Reklama

Reklama

Osudy Říma

(seriál)
  • Francie The Destiny of Rome (více)

Obsahy(1)

Čtyřiačtyřicet let před narozením Krista ovládalo obrovské římské impérium území kolem celého Středozemního moře. Gaius Julius Caesar, který se prohlásil doživotním diktátorem, měl v rukou veškerou moc. Vládl jako král. Tuto situaci odsuzovala většina senátorů, kteří si přáli zachovat republiku. Cassius a Bruttus, vůdci nespokojenců, připravovali odvetu. 15. března doprovodil Markus Antonius, diktátorova pravá ruka, Caesara do Senátu. Brutus a Cassius se pokusili republiku zachránit a Caesara zavraždili. Antonius, druhý nejmocnější muž v říši, měl dost důvodů bát se o svůj život. Jak pomstít Caesara? V Římě mezitím vládla panika. Síly přívrženců republiky a Caesarových stoupenců byly vyrovnané. Mnozí byli přesvědčeni, že byl zabit bůh a Řím byl proto prokletý a odsouzený k zániku. Obávali se krveprolití… Antonius dobře věděl, že Alexandrie je klíčem k ovládnutí obchodu na východě – a že představuje zásadní strategickou základnu pro případné plány dalšího rozšíření impéria. Vláda nad Egyptem byla pro Římany jednou z hlavních priorit. Antonius a Octavianus se stali pány celé oblasti kolem Středozemního moře. Římské impérium teď mělo dvě hlavy. Bude jejich cílem i nadále udržet těžce vybojovaný mír? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Celkovo veľmi pekné zhrnutie situácie Ríma v danom období. Možno by to chcelo natočiť aj ďalšie časti, ktoré by popisovali udalosti po porážke Antónia a Kleopatry. Grafika súbojov dostačujúca k názornej ukážke - hlavne v druhej časti - súboje loďstva Octavia vs. Antónius a Kleopatra. Pre mňa slušný dokument. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument přináší komplexnější pohled - střet Octaviana s Agrippou a Marca Antonia s Kleopatrou jako rozhodování o dalším směřování antické civilizace - na svobodný latinský Západ nebo na orientální helénistický Východ? Zásadní rozhodnutí, zásadní důsledky. A do toho herci mluví skutečnou latinou... ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Schopný dokument zabývající se v první části bitvou u Filipp, ovšem zcela ignorující mnoho věcí, které tomu předcházely. Grafika je rovněž slušná. Druhý díl pokračuje ve stopách prvního, ukazuje jen bitvu u Actia, a opět vynechává události, které tomu předcházely nebo s tím souvisely, situaci po bitvě zvládli tvůrci v jedné minutě. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Tak první díl konečně viděn a musím uznat, že Antoniův projev před senátory i na Caesarově pohřbu mě opravdu nadchnul. Nejen pěkná latina (provázená dobře udělanými českými titulky), ale vskutku objektivně natočený pohled na dobu, kdy se formoval náš moderní svět. Asi nejlíp zpracovaná bitva u Filipp, již jsem kdy viděla a musím přiznat, že mi tato asi nejtragičtější antická bitva vehnala slzy do očí, což jsem nikdy před tím u dokumentu nezaznamenala. Na každém aktérovi (Antonius, Cassius, Brutus, Octavianus Caesar) nalezeny dobré vlastnosti i vzpomenuty jejich chyby. První díl by byl u mě za pět hvězd a bez připomínek (snad jen více podrobněji i záležitosti mimo bitvu i za cenu delší stopáže, myslím, že by to rozhodně nenudilo). Ve druhém díle jsme měli možnost vidět pěkně a velmi podrobně zpracovanou další tragickou bitvu občanské války, bitvu u Actia, zbytek, s odpuštěním, mírně odflinknut. Osoby do hrané části dokumentu zvoleny vhodně, jak byl udělán výběr profesionálních historiků nedokážu posoudit. I tenhle díl byl mírně nadprůměrný. Kdyby to celé bylo nazváno Osudové bitvy starého Říma na konci republiky" nebo třeba "Bitvy u Filipp a Actia" či nějak podobně, hodnotila bych to jednoznačně 5, tak to jsou pouhopouhé čtyři. A mimochodem Pawel Delag je jediný herec, který si dokázal střihnout jak Marca Vinitia tak Marca Antonia... ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Pěkné dokudrama, které ovšem některé věci bere pěkně hopem a přitom zobrazuje vcelku zbytečné projevy v senátu či jinde. V prvním díle je více bitvy (Cassius a Brutus vs. Antonius a Octavianus) a to na souši, v druhém je to více "vláčnější", ale na závěr je také bitva a to na moři (Octavianus vs. Antonius a Kleopatra) a končí to událostí, kdy se Octavianus stane prvním císařem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama