmout.(11.10.2013)

  • corpsy
    ****

    Pravdepodobne najlepšia reklama na pokrm sushi, akú si dokážete predstaviť. Až tak oslovujúca, že ja, zástanca vareného jedla a odporca podávania v surovom stave, ho asi predsa len ochutnám. No, ale budem musieť zájsť prvýkrát k Jirovi.(29.8.2014)

  • cunesk8
    ****

    Ty jo. Týpek, co dělá svou práci každým dnem 70 let. Získal několik ocenění a furt má dost energie. Taky si u něho v restauraci pěkně zaplatíte. Základní sushi 30 000 yen (cca 6000kč) za 20 rolek. pěkně. 80%(28.8.2013)

  • René.girl
    *****

    "Always look ahead and above yourself. Always try to improve on yourself. Always strive to elevate your craft." 100%(27.9.2012)

  • GodComplex
    ****

    Prijdete do nenapadne putyky zapadle nekde v utrobach Tokijskeho metra, maly podnik jen asi pro 10 lidi, objednate si na baru sushi, protoze tam stejne vesmes nic jineho nemaji, stary japonec vam pred ocima uhnaca malou hroudu ryze, na kterou pak placne slice syroveho masa z nejake ryby, potre to steteckem namocenym buhvi do ceho a voila, behem chvilky je vase vecere hotova, vezmete hulky, strcite si to veledilo do pusy, zacnete kousat, u toho si vas v tesne blizkosti stale vehementne prohlizi ten stary japonec jak vam smakuje, celi nervozni spolknete, reknete s usmevem hai, abyste neurazili a hotovo. A za tuhle sushi paradu zaplatite minimalne 30 000 yenu, tedy cca 6000,-Kc a to skutecne jen minimalne za naprosty zaklad. Pokud budete mlsni a objednate si treba sushi s chobotnici, kterou tam desitky let trenovani ucni musi pred pripravou hodiny masirovat aby nebyla gumova, tak se prohnete jeste mnohem vic. Proc? Protoze tohle sushi neni jen tak obycejne, tohle sushi je pripravene nejlepsim sushi makerem na svete Jiro Ono, o kterem je tento vesmes biograficky dokument se zamerenim na co jineho, nez na sushi. Je to hodne o zarputile japonske nature, az spiritualni cestou na vrchol hory, Jiro Ono poslednich 70 let nedela nic jineho nez Sushi, konicky? dalsi aspekty zivota? nezajem, jedina o co jde je delat nejlepsi sushi, kdy se stale zlepsujete i po desitkach let pracujete na technice a dovadite k dokonalosti ty nejmensi detaily. Kdyz do dane restaurace najmou noveho pracovnika, prvnich 10 let se pouze spiritualne a manualne pripravuje tvorbou vajicek, nez ho vubec pusti do procesu sushi vyroby. V tomhle ohledu je to fakt masakr a vazne by me zajimalo jestli je to sushi ve finale skutecne tak bozske a tak genialni, ze neco podobneho si jinde proste nedate. Myslim, ze po shlednuti tohoto dokumentu si spousta lidi fakt zaleti do Tokia na Jirovo sushi, protoze dokument funguje i jako fantasticke promo, ja sushi nijak zvlast nezeru, ale tohle bych mozna i za ty desitky tisic zkusil. Na druhe strane jidlo jako jidlo, jednalo by se skutecne o labuznicky zazitek na cely zivot? Dalsi zasadni element, kteremu se dokument venuje je proces tvorby vcetne dulezitosti vyberu surovin a tedy i nakupu kvalitnich ryb na ktere se poradaji skoro az ritualni aukce, je preci dulezite vybrat toho jednoznacne nejlepsiho tunaka ze vsech tunaku. Zacne to brousit do problemu extenzivniho rybareni v Japonsku, lovi se jak o zivot a jednotlive druhy ryb postupne mizi, ryby, ktere jeste pred par lety byly standardni soucasti menu uz byly komplet vyloveny a za chvili v morich nic nezbude, pak nebude ani zadne sushi. Je nutne zavest regulace, nelovit mlade ryby atd., ale sileni japonci lovi komplet vsechno, vcetne delfinu, ze kterych ani neni kvalitni maso, stejne to vrazdi ve velkem, viz. skvely dokument The Cove (2009). Jak rika Jiro, az diky extenzivnimu lovu vymre napr. tunak, bude za nej nejaka nahrada? Zrejme ne. Kazdopadne skvely dokument. 8/10(21.12.2014)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace