Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

Tyler 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat, že jinak skvělou a velmi drsnou kriminálku "Zulu" v závěru podkopává poněkud překombinovaná zápletka, ale... to nemůžu udělat. Protože stačí jen chvíli hledat a číst. Pak zjistíte, že nejen nedávná (co je to dejme tomu 20 let?) historie JARu byla a je potřísněná spoustou krve. Protože brutální násilí páchaly obě strany původního konfliktu. Protože překotný přerod rasově oddělené země v duhový národ s sebou přinesl i chudobu, korupci a vzestup zločinnosti. Protože Project Coast opravdu existoval. Protože necklacing. Protože odpuštění občas nedokáže smazat všechny bolestné křivdy... těch protože je hodně... a jestli mě donutila se nad nimi zamyslet přímočará a nekompromisně vedená krimi, ctící žánrová pravidla (a formovaná drsnou francouzskou školou), musím před jejími tvůrci smeknout. Atmosférická podívaná s fantastickým Forestem Whitakerem a překvapivě skvělým Orlando Bloomem funguje díky dynamice vyprávění a výborné práci s prostředím a postavami samotnými nejen na úrovni žánrového filmu, ale dokáže zejména ve svém závěru vnímavého diváka i nepříjemně kousat. Finále totiž odhaluje tu jedinou a skutečnou pravdu - že krutost se změní jen v další krutost... až k úplnému (sebe)zničení. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Navzdory prosluněnosti hutná kriminálka na pomezí noiru a moderní severské školy, která těží a zároveň i trochu dojíždí na nastavování zrcadel důsledkům a pohrobkům apartheidu. Těží ve smyslu, že to díky tomu není jen další tuctová syrová žánrovka "o nějakých hrůzách". Dojíždí ve smyslu, že tvůrci v závěrečné třetině tlačí na pilu "přesahovitosti" přes míru toho, co ještě klasické žánrové mantinely snesou. Nebyl by to problém u Města bohů, Elitní jednotky či Metro Manily; to ovšem nejsou hlavně a především temné kriminálky držící se zuby nehty všech (ne)psaných žánrových pravidel. PS: Kdo by to byl řekl, že zrovna Bloomovi tak sedne role vagabundí macho policejní trosky? ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako kdyby to nebyl takovej masakr, tak v kulisách JARu a její přírodě by se mi to moc líbilo. Kdyby se o hrůzách mluvilo, kdyby se zaobaleně ukazovaly, pořád by to šlo. Ale sekat někomu ruku, to se přeci jenom do tohoto typu filmů moc nehodí. Shodou okolností jsem včera reprízoval Město Bohů, které šlo v tomhle ještě dál. Šokovat ano, ale ne násilím. Whitaker ve skvělé roli, Bloom moc ne. Policajt co zevluje a chlastá, asi nebude mít takovej abdominal. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Parádne postavy a parádne hrajúci herci (áno, aj Orlando v úlohe chľastajúceho depresáka) v parádnej kriminálke, ktorá parádne využíva prostredie Južnej Afriky - kontrast medzi slumom a boháčskymi štvrťami, rasová nenávisť, drogové gangy, ozveny apartheidu... Je tam všetko a všetko dáva zmysel. Je to miestami veľmi brutálne a fungujú tam osobné roviny, akčné scény (možno len to brokovnicové skoro-westernové finále mohlo byť ešte mäsnatejšie), ba dokonca aj emócie. Luxusný luxus. ()

Ouwen 

všechny recenze uživatele

Další Francouzská kriminálka, tentokráte zasazena do Jížní Afriky. Ideální tempo, zajímavé vztahy a dialogy ušité na míru. Potěší solidní akce, pár krvavých přestřelek, surová situace na pláži, kdy jsem měl otevřenou hubu, Orlando vytasí pár slušných chvatů, fajn hudba i vizuál a dobrej příběh. Akorát konec mi přišel strašně umělej a několik scén jsem chtěl vidět jinak. 8/10 ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Při závěrečné přestřelce nabíjí Ali Sokhela (Forest Whitaker) do své brokovnice prázdné nábojnice, u kterých je vidět, že jsou na konci otevřené. (JohnSmith)
  • Výraz ZULU predstavuje Bantu ,etnickú skupinu v južnej časti Afriky. Zároveň sa jedná o najväčšiu etnickú skupinu v Juhoafrickej republike s počtom príslušníkov 10 – 11 miliónov, z ktorých väčšina žije prevažne v provincii KwaZulu-Natal. Menšie skupiny žijú aj v okolitých štátoch, ako Tanzánia, Mozambik, Zambia či Zimbabwe. Bantu etnické skupiny je všeobecné označenie pre 300 – 600 etnických skupín žijúcich v Afrike, ktorých spoločným znakom je, že používajú niektorý z jazykov, patriacich do jazykovej skupiny Bantu (Niger-Kongo jazyky). Provincia KwaZulu (Kwa v preklade znamená "miesto pre") bola pre Zulu-ov vytvorená v roku 1970 počas apertheidu, kedy boli stovky tisíc Zulu-ov, žijúcich vo vlastných príbytkoch v Juhoafrickej republike, týchto majetkov zbavení a násilne presunutí do "bantustanov", území vyhradených pre obyvateľov čiernej pleti, v KwaZulu. (Bobek15)
  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama