Reklama

Reklama

VOD (1)

Skupina amerických vojáků odhalí plán, který může zásadně změnit průběh války a naklonit vítězství v prospěch nacistického Německa. Během druhé světové války při plnění jednoduchého úkolu oddíl amerických vojáků odhalí plán, který může zásadně změnit průběh války a naklonit vítězství v prospěch nacistického Německa. Jednotka je pověřena odvézt zásoby na štáb. Při cestě jsou napadeni a ocitají se v týlu nepřítele. Začíná německá protiofenzíva. I přes nebezpečí, které jim na nepřátelském území hrozí, se skupina rozhodne najít německého jaderného fyzika, zajistit plány vývoje atomové bomby, a zabránit tak nacistům zvítězit. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Poté, co skupina přijme úkol doplnit zásoby na předsunuté pozorovací stanoviště a je přepadena, je v pravém horním rohu v pozadí během přestřelky vidět muž v modré bundě a černých kalhotách. (Johnny.ARN)
  • V čase 42:30 dochází ke slovnímu anachronismu, když se Brent Willoughby (Vinnie Jones), britský válečný zajatec, představí jako „britské letectvo“. Brent Willoughby by měl říci: „Royal Air Force“ nebo jednoduše „R-A-F“. (Johnny.ARN)
  • Na bočních nášivkách vlajek amerických vojáků je zřetelně vidět, že vlajka USA má nový design, přijatý v roce 1959, s 50 hvězdami rozmístěnými šachovnicově, a nikoli 48hvězdičkové uspořádání 6x8 platné v roce 1945. (Johnny.ARN)
  • Letouny B-17 bombardují ve výšce nad zemí, nikoliv ve výšce 20 000 stop, což je jejich operační bombardovací výška. (Johnny.ARN)
  • Kestrel (Melia Kreiling) říká, že americké a britské bombardéry jsou na cestě (do Stuttgartu). RAF však nikdy nebombardovala za denního světla. (Johnny.ARN)
  • Když se poprvé objeví německé tanky, americká skupina náhle začne používat jakýsi ramenní protitankový raketomet, který není ani americká bazuka z 2. světové války, ani německý panzerfaust. Není také uvedeno, jak toto zařízení nebo nálože získali. (Johnny.ARN)
  • Při útěku z jaderného zařízení nákladním autem je společnost sledována cyklistou, který střílí na jejich nákladní auto s dřevěným poklopem v zadní části. Přestože je dřevěný, zasažené kulky vytvářejí (příliš mnoho) jisker. Kromě toho nejsou vidět žádné díry po kulkách. (Johnny.ARN)
  • Na vstupence do stuttgartské opery je uvedeno několik chybných údajů. 1. Nejmenuje se „Stuttgarter Opera“, ale „Oper Stuttgart“. 2. Wagner se píše s „W“, nikoliv s „V“ (Vagner). 3. Vypadá to, že filmová společnost nebyla schopna použít německý znak „ß“ jako pro „Großes Haus“ (Velký dům). Nicméně opera ve Stuttgartu žádný „Großes Haus“ nemá. (Johnny.ARN)
  • Ke konci filmu je Stuttgart bombardován velkým náletem B-17 a bombardéry a doprovodné stíhačky P-51 Mustang jsou zobrazeny, jak letí a bombardují v nízké výšce. Ve skutečnosti byly nálety B-17 prováděny ve vysoké výšce a doprovodné stíhačky by v žádném případě nikdy neletěly tak nízko vedle bombardérů, protože by tím byla zmařena jakákoli schopnost chránit bombardéry před výše letícími německými stíhačkami. (Johnny.ARN)
  • Ke komunikaci se spojeneckými letadly se používá ruční vysílačka. To by nebylo možné. Za druhé světové války se ke komunikaci s letadly používaly specializované vysílačky vzduch/země a ruční vysílačka by toho nebyla schopna. (Johnny.ARN)
  • Když muž s ustřeleným obličejem mluví, v pohledu zezadu se jeho ústa nehýbou. (Johnny.ARN)
  • Na konci filmu je Willoughbyho (Vinnie Jones) doutník nejprve celý, vzápětí je mnohem kratší a nakonec je opět dlouhý. (Johnny.ARN)
  • Během úvodní bitvy s odstřelovačem. Američtí vojáci používají britské pušky a americký odstřelovač německou poloautomatickou pušku. Standardní bojovou puškou by měla být M1 Garand, která není vidět, ale je slyšet zvuk vysunutí zásobníku vydávající charakteristické „ping“. Také je vidět vojín používající samopal Thompson, který je vydáván seržantům. (Johnny.ARN)
  • Fotbalová nášivka armády (West Point) našitá na levé straně hrudi bundy poručíka Contiho (Neal McDonough) obsahuje logo, které bylo původně vyvinuto v roce 2006. V roce 1944 bylo oficiálním logem armádního fotbalu pouze stylizované písmeno „A“. (Johnny.ARN)
  • Žádný střelec nikdy nemění zásobník své pušky. (Johnny.ARN)
  • Ve filmu jde vidět, jak zdravotník oživuje po přestřelce vojáka pomocí masáže srdce. Ta však byla běžně používána až cca od roku 1960. Za druhé světové války ji vojenští polní zdravotníci určitě nepoužívali a není ani vidět v jiných filmech a seriálech z této války. (TomQ)
  • Ve filmu americký sniper používá německou pušku G43, chybí na ni ale přední mířidlo (muška). (SsgtJira)
  • Ve filmu jsou špatně označené německé uniformy, ty pro wehrmacht mají orlice na rukávu, ale správně mají být na pravé hrudi, na rukávu je používala pouze SS a zároveň je to i jiný druh a tvar orlice, který používal wehrmacht a u uniforem ss to je ve filmu přesně naopak. To samé u důstojníků je uniforma s limcovymi vložkami jaké používal wehrmacht, ale čepice brigadýrky mají umrlci lebku a orlici, jakou používala jen SS. (SsgtJira)
  • Velitel nacistů má při zkoumání radiace nárameníky s hodností plukovníka, ale od scény na nádraží z přibližně 37. minuty má už na uniformě jenom kapitánskou hodnost. Nárameníky pro kapitána představují hladký stříbrný podklad se dvěma zlatými pyramidami, pro plukovníka proplétaný stříbrný podklad se dvěma zlatými pyramidami. (Topper.H)

Reklama

Reklama