Reklama

Reklama

100 dní v Palermu

  • Itálie Cento giorni a Palermo (více)
TV spot

Obsahy(1)

Lino Ventura jako generál Dalla Chiesa, který se nebál postavit sicilské mafii. Francouzsko-italské drama natočené podle skutečných událostí. Na jaře roku 1982 byl generál karabiniérů Carlo Alberto Dalla Chiesa jmenován prefektem v Palermu. Tento populární, neohrožený bojovník proti terorismu má stát v čele boje proti mafii, která už začala stát rozkládat zevnitř. Dalla Chiesa začne nejprve v řadách policie. Pak odhaluje spojení mezi mafií, státní mocí a bankovními institucemi, kde se perou mafiánské peníze. Jakmile chobotnici odhalí, měl by začít odsekávat jedno chapadlo za druhým. A tohle nesmí sicilská mafie dopustit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (79)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Syrový snímek s výborným Lino Venturou v roli nekompromisního generála a prefekta Chiesa, který odjede do Palerma, aby zde bojoval s mafií. Film začíná takovou statistikou zavražděných soudců, prefektů a jiných významných státních úředníků, kteří se rozhodli bojovat s nekalými praktikami mafie - to je dost působivé. Prefekt Chiesa začne postupně rozplétat obchodní vazby významných podnikatelů a "ctihodných" občanů, což si nenechají jen tak líbit a odveta se blíží... Jen trochu nechápu, proč by tak významnou osobu doprovázelo jen jedno auto a sám prefekt by si jel jako na výletě (to mi připadlo trochu přes). Druhá věc je spíše mýlka v oficiálním obsahu distributora - totiž, že se stanou objetí bombového útoku... Je to taková čtyři mínus, ale Lino Ventura hrál opět výborně, tak se přikláním v hodnocení směrem nahoru. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátá a osmdesátá léta, tak jak ve skutečnosti v Palermu probíhala. Téměř jakoby dokumentární snímek tehdejší moci mafie na Sicílii a jejich krutých praktik. Všichni ti zavraždění, o kterých se film zmiňuje nejsou jenom smyšlenky nějakého scénáristy, ale jsou to skutečná jména těch, kteří mafii nějakým způsobem ohrožovali, či mohli by vypovídat. Tento snímek se dá považovat za zfilmované obvinění italské vlády, která ve skutečnosti nechala mafii dorůst do tak obrovských rozměrů, že si s ní po létech už nevěděla rady. Ostatně, mafie prorostla i do nejvyšších politických vrstev, ovlivňovala a ovlivňuje politická rozhodnutí dodnes. Je to již čtyřicet let od doby, kterou tento snímek popisuje, mafii se však dodnes italské vládě zlikvidovat nepodařilo. Těžko někdo zruší sám sebe, není-liž pravda? Je nanejvýš nutné mít toto na paměti i v naší dnešní zkorumpované české době (a nejenom té české) a nikdy nepřipustit, aby se něco takového zrodilo kdekoliv jinde na zemi. Chtíč moci a peněz nevyhynul, je stále mezi námi. Jde jen o to, jaký mu necháme prostor. A nerad bych se dožíval v naší české zemi demonstrací proti mafii, jakých jsme svědci v Itálii do dnešních dnů. ()

Reklama

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Della Chiesův boj s větrnými mlýny, boj proti mafii, organizací privilegovaných, jež už dávno zasáhla do nejvyšších mocenských struktur. Aneb tam, kde F.F Coppola nabízí celkem nevinný pohled na "Cosa Nostru", pohled tak silný, že nemálo z nás alespoň na chvíli zatouží patří do "rodiny", vidí Ferrara mafii bez příkras, krvelačnou, majetnickou a krutou k nepřátelům. Ferrarův pohled sice stojí pouze na charismatu Lino Ventury, jelikož zapamatování hodné scény film pouze ohraničují (schéma: skvělá úvodní sekvence - politika a zase jen politika - skvělá závěrečná scéna), ale nevadí to, každý koho zajímá gangsterské téma (a obzvlášť pohled ze strany těch správných), a to nejen akčně, si film svým způsobem užije. 70% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem si osvěžil vzpomínky na Lina. Zdaleka jsem neviděl všechny jeho filmy a ani nepatřím mezi jeho skalní příznivce, nicméně 100 dní v Palermu, to je pro mě jeden z jeho nejpřesvědčivějších hereckých výkonů. Tentokrát ne, jako policista, ale jako neúplatný generál, což vlastně vyjde skoro na stejno. Velmi přesvědčivý film, který nám trošku osvěžil léta osmdesátá, kde hlavně v Itálli to byla celkem dost síla, o čemž se přesvědčíte konec konců také. Kdo ještě neviděl, ať nečte obsah, připraví se o závěrečnou, všeříkající pointu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kamera strohá jako poušť, přitom snímá z blízkosti a bez milosrdenství detaily krvavého násilí. Snímá je neefektně, surově, skoro dokumentárně. V hlavní roli charismatický Lino Ventura. Leč dialogy to poslaly do háje. Mluví a křičí se hlavně ve frázích, Ventura často bezdůvodně seřvává nebohého šéfa carabinierů, který je však na jeho straně. Je až nepříjemné vidět, že film je hlavně o postarších mužích, kteří vše rozhodují. Jediná ženská role stojící za zmínku je mladá manželka, která je však jen na okrasu a snad aby trochu zmírnila panákovitý portrét hlavního hrdiny. Kde se jen letmo zmíní, že by chtěl změnit zákon, aby měl účinnější nástroj pro boj s mafií. Jinak však jeho úsilí spočívá převážně v plamenných, leč plytkých projevech tu k mládeži, tu k dělníkům. Snad to byl film, který Itálie v té době potřebovala jako apel, z dnešního pohledu však divákovi slouží jen jako doklad doby. SHRNUTÍ: Nezačínej si nic s mafií. Když si začneš, nediv se. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Film se od ostatních italských filmů, natočených na téma mafie, kterých je nepřeberně, odlišuje důrazem na rekonstrukci autentických událostí, poctivou snahou být dokumentem doby. Proto tu postavy vystupují pod skutečnými jmény, proto Ferrara používá dokumentární záběry a televizními šoty. (Rosalinda)

Reklama

Reklama