Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Krtek a Lao-C' (S04E05)

(epizoda)
  • angličtina The Little Mole & Laozi (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 5 min (Alternativní 64 min)

Obsahy(1)

Návštěva čínského prezidenta v Praze a českého štábu v Číně jako východisko úvahy o velkých a malých zdech moci... Režisér Filip Remunda se v dalším dílu série Český žurnál zamýšlí prostřednictvím současných česko-čínských vztahů nad podobami politické moci v obou zemích. Linie jeho situační úvahy tvoří nedávná pompézní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a družební cesta předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa na mezinárodní konferenci v Číně. Tam se Remunda setkává s loajalitou k režimu v podání pedagoga a studentů bohemistiky anebo zavítá do kadeřnictví, kde se nejen střihá, ale také cvičí a hovoří podle určitého vzoru.

Tajné hotelové setkání českého štábu s místní perzekvovanou spisovatelkou pak zpřítomňuje situaci nedodržování lidských práv, což je téma, kterému se i v rámci pobytu čínského prezidenta u nás věnuje český aktivista, jenž svojí činností úspěšně podporuje představitele čínského disentu. Spolu s ním se stávají aktéry pražské linky filmu účastníci vítacích i protestních demonstrací v souvislosti s čínskou státní návštěvou, mezi nimiž za účasti či přihlížení policie dochází k verbálním i fyzickým střetům. Leitmotivem snímku jsou pak archivní policejní a televizní záběry ze socialistického Československa, které navzdory svému stáří překvapivě zapadají do mocenské choreografie současnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sorry, ale tohle je hrozně málo. Jednou z toho může vylézt cenná připomínka něčeho, co se dělo, ale dneska tam pro mě o moc víc není. Když se vrátím k úplně první epizodě, tak Tanvald jde na malém prostoru ohromně hluboko a nastoluje poměrně dost nepříjemných otázek. Tady extrémně rozsáhlý téma, ale hluboko nejdeme nikde. Na co, se mám ptát po Krtkovi? Kam mě ta hoďka posunula? ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Pěkně to ta disidentka vystihla, Číně už nestačí potlačovat svobodu projevu u sebe doma, teď už ani v Česku nemůže nikdo mávat tibetskou vlajkou aniž by mu jí nějaký "náhodou" vedle stojící asiat nevytrhnul z ruky nebo aspoň nepřekryl ještě větší Čínskou vlajkou. Tfuj tajbl a Čínou okouzlený soudruh Filip k tomu. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že neukázali další figury co si zadávají s Čínou, u V. Filipa to těžko může někoho překvapit. Stejně tak je škoda, že krom Tibetu nezmínili Ujgury ani Čínskou republiku (Tchaj-wan). A také, ať si proboha pořídí někoho kdo umí aspoň trochu anglicky, Remundovy pokusy o středoškolskou angličtinu jsou horší než zobrazená chinglish. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trefovat se do Číny je snadné, ale ta má několik rovin/úrovní. Jedná z nich je diplomatická, což je pro ČR prospěšné, i když např. havlisté si to nemyslí. Pak je tu ekonomická rovina nebo osobní každého člověka, kde samozřejmě funguje (auto)cenzura. Ta je zaplacena bohatší společností, větším národním sebevědomím, ale opět platí, že je něco za něco. Pochopit čínskou mentalitu pro našince není snadné a nevhodné chování čínských vítačů nahrálo jejich pohledu na věc. Také nelze třeba srovnávat SSSR a současnou Čínu. To je zavádějící a neodpovídá to současné situaci. Remunda zachytil svůj pohled na česko-čínský guláš. 66%. ()

Don82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znatelný audiovizuální rukopis, dialogy jdoucí přímo k věci, lidé v centru dění konfrontováni s nepříjemnými otázkami. To je Remundova klasická, čistá dokumentární práce zasluhující jasné uznání. Téma je samozřejmě velmi komplexní a nelze ho zjednodušovat, což si Remunda naštěstí uvědomuje, takže si divák celkem bez nátlaku stačí srovnat "pro a proti". Český žurnál pokračuje v tradici kvalitních televizních dokumentů. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama