Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 2 (2014) (série)


Gadžo (S02E02)

(epizoda)
  • angličtina Gadjo (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární film Gadžo je jakousi „life-movie", jejímž obsahem je pokus mladého filmaře začlenit se do komunity tzv. nepřizpůsobivých občanů. Na půl roku se odstěhoval do Předlic u Ústí nad Labem, tedy do cikánského ghetta, které má tu nejhorší pověst. S kamerou namířenou na sebe se slušný Čech mezi „kopiemi Čechů" stává hlavní postavou svého filmu. Snaží se hledat odpovědi na nejrůznější otázky, které provázejí soužití dvou etnik – „bílého" a „černého". Mezi Romy nachází nakonec řadu přátel a odpovědi na vyslovené i nevyslovené otázky hledají společně. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (68)

B4TM4N 

všechny recenze uživatele

Poněkud otravně sluníčková forma, na které je celý koncept "půlroku v ghettu" založen, je sice na facku přímočará, ale nelze jí upřít potenciál dostat se pod slupku mnoha věcem. TK však klouže takřka výhradně po povrchu, kdy na rozdíl od Víta Klusáka pokládáním nejbanálnějších otázek (navíc velmi omezenému počtu náhodně se vyskytnuvších osob) docílí jejich ne zrovna umným kladením stejně banálních odpovědí.____Jelikož si autor je většiny problémů, které s Gadžem mám, sám vědom a plánuje téma dále rozkrývat, přihazuji čtvrtou hvězdičku s podmínkou, že příště! (prej) a tohle je teda warm-up. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neskutečně jednostranný pseudodokument, který má zřejmě poukazovat na to, že všichni Romové nejsou stejní. To ale 80% Čechů ví, že se mezi nimi najde pár slušných rodin, o tom není třeba nikoho přesvědčovat. Bohužel většina Romů se nechová tak, jak by se měl chovat člověk, který se dobrovolně nastěhoval do státu s odlišnou kulturou a jakýmsi právním řádem, jímž by se měl řídit. A o tom jaksi Tomáš Kratochvíl pozapomněl informovat... ()

Reklama

JKL odpad!

všechny recenze uživatele

Názor člověka, který v Ústí žije? Gadžo je tendenční blivajz! Už samotná skutečnost, že cikánská rodina profitovala z ústředního antihrdiny, musí každého soudného člověka bít do očí. Předlice jsou místo, kam nevede žádná z cest obyvatel města. Je to místo, kde se dějí zvláštní záhady. Například odkud se berou tuny odpadků, které několikrát týdně hoří na dvorcích domů? Ne, děkuji. Pokud jste se nechali ovlivnit a myslíte si, že všichni, co je nemusí a vyhýbají se jim, jsou zákonitě blázni s pěnou u huby, pak jste dost velký naivky... ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sympatický pokus o řešení gadžovské otázky, který svou stylizovaností stojí na půli cesty mezi aktivismem, zpravodajstvím a terénním výzkumem. Selfie, které sice zásadní skutečnosti ani stereotypy neprosvítí, ale jehož tvůrce si vzal na cestu do ghetta do předpažené pravice kameru místo zápalné lahve, což v Čechách stále není preferovaná volba. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sláva banalitě! Nečekal jsem to, ale stejně jsem uvíznul v síti mých vlastních stereotypů, a od dokumentu jsem čekal sérii vyhrocených a výživných scén maloměšťáckého rasismu. Ale ten film je v podstatě o ničem, nemá konflikt a většina situací je v jádru zcela banální. Tomáš Kratochvíl vše nechává na bedrech jeho vlastního svědectví, nesnaží se do morku kostí s ostatními polemizovat a tak jak on sám plyne ghettem, plyne i téma samotného film. A je vlastně smutný, že o Romech se bavíme jen ve vyhroceném kontextu, ať už anticikánských demonstrací, extrémní chudoby či kriminality, zatímco ta všední banalita romského života je nám skryta. "A třeba na tom Cejlu je víc takových Jardů?!" A tak myslím, že ten rozvod nakonec k něčemu byl. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Předpremiéra filmu proběhla 27.11.2013 v českobudejovickém klubu Kredance v rámci programu o lidských právech. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama