Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Návštěva spisovatelské dvojice. Spisovatel a překladatel Josef Škvorecký odešel do exilu v roce 1969. V roce 1990 po 21 letech stanul opět na půdě své vlasti. Jeden den své měsíční návštěvy v Československu strávil také v Brně. Jestliže oceán mezi starým a novým světem je rozlehlý, a láhve se vzkazem se v něm zpravidla ztrácejí, pak knihy, které napsal a vydal v Kanadě Josef Škvorecký, nacházely své adresáty neomylně. Poststalinský komunistický aparát dopomohl Josefu Škvoreckému k popularitě už na přelomu let 1958–1959, když si k exemplárnímu odsouzení vybral jeho román Zbabělci a tím knize zajistil 100% reklamu. S Josefem Škvoreckým přijela do Brna i jeho žena paní Zdena Salivarová. Spisovatelka a zakladatelka nakladatelství 68 Publishers. Její román Honzlová, který v roce 1969 již nemohl v Československu vyjít se stal nejprodávanější knihou vydanou v exilu v uplynulých 20. letech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevypadal, ale byl. 1) Ti myslitelé vypadají fakt divně: tlustý spisovatel Jan Trefulka, směšně deklamující básník Zdeněk Rotrekl, "žena z lidu" Zdena Salivarová a dědečkovský Josef Škvorecký... Ale když začne jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů mluvit... 2) Samotný film působí spíše jako že se kluci z Brna chtějí pochlubit, že tam Škvoreckého taky měli, než jako výpověď spisovatele nebo o spisovateli. Ještěže je tam Dan Smiřický... ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin českého jazyka a literatury. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o Josefu Škvoreckém a Zdeně Salivarové. ()

Reklama

Reklama