Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Ricky Gervais si sám pro sebe připravil roli v milém komediálním dramatu z anglického domova důchodců, kde jako věrný ošetřovatel vidí v každém jen to dobré. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (99)

D28 

všechny recenze uživatele

Hurá, konečne! Hlavný hrdina je síce tak trochu zhmotnenou predstavou Quasimoda, ale typ jednoduchého detsky naivného dobráka mi absolútne vyhovuje.Vlastne tu nie je nikto nezaujímavý a je radosť sledovať zdanlivo nezáživný dej, ktorý však baví i dojíma a je plný ľudskosti. Začínam veriť, že RG nie je len exhibicionista, ktorému nič nie je sväté, a ak ma aj balamutí, robí to dobre. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Seriál o autistovi, žijúcom v domove dôchodcov. Začnem od posledného dielu prvej serie, kde sa hlavní protagonisti snažili charakterizovať ústrednú postavu seriálu Dereka. Najkrajšia vlastnosť s akou ho charakterizovali bola láskavosť . A o tom to je. Celý seriál je o láskavosti Dereka. O jeho kamarátstve, snahe pomôcť, o jeho žartoch, o jeho myšlienkovom pochode. Film je robený televíznou kamerou spracovaný akoby televízny dokument (záznam z prostredia starobinca). Zaujímavá myšlienka, dala filmu svojský charakter. Vo filme ma zaujala doposiaľ pre mňa neznáma herečka Kerry so svojim sympatickým výzorom a hereckým podaním. Filmovým fanúšikom zameriavajúcim sa na také témy ako sú ľudske psychické poruchy tento seriál odporúčam. ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, co je na tomhle seriálu to nejlepší. Jestli to, jak Gervais převádí autismu v kontrastu s jeho stand up vystoupením kde si z postižených "dělá srandu" nebo absolutně brutální humor jeho samého a všech neskutečných postav. Tento kontroverzní humor Rickyho mám moc rád a proto nemám moc na výběr, vynikající seriál. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Humor už Gervais očividně nepotřebuje, protože já se za těch šest a půl epizod párkrát pousmál, ale ne nad rámec běžného dramatu s občasným cynickým vtípkem, který spíš podtrhává celkově depresivní, nebo melancholickou náladu. Dereka jsem se hodně bál, protože doposud vždy, když Gervais přecházel od cynismu k pozitivním emocím, měl tendenci maličko kýčařit. Nakonec jsem ale mile překvapený, přestože se v podstatě splnily moje nejhorší obavy a Derek je primárně sladkobolné existenciální vyprávění o tom, že se k sobě prostě máme chovat hezky, a pak nám bude dobře. Nedůsledná pseudodokumentární stylizace zde ještě víc posouvá diváka do polohy bezcitného voyera (ostatně zde z pohodlí obýváků nahlížíme do nejdepresivnějšího možného prostředí v západním světě - do domova důchodců), což je rozhodně zajímavé. Tvrdý a přímý je Gervais stále stejně, což prospívá, přestože fanoušci předchozích britcomů mohou být zklamaní. Nejblíž to totiž má z Rickyho dosavadní tvorby k Cemetery Junction. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem si myslela, že Gervaisův humor, jakkoliv nekorektní, brutální a za hranou, je zároveň velmi vnímavý k nespravedlnostem vůči slabým. Tenhle seriál mi potvrdil jeho až bolestnou citlivost a dokonce sentimentálnost. ____ Oproti tomu, co se považuje za úspěch: krása, mládí, sláva, dravost a peníze staví Gervais své příběhy na lidech, kteří jsou staří, nemocní, zmatení, chudí, ubozí a zapomenutí. A díky tomu si dělá srandu právě z toho, po čem většina lidí prahne. Dává tomu naprosto malicherný rozměr ve srovnání s tím, když je někdo laskavý, starostlivý a obklopený přáteli. _____Tenhle seriál nikoho nesoudí. Vždyť hlavními hrdiny jsou naprostí ztroskotanci, přesto ale i ten nejodpudivější z nich nakonec ukáže, že je v něm víc, než jen přisprostlé řeči, hnusné chování a zcela zbytečný život. Jen neměl sílu na něco lepšího. ______I když mi vadilo Gervaisovo pojetí autistického retarda, protože mi přišlo přehnané, tak si zároveň myslím, že ho tak hrál schválně. Jako člověka, který vadí a odpuzuje svou odlišností, jako něco, co chceme odsunout do ústavu, abychom nemuseli reagovat na chování, které vyvádí z míry. Zároveň se tím ale zbavujeme vlastní lidskosti a vzácné možnosti vidět svět dokořán otevřenýma očima. Vždyť i třetí z trojlístku hlavních přátel vypadá záměrně tak, že si divák při prvním pohledu na něj řekne: tohle je slizký ňouma. A s touhle škatulkou se spokojí a v běžném životě by se už dál o tohohle chlapíka s legrační pleší nestaral. A jak se ukáže: to je obrovská chyba zaviněná jen oslepujícím pocitem nadřazenosti a stupiditou povrchnosti._____ Derek nikoho z nich nehodnotí, nikdy je neodsuzuje. Dává jim čas a bezvýhradné, i když někdy obtěžující, přátelství. Tahle investice se jeví jako ztracená, protože lidé, kterým se věnuje, už umírají nebo zahodili svůj život. I jejich vlastní rodiny se jich zbavují ("Dcera má dům s pěti ložnicemi, ale ani jednu, do které by dala vlastní mámu!") Takže co z takového přátelství může Derek mít? No, podívejte se. ____ Hořkosmutně a hluboce pravdivě to shrnuje plešatý údržbář, když do domova důchodců pošlou úřady dalšího člověka na veřejně prospěšné práce: "Oni je sem posílají za trest! A co jsem udělal já, když tu jsem už 10 let?" ___ Vtipná, dojímavá a občas cynicky brutální série o tom, co je a co není potřebné. /29. 9. 13./ ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Karl Pilkington natočil všechny své scény za 12 dnů. (MeanWhile)

Reklama

Reklama